Κερδίζει και από… «αέρος» ο Ολυμπιακός

Written by  Φεβ 13, 2014

Ένα πεντάλεπτο στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ήταν αρκετό για τον Ολυμπιακό να κάμψει την αντίσταση της Αναντολού Εφές με 78-60 πετυχαίνοντας την τέταρτη νίκη του στο Top 16 της Ευρωλίγκα και να κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον στόχο της κατάκτησης μίας εκ των δύο προνομιούχων θέσεων που οδηγούν στο πλεονέκτημα έδρας για τα play off της Ευρωλίγκα.

 

Πολλοί έχουν επικρίνει την ομάδα τους Πρωταθλητές Ευρώπης για την συνήθη επιλογή να χρησιμοποιεί περισσότερο το περιφερειακό σουτ στην επίθεση, ωστόσο, απέναντι στην τουρκική ομάδα ο Ολυμπιακός πέρασε την μπάλα μέσα στο καλάθι και με τους Ντάνστον, Πέτγουεϊ και Μπέγκιτς να πετυχαίνουν συνολικά  πόντους έδειξε ότι διαθέτει τον πλουραλισμό που μπορεί να τον οδηγήσει πολύ ψηλά και τη φετινή χρονιά.

Το ΣΕΦ ήταν για ένα ακόμα βράδυ κατάμεστο με τους φιλάθλους να δίνουν παλμό στις εξέδρες, με τα συνθήματα που κυριαρχούσαν, αφορούσαν περισσότερο την προσεχή αναμέτρηση των «ερυθρολεύκων» με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ο  Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρήθηκε από οξεία αμυγδαλίτιδα με αποτέλεσμα ακόμα και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο προκειμένου να του χορηγηθεί ειδική αγωγή, όχι μόνο μπήκε στην αποστολή, αλλά ξεκίνησε και στην αρχική πεντάδα, δείχνοντας την τεράστια θέλησή του να μην χάσει τον αποψινό κρίσιμο αγώνα.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης ήθελαν τη νίκη προκειμένου να ανεβάσουν το ρεκόρ τους στο 4-2 και να πάνε με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο ΟΑΚΑ την  ερχόμενη αγωνιστική για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στο κλείσιμο του πρώτου γύρου του Top 16. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν τον αγώνα ορεξάτοι και με διάθεση να τρέξουν και κατάφεραν γρήγορα και χωρίς να ιδρώσουν να επιβάλουν νωρίς το ρυθμό τους.

Μετά το αναγνωριστικό πρώτο πεντάλεπτο, οι Πρωταθλητές Ευρώπης ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα και με τον Βασίλη Σπανούλη να οργανώνει εξαιρετικά και να πετυχαίνει εύκολους και θεαματικούς πόντους, φτάνοντας ήδη τους 10 στο πρώτο δεκάλεπτο, πήραν νωρίς μια διψήφια διαφορά, ολοκληρώνοντας την πρώτη περίοδο με το σκορ στο 24-12.

 

Η βιασύνη και ο εφησυχασμός των παικτών του Ολυμπιακού έφεραν νευρικότητα στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με αποτέλεσμα η Εφές να βρει πρόσκαιρα ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά. Με την άμυνα να σφίγγει και τον Μπέγκιτς, παρά το γεγονός ότι αρχικά έχασε κάποιες μάχες κάτω από το καλάθι, στη συνέχεια, να προσθέτει σκορ μέσα στη ρακέτα, ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στην τουρκική ομάδα να πλησιάσει περισσότερο κλείνοντας το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 36-29.

Οι «Πρωταθλητές Ευρώπης γύρισαν από τα αποδυτήρια αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην Εφές να ελπίσει σε νίκη και το κατάφεραν παίζοντας πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο που ανάγκαζε τους παίκτες της τουρκικής ομάδας να κάνουν εύκολα λάθη. Με τους Ντάνστον και Πέτγουεϊ να σκεπάζουν τα καλάθια  και τον Ολυμπιακό να τρέχει στον αιφνιδιασμό με αιχμή τον Σπανούλη, η διαφορά έφτασε στο +20 στο 26’ (53-33) και το δεκάλεπτο έκλεισε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 62-43 έπειτα από ένα εκπληκτικό ανάποδο κάρφωμα του Μπρεντ Πέτγουεϊ.

Με το παιχνίδι να έχει ήδη κριθεί, ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέσυρε τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο στην τελευταία περίοδο προκειμένου να τον προφυλάξει για τη δύσκολη συνέχεια.

Η ροή του παιχνιδιού δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του αγώνα και ο Ολυμπιακός, παρά τη χαλάρωση που παρουσίασε στο τέλος, πήρε μια εύκολη, όπως αποδείχθηκε νίκη με  που τον ανεβάζει στο 4-2 και τον κρατά σταθερά στη διεκδίκηση μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου.

Εκτός από τον Βασίλη Σπανούλη που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 16 πόντους, οι ψηλοί του Ολυμπιακού συνέβαλαν τα μέγιστα στην επικράτηση των «ερυθρολεύκων». Πέτγουεϊ με 9, Ντάνστον με 13 και Μπέγκιτς με 10 πόντους ήταν οι στυλοβάτες της νίκης των Πρωταθλητών Ευρώπης, αφού πέρα από το σκοράρισμα προσέφεραν δύναμη, ενέργεια, έλεγχο των ριμπάουντ και πολλές δυνατές άμυνες.

Ο Ολυμπιακός πλέον ετοιμάζεται για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου του Top 16, με καλή ψυχολογία και σε ανεβασμένη αγωνιστική κατάσταση. Πριν, όμως, θα πρέπει να ανταπεξέλθει στην δύσκολη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία για την 18η αγωνιστική του Πρωταθλήματος.

Τα δεκάλεπτα: 24-12, 36-29, 62-43, 78-60

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 9, Ντάνστον 13, Σπανούλης 16, Περπέρογλου 6, Σλούκας 5, Κόλινς 2, Σίμονς 2, Μπέγκιτς 10, Πρίντεζης 2, Μάντζαρης, Κατσίβελης, Λοτζέσκι 13

Αναντολού Εφές: Μπαλμπάι 9, Οσμάν 8, Βασιλειάδης 4, Μπατούκ 6, Ερντέν 2, Γκονλούμ 2, Κιλιτσλί, Σαβάνοβιτς 5, Γκόρντον, Πλάνινιτς 13, Κοσούτ 4, Μπιέλιτσα 7

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.