«ΛεΜπρόν, ευχαριστούμε, αλλά θα φας γιούχα!»

Written by  Δεκ 24, 2014

 «Τον αγαπώ, μας έχει προσφέρει πολλά, αλλά, δικέ μου, όταν έρθει να παίξει εναντίον του Miami, θα τον γιουχάρω. Όχι γιατί θεωρώ ότι μας πούλησε. Απλώς, γιατί πλέον ανήκει στους αντιπάλους».

 

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης, των παιδιών, του χαμόγελου και της ανθρωπιάς. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιμένουν τον ερχομό τους για να ανταλλάξουν μηνύματα αγάπης, αγκαλιές, χαμόγελα, δώρα και να ζήσουν όμορφες και χαρούμενες οικογενειακές στιγμές. Όλοι εκείνη την ημέρα ξεχνούν τις διαφορές τους και αφήνουν το πνεύμα των Χριστουγέννων να τους κατακλύσει.

Αυτή την τόσο σημαντική ημερομηνία έχει «μαρκάρει» στο καλεντάρι του και όλος ο μπασκετικός πλανήτης, από το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου στο NBA. Είναι η μέρα που η μοίρα θα φέρει την «Επιστροφή του Βασιλιά», στον τόπο όπου μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και το πρόσωπο που λάτρευαν όλοι. Ο ΛεΜπρόν Τζέημς επιστρέφει το βράδυ των Χριστουγέννων σαν αντίπαλος με τη φανέλα των Cleveland Cavaliers και όλη η πόλη ζει στους ρυθμούς του αγώνα.

Και μπορεί η διοίκηση των Miami Heat να μην ξεχνά την προσφορά του και να θέλει να τον τιμήσει γι’ αυτήν, ετοιμάζοντας ένα βίντεο-αφιέρωμα στα τέσσερα χρόνια που φόρεσε την φανέλα της ομάδας, για τους φιλάθλους, ωστόσο, η παρουσία του θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού και ποικίλων αντιδράσεων.

Το agapotobasket.gr συνάντησε έναν φανατικό φίλαθλο των Miami Heat και συζήτησε μαζί του για τα συναισθήματα που μπορεί να κρύβει μια τέτοια επιστροφή. Ο 20χρονος Χάρι Γκερέρο μίλησε στον Γιώργο Αράπογλου και θυμήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα που πανηγύρισε με την ομάδα της καρδιάς του, το... ταξίδι που έκανε με τους φίλους του για να βρεθεί στην παρουσίαση του ΛεΜπρόν Τζέημς, τα Πρωταθλήματα και τις επικές μάχες με τους Spurs, αλλά και την αγωνία που πέρασε όλο το καλοκαίρι όταν ξεκίνησαν οι φήμες της αποχώρησης του «Βασιλιά» μέχρι και την θλίψη της ανακοίνωσης της φυγής. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει, θα είναι στο γήπεδο την ημέρα της επιστροφής, αλλά δεν θα τον χειροκροτήσει. Θα τον αντιμετωπίσει όπως κάθε αντίπαλο που «απειλεί» την ομάδα του.

«Από μικρός, όταν άρχισα να θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν οπαδός των Miami Heat. Είναι η ομάδα μου, δεν θα την άλλαζα με τίποτα. Παρ’ όλο που είναι σχετικά καινούρια (σ.σ. οι Miami Heat ιδρύθηκαν μόλις το 1988), έχει καταφέρει να δημιουργήσει ήδη ιστορία και να φέρει ορισμένους από τους μεγαλύτερους παικταράδες στην ιστορία του NBA», λέει περήφανος για την ομάδα του ο Χάρι.

Αν και όταν γεννήθηκε ξεκίνησε το σερί των τελευταίων Πρωταθλημάτων των Chicago Bulls του τεράστιου MJ23 και,στη συνέχεια, μετά το πρωτάθλημα των Spurs το ’99 ακολούθησε η «δυναστεία» των συνεχόμενων πρωταθλημάτων των Lakers του Κόμπε Μπράιαντ, για τον μικρούλη Χάρι, αλλά και για ολόκληρο το Μαιάμι, δεν νοείται να υποστηρίξει κάποιος άλλη ομάδα από αυτήν της πόλης του.

«Εδώ είναι ΗΠΑ, φίλε. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να υποστηρίζει άλλη ομάδα. Είμαι Heat από τότε που άρχισα να περπατώ. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα για μένα!», ξεκαθαρίζει.

Οι Miami Heat άρχισαν σταδιακά να χτίζουν τον σύγχρονο «μύθο» τους και οι φίλαθλοι έχουν μόνο ωραίες αναμνήσεις από αυτή τη διαδρομή.

«Ήμασταν μια μικρή ομάδα που κάθε χρόνο έκανε ένα βήμα παραπάνω. Είχαμε τον Πατ Ράιλι στον πάγκο, που είχε σχέδιο να κάνει την ομάδα μεγάλη και το κατάφερε. Έφερνε παικταράδες, έκανε ντραφτ τον Γουέιντ και μας έκανε να νιώθουμε πως το πρωτάθλημα κάποια στιγμή θα έρθει. Αυτό έγινε το 2006. Δικέ μου, θυμάμαι τι παίκτες είχαμε τότε και με πιάνει...ίλιγγος! Αλόνζο Μούρνινγκ, Γκάρι Πέιτον, Ντουέιν Γουέιντ, ο απίστευτος Σακίλ Ο’ Νιλ... φίλε, δεν είχαμε αντίπαλο εκείνη τη χρονιά!», θυμάται ο Χάρι.

photo3

Οι Heat άρχισαν να δημιουργούν τη δική τους ιστορία και αυτό, όπως ήταν φυσικό, δεν άφηνε ασυγκίνητους ούτε τους φιλάθλους ούτε και τους αστέρες του Πρωταθλήματος. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε το 2010, όταν ο ήδη πολυδιαφημισμένος και κατά πολλούς «διάδοχος» του Μάικλ Τζόρνταν (σ.σ. συνηθίζονται οι «ιεροσυλίες» ακόμα και στο μαγικό κόσμο του NBA) , ΛεΜπρόν Τζέημς, άφηνε το Κλίβελαντ έπειτα από οκτώ χρονιές γεμάτες διακρίσεις, αλλά χωρίς κανέναν τίτλο και υπέγραφε στους Heat για να διεκδικήσει το πρώτο του δαχτυλίδι Πρωταθλητή.

Οι φίλαθλοι των Miami Heat υποδέχθηκαν την μεταγραφή του με ενθουσιασμό. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Ήμουν μεγάλος θαυμαστής του και δεν πίστευα ποτέ ότι θα ερχόταν στο Μαιάμι. Την ημέρα που ανακοινώθηκε, κούρεψα το κεφάλι μου, ώστε να σχηματιστεί το όνομα της ομάδας. Όταν έγινε η επίσημη παρουσίασή του, ήταν κάτι φανταστικό. Δεν είχα κοιμηθεί καθόλου όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα ξεκινήσαμε από νωρίς με τους φίλους μου για να πάμε στο γήπεδο. Ήθελα να τον δω από κοντά, να το πιστέψω ότι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του κόσμου θα έπαιζε στην ομάδα μου!», θυμάται ο νεαρός φίλαθλος των Miami Heat.

photo1

 

 

Η παρουσία του Λεμπρόν Τζέημς στο Μαιάμι ήταν καταλυτική. Στην πρώτη του χρονιά οι Heat έφτασαν και πάλι στους τελικούς, όπου έχασαν από τους Dallas Mavericks. Οι επόμενες δύο χρονιές, ωστόσο, ήταν μαγικές. Με τους Big Three (Τζέημς, Γουέιντ, Μπος) να χαρίζουν εκπληκτικές παραστάσεις, οι Miami Heat κατέκτησαν το Πρωτάθλημα του 2012 με 4-1 απέναντι στους Oklahoma City Thunder με τον ΛεΜπρόν να είναι ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών, ενώ το 2013, σε μια από τις συγκλονιστικότερες σειρές της ιστορίας των τελικών, επικράτησαν 4-3 των San Antonio Spurs. Στον έβδομο τελικό, ο ΛεΜπρόν Τζέημς είχε 37 πόντους και ήταν ο καταλυτικός παράγοντας στην επικράτηση των Heat.

«Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω αυτούς τους τελικούς. Οι Spurs είναι πολύ μεγάλη ομάδα, αλλά εμείς είχαμε καλύτερη. Οι τριάδα των Τζέημς, Γουέιντ και Μπος ήταν οι κορυφαίοι, αλλά είχαμε και άλλους πολύ καλούς παικτες που έκαναν τη διαφορά. Ρέι Άλλεν, Σέιν Μπατίερ, Μάριο Τσάλμερς, Κρις Άντερσεν...φίλε, είχαμε όντως πολύ καλή ομάδα. Και ο ΛεΜπρόν ήταν μεδιαφορά ο κορυφαίος!», λέει ο Χάρι.

photo4

Το καλοκαίρι που πέρασε, ο Χάρι βρέθηκε στην Ελλάδα με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, όμως, το μυαλό του ήταν στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας που ακολουθούσε και που έβαζε στοίχημα ότι οι ΗΠΑ θα κατακτούσαν το χρυσό, αλλά και στο Μαιάμι. Όταν πληροφορήθηκε ότι οι φήμες περί επιστροφής του ΛεΜπρόν στο Κλίβελαντ φαίνονταν πως θα επιβεβαιωθούν, κόντεψε να τρελαθεί.

«Δεν το πίστευα. Νόμιζα ότι ο φίλος μου που μου το έλεγε μου έκανε πλάκα. Δεν είναι δυνατόν να θέλει να γυρίσει εκεί. Να κάνει τι; Εδώ είναι φανταστικά. Η πόλη είναι πολύ πιο όμορφη, ο κόσμςο τον λατρεύει, η ομάδα είναι φανταστική. Δεν υπάρχει λογική στο να θέλει να φύγει», εξηγεί ο Χάρι.

Οι φήμες τελικά έγιναν πραγματικότητα και ο ΛεΜπρόν Τζέημς επέστρεψε στο Κλίβελαντ, με την υπόσχεση να φέρει μαζί και το Πρωτάθλημα που τόσο λείπει από την ομάδα. Οι πρώην πια υποστηρικτές του, όμως, έχουν άλλη άποψη.

«Έκανε ένα μεγάλο λάθος. Δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ το πρωτάθλημα εκεί. Οι Cavs έχουν καλή ομάδα, αλλά όχι τόσο, ώστε να κατακτήσουν το Πρωτάθλημα. Υπάρχουν πολλές καλύτερες ομάδες. Οι Miami Heat παραμένουν σίγουρα καλύτεροι, έστω και χωρίς τον ΛεΜπρόν. Έχει κάνει ξεκάθαρα ένα μεγάλο λάθος», υποστηρίζει ο Χάρι.

photo2

Κι έτσι, φτάσαμε στο βράδυ των Χριστουγέννων, όταν ο ΛεΜπρόν Τζέημς θα επιστρέψει στο Μαιάμι, αυτή τη φορά ως αντίπαλος. Πως θα τον υποδεχτούν, όμως, οι φίλαθλοι της ομάδας που μέχρι πριν λίγους μήνες τον αποθέωναν;

«Θα τον γιουχάρω. Θα είμαι σίγουρα στο γήπεδο για να τον δω, γιατί είναι πολύ μεγάλος παίκτης και θέλω να βλέπω παιχνίδια του, αλλά θα ακούσει πολλά “μπουουου”. Όχι γιατί έφυγε. Ήταν δική του επιλογή, κάποια στιγμή θα καταλάβει ότι έκανε λάθος, αλλά πλέον δε με νοιάζει. Δεν παίζει στην ομάδα μου. Είναι με τους αντιπάλους. Εγώ θα υποστηρίξω την ομάδα μου και ελπίζω να πάρει τη νίκη».

Όπως φαίνεται, η βραδιά για τον ΛεΜπρόν Τζέημς, αλλά και όλους τους μπασκετικούς φιλάθλους του πλανήτη, θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Και όσοι καταφέρουν να ξεκλέψουν λίγες ώρες από τα γιορτινά οικογενειακά τραπέζια και ξεπεράσουν και τη διαφορά ώρας με τις ΗΠΑ, σίγουρα θα απολαύσουν μία ακόμα εντυπωσιακή βραδιά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού!

*Οι φωτό έχουν παραχωρηθεί από το προσωπικό αρχείο του Χάρι Γκερέρο. 

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.