Νέο «χαστούκι» για Ρεάλ, «άλωσε» τη Μόσχα η Μάλαγα, νίκη-πρωτιάς για Φενέρ

Written by  Νοε 14, 2015

Σε περιπέτειες έβαλε η Στρασμπούργκ την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης με το τέλος του πρώτου γύρου της φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκας, που βρίσκει μόνη αήττητη την Ουνικάχα Μάλαγα που επικράτησε εκτός έδρας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε να έχουν πάρει «κεφάλι» στον πρώτο και τον δεύτερο όμιλο και την ιταλική Σάσσαρι να είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει ακόμα γευτεί τη χαρά της νίκης.

 

Τη νίκη της ημέρας πέτυχε η Στρασμπούργκ, η οποία παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ κατά διαστήματα, «εκτέλεσε» την Ρεάλ Μαδρίτης με 93-86 και πλέον η Πρωταθλήτρια Ευρώπης έμεινε ισόβαθμη με 2-3 με τη γαλλική ομάδα, αλλά και τους Ερυθρό Αστέρα και Μπάγερν Μονάχου. Οι γηπεδούχοι ήταν εξαιρετικοί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, πήραν μεγάλες διαφορές που έφτασαν ακόμα και το +19 (71-52) και τελικά πήραν μια μεγάλη νίκη. Ο Λούις Κάμπελ ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης των νικητών με 23 πόντους (5/6 δίποντα, 4/5 τρίποντα), με τον Μπομπουά να σημειώνει 16 πόντους με 8 ασίστ. Από την απογοητευτική σε αυτό το πρώτο μισό της φάσης των ομίλων Ρεάλ, ο Τέιλορ είχε 21 πόντους, ο Γιουλ είχε 20 πόντους με 6 ασίστ και ο Φερνάντες είχε 17 πόντους με μόλις 1/6 τρίποντα.

Σημαντική νίκη πέτυχε και η Ουνικάχα Μάλαγα που στο ντέρμπι του τετάρτου ομίλου πήρε σπουδαίο «διπλό» από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 78-86 και έμεινε η μόνη αήττητη ομάδα στην διοργάνωση μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Η ισπανική ομάδα εντυπωσιάζει με την μέχρι σήμερα παρουσία της, κάτι που επιβεβαίωσε και με την «απόδρασή» της από μία από τις πιο σκληρές έδρες της Ευρωλίγκας. Ο Έντβιν Τζάκσον «εκτέλεσε» τη ρωσική ομάδα με 24 πόντους και 6/8 τρίποντα, ενώ 22 πόντους με 6/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 1/1 βολή είχε ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας για την ομάδα του Χοάν Πλάθα. Από την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, ο Κόρι Χίγκινς είχε 17 πόντους και ο Νάντο Ντε Κολό 14, με τον Μίλος Τεόντοσιτς να έχει 10 πόντους και 7 ασίστ.

Στο αντίστοιχο ντέρμπι του πρώτου ομίλου, η Φενέρμπαχτσε κατάφερε να επικρατήσει της Χίμκι με 88-83 και παρέμεινε μόνη πρώτη με 4-1 με την ρωσική ομάδα να μένει στο 3-2 και τη δεύτερη θέση. Ο Λουίτζι Ντατόμε ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 19 πόντους, ο Κώστας Σλούκας είχε μια πολύ καλή εμφάνιση με 14 πόντους και 6 ασίστ, ο Μπόμπι Ντίξον είχε 16 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Γιαν Βέσελι έφτασε κοντά στο double-doubleμε 15 πόντους και 9 ριμπάουντ. Για την Χίμκι, ο Αλεξέι Σβεντ είχε 19 πόντους και 4 ασίστ και ο Πολ Ντέιβις είχε 15 πόντους με 6 ριμπάουντ.

Μεγάλη νίκη πήρε η Τσεντεβίτα, που επικράτησε της Λαμποράλ Κούτσα με 76-67 και πλέον οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση του δεύτερου ομίλου με ρεκόρ 3-2 πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό (4-1). Οι γηπεδούχοι ήταν πολύ καλύτεροι στο δεύτερο ημίχρονο (45-30), όπου πήραν τη διαφορά και κατάφεραν να τη διατηρήσουν ως το τέλος, φτάνοντας σε μια πολύ σημαντική νίκη για την συνέχεια της παρουσίας τους στη διοργάνωση. Ο Τζέηκομπ Πούλεν ήταν ασταμάτητος με 26 πόντους, ο Μίρο Μπιλάν έκανε double-doubleμε 17 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Τζέημς Γουάιτ πρόσθεσε 15 πόντους και 9 ριμπάουντ για τους νικητές που υποδέχονται τους Πρωταθλητές Ελλάδας την επόμενη αγωνιστική, στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου. Από την Λαμποράλ Κούτσα που σταμάτησε ένα πολύ επιτυχημένο σερί σε Ισπανία και Ευρώπη, ο Γιάκα Μπλάζιτς είχε 20 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης είχε 14 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Ένα εύκολο απόγευμα πέρασε η Καρσίγιακα που δεν δυσκολεύθηκε να επικρατήσει της Ζιέλονα Γκόρα με 77-66 και πέτυχε την δεύτερη νίκη της στον τρίτο όμιλο. Πέντε παίκτες της τουρκικής ομάδας είχαν διψήφιο αριθμό πόντων (Άιβερσον 15, Άλντινγκικ 13, Ράγκλαντ 12, Γκάμπριελ 12, Παλάσιος 10), ενώ για τους Πολωνούς που την περασμένη εβδομάδα «πλήγωσαν» τον Παναθηναϊκό, 16 πόντους σημείωσε ο Νεμάνια Τζούρισιτς.

Εντυπωσιακό ήταν το πέρασμα της Μπάμπεργκ από την έδρα της Σάσσαρι, με τη γερμανική ομάδα να παίρνει τη νίκη με 73-90 και να μένει μόνη τρίτη στον τέταρτο όμιλο με τους γηπεδούχους να μένουν η μοναδική ομάδα χωρίς νίκη μετά τον πρώτο γύρο της φάσης των ομίλων. Εντυπωσιακή παρουσία είχε ο Νικολό Μέλλι, ο οποίος σημείωσε 26 πόντους με εντυπωσιακά στατιστικά (7/10 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 3/3 βολές), 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα, ένα κόψιμο και 4 λάθη συγκεντρώνοντας συνολικά 37 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Πολύ καλός επίσης και ο Μπράντλεϊ Γουαναμέικερ με 18 πόντους και 8 ασίστ, ενώ για τους γηπεδούχους που είναι ο «σάκος του μποξ» του ομίλου, Εγιενκά και Χέινς είχαν από 14 πόντους.

Την Πέμπτη, η Νταρουσάφακα αναπτέρωσε τις ελπίδες της για πρόκριση στο Top 16, «βυθίζοντας» ακόμα περισσότερο την απογοητευτική Μακάμπι Τελ Αβίβ, μετά τη νίκη της στο Ισραήλ με 73-84. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης του 2014 στην πρώτη εμφάνιση του Αβί Εβέν στον πάγκο τους μετά την απομάκρυνση του Γκάι Γκούντες, κατέρρευσαν στο δεύτερο ημίχρονο και έμειναν στο 1-4 και πλέον έχουν έναν «Γολγοθά» να ανέβουν αν δεν θέλουν να μείνουν εκτός Top 16. Ο Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι με 22 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα μαζί με τον Ερντέν Σμιθ που είχε 16 πόντους και 4 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι για την τουρκική ομάδα που ανέβηκε στο 2-3, ενώ από την Μακάμπι ο Τέιλορ Ρότσεστι είχε 17 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Στο ντέρμπι του τετάρτου ομίλου, η Μπαρτσελόνα επικράτησε πολύ δύσκολα της Λοκομοτίβ Κουμπάν με 72-68 και την έπιασε στην πρώτη θέση με ρεκόρ 4-1. Ο Αντέ Τόμιτς ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης των Καταλανών με 16 πόντους, 3 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ενώ ο Τόμας Σατοράνσκι είχε 10 πόντους με 6 ριμπάουντ. Από το σκληροτράχηλο συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα που αποτελεί μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης, ο Ντόντεϊ Ντρέιπερ με 20 πόντους και ο Μάλκολμ Ντιλέινι με 18 ήταν εκείνοι που παραλίγο να οδηγήσουν τη ρωσική ομάδα στην έκπληξη.

Η Λιμόζ επικράτησε σχετικά εύκολα της Αρμάνι Μιλάνο με 74-65 και ισοβαθμεί μαζί με την Αναντολού Εφές στην τέταρτη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάση, αφήνοντας μόνη και τελευταία την ιταλική ομάδα με ρεκόρ 1-4 μετά το τέλος του πρώτου γύρου. Ο Νομπέλ Κολό-Μπουνγκού ήταν πολύ καλός με 18 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ και μαζί με τον Αλί Τραορέ που είχε 15 πόντους και 7 ριμπάουντ ήταν οι πρωταγωνιστές της νίκης για τους γηπεδούχους, ενώ για τους φιλοξενούμενους, ο Αλεσσάντρο Τζεντίλε το παλεύει μόνος του να σώσει ό, τι μπορεί για την ομάδα του, έχοντας 19 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Σπουδαίο εκτός έδρας «διπλό» πήρε ο Ερυθρός Αστέρας που πέρασε από την έδρα της Μπάγερν Μονάχου με 79-90 και παρέμεινε «ζεστός» στο κυνήγι της πρόκρισης. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν μια εκπληκτική τελευταία περίοδο με επιμέρους σκορ 13-27 και έφτασαν στη δεύτερη νίκη τους στον πρώτο όμιλο της διοργάνωσης. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Κουίνσι Μίλερ με 22 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Βλαντιμίρ Στίματς είχε 18 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ το highlight της ημέρας το προσέφερε ο Στέφαν Γιόβιτς, ο οποίος είχε 4 πόντους, αλλά και 19 ασίστ, κάνοντας ρεκόρ στην ιστορία της ευρωλίγκας, χωρίς, ωστόσο, να πιάσει το απόλυτο ρεκόρ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που διατηρεί ο Νίκος Γκάλης από το 1990. Ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς με 19 πόντους και 4 ριμπάουντ ήταν εκείνος που ξεχώρισε από τους γηπεδούχους.

Φωτό: Euroleague

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.