Εθνική Νέων: Στόχος η αλλαγή ψυχολογίας

Written by  Ιουλ 13, 2014

Για την ανάγκη αλλαγής ψυχολογίας των παικτών της Εθνικής Νέων Ανδρών ενόψει της δύσκολης συνέχειας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη χώρα μας μίλησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Μίσσας, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ομάδα.

 

Η Εθνική Νέων Ανδρών αντιμετωπίζει τη Σερβία για την πρώτη αγωνιστική της Β’ Φάσης της διοργάνωσης, έχοντας παρουσιάσει πολλές αδυναμίες κατά την πρώτη φάση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας προβληματισμός για τη συνέχεια. Παρ’ όλα αυτά, ο έμπειρος τεχνικός της ομάδας, μίλησε για το ταλέντο των παικτών του, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ξεκίνημα της διοργάνωσης και την προετοιμασία και τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή ψυχολογίας, ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί καλύτερη στη συνέχεια.

«Θα ήθελα να πούμε δυο-τρία πράγματα ουσιαστικά και πραγματικά, ξεκινώντας από το ότι είμαστε εδώ, μετά από μια προετοιμασία με αρκετούς προβληματισμούς και αρκετά προβλήματα.

Ξεκινώντας από την αρχή, θα έλεγα: Πρόβλημα ένα ο Αντετοκούνμπο, πρόβλημα δύο τραυματισμοί από την πρώτη μέρα, πρόβλημα τρία οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι ενσωματώθηκαν πέντε μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, πρόβλημα τέταρτο, ο τραυματισμός του Ιωάννη Παπαπέτρου στο... παρά πέντε. Είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς παίκτες για την ομάδα. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι κάναμε μία προσπάθεια στην πρώτη φάση, βρισκόμαστε εδώ στη β’ φάση και συνεχίζουμε μέσα από ένα δύσκολο πρόγραμμα.

Ήταν σημαντικό βήμα, αν δούμε και τι ακριβώς συμβαίνει στη διοργάνωση. Έχουμε ομάδες, όπως είναι η Ρωσία, τετράδα πέρυσι, η Λετονία, ασημένιο μετάλλιο πέρυσι, η Γερμανία έβδομη θέση πέρυσι να παίζουν για τις θέσεις 13-20. Θα μπορούσε πολύ εύκολα με όλα αυτά τα προβλήματα που είχαμε να μην βρισκόμασταν σε αυτή την επόμενη φάση και να είχαμε μεγαλύτερο προβληματισμό. 


Όντας πλέον εδώ τώρα, γνωρίζοντας από την κλήρωση ότι η διασταύρωση ήταν με πάρα πολύ καλές ομάδες, μας περιμένουν τρία πάρα πολύ σημαντικά παιχνίδια με ομάδες ολοκληρωμένες, καλές. Θεωρώ όμως ότι αυτό που κάναμε ως τώρα, πηγαίνοντας βήμα-βήμα, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Έπρεπε να διαχειριστούμε τα όποια προβλήματα και να προχωρήσουμε πολύ συνετά στην επόμενη φάση.

Για μένα δεν υπάρχουν καλές και καλές ομάδες. Υπάρχουν ομάδες με μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Απλά σε αυτή τη φάση υπάρχουν κάποιες ομάδες, όπως η Σερβία και η Ισπανία, με λίγο περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με κάποιες άλλες ομάδες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεκινάμε και πάλι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, από παιχνίδι σε παιχνίδι. 


Το δεύτερο κομμάτι που επίσης είναι πολύ σημαντικό έχει να κάνει με τον Παπαπέτρου. Είναι ένας πάρα πολύ χρήσιμος παίκτης για αυτή την ομάδα. Για εμάς όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι η υγεία ενός παίκτη, όποιου κι αν είναι αυτού. Και γι αυτό ακριβώς το λόγο ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι. Το ίδιο θα ίσχυε για κάθε παίκτη, το ίδιο εφαρμόστηκε και για τον Ιωάννη, ο οποίος είναι ένας παίκτης με μεγάλη προοπτική, είναι βασικό στέλεχος σε μια ομάδα που είναι από τις κορυφαίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και φυσικά και στο μέλλον ένας παίκτης που έχει την προοπτική να στελεχώσει την Εθνική Ανδρών. Άρα λοιπόν, σε αυτή τη φάση παρακολουθούμε την εξέλιξη μέρα με τη μέρα. Υπάρχει πιθανότητα, όπως ενημερώθηκα από το κέντρο αποκατάστασης στο οποίο παρακολουθείται και είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα. Αλλά είναι πολύ μικρή. Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια λογική που προχωρήσαμε ως σήμερα», αναφέρθηκε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μίσσας, ο οποίος μίλησε και για την αναμέτρηση με την Σερβία που είναι η πρώτη αντίπαλος στην β’ φάση.


«Είναι μια ομάδα, η οποία είναι γεμάτη. Έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες. Έχει καλά γκαρντ και τον πρώτο σκόρερ της Σερβίας στη σύνθεσή της, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει σε μια ομάδα της Α1 στην Ελλάδα. Διαθέτει ένας πολύ καλό τεσσάρι, τον Γιάνκοβιτς. Γενικά ακολουθεί τη σέρβικη σχολή, με πολλά pick n roll, συνεργασίες, split, έχει καλό spacing, καλούς σουτέρ. Αυτό που η δική μας ομάδα έχει δείξει είναι ότι πρέπει εκτός από τη βελτίωση στην άμυνα, είναι να είναι πιο εύστοχη, ειδικά από την περιφέρεια. Αν το δούμε αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα στην επόμενη φάση», τόνισε.

Για το πώς η ομάδα θα αντιμετωπίσει τους αγώνες, ο κ. Μίσσας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα παιχνίδια.

«Σε ότι αφορά τον τρόπο προσέγγισης των αγώνων, ο Μίσσας τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει για να προσθέσει: Είμαστε σε ένα δύσκολο όμιλο, με δυνατές ομάδες. Πρέπει να παίξουμε όσο το δυνατό περισσότερο με θετική ψυχολογία, να εκμεταλλευτούμε το δημιουργικό άγχος και μπορούμε να αλλάξουμε δυο τρία πράγματα σε άμυνα και επίθεση που θα μας δώσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μικρό χρονικό διάστημα. Συναντώντας κάποιες ομάδες όπως η Ισπανία ή η Σερβία, αν δεν βγεις να παίξεις βάσει κάποιου πλάνου και να ευχαριστηθείς το παιχνίδι, έχεις πρόβλημα. Αυτή είναι η προσέγγιση για μένα όταν μιλάμε για τις συγκεκριμένες ηλικίες. Οι περισσότεροι δεν έχουν εικόνα του τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Υπάρχουν παίκτες σε αυτές τις ομάδες που έχουν χρόνο συμμετοχής και παίζουν σε επαγγελματικές ομάδες, δυνατές λίγκες. Και είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε και να συγκρίνουμε, να προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγική διαδικασία και ως ομοσπονδία, αλλά και ως σωματεία».

Πηγή: ΕΟΚ

Φωτό: Hellenic Basketball

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.