Εντυπωσιακό το φινάλε της φάσης των ομίλων

Written by  Σεπ 05, 2014

Χαμός έγινε στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς μετά από συγκλονιστικές αναμετρήσεις βγήκαν οι «16» ομάδες και τα ζευγάρια που θα διασταυρωθούν στα νοκ άουτ, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο.

 

Η Αυστραλία που είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της πριν από την αναμέτρηση με την Αγκόλα, δεν έδειξε διάθεση να χτυπήσει το παιχνίδι, κι έτσι στο τέλος της αναμέτρησης γνώρισε την ήττα με 83-91 που την φέρνει στην τρίτη θέση του ομίλου και απέναντι στην Τουρκία. Πάνω από το συγκεκριμένο παιχνίδι έπεσαν και οι «σκιές» ότι δεν ήθελε να το κερδίσει, αφού σκοπός της ήταν να κατακτήσει την τρίτη θέση στον όμιλό της, ώστε σε περίπτωση που προκριθεί στους «8» να αποφύγει τις ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Αντρέι Λεμάνις κράτησε εκτός δωδεκάδας τους Μπέινς και Ίνγκλις, κάτι που δεν άρεσε καθόλου σε πολλούς, ακόμα και παίκτες των αντιπάλων ομάδων.

Ο Γκόραν Ντράγκιτς, μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές μέσω twitterγια προκαθορισμένο αποτέλεσμα, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για την επιλογή αυτή που πιθανόν να φέρει τη Σλοβενία απέναντι στις ΗΠΑ στον προημιτελικό.

Για την ιστορία, από την μαχητική Αγκόλα που έπαιξε για την τιμή της και την ιστορία της ο Μορέιρα «έσπασε» τα κοντέρ, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 38 πόντους και 15 ριμπάουντ, ενώ και ο Μίνγκας έκανε πολύ καλή εμφάνιση με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ. Για την Αυστραλία, ο Έξουμ είχε 12 πόντους και ο Νέιτ Τζαγουάι 10 και 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 22-17, 42-29, 65-63, 83-91

Η Σλοβενία του Γιούρι Ζντοβντς ήταν αήττητη μέχρι την τελευταία αγωνιστική και έως την τελευταία περίοδο κρατούσε την νίκη, την πρωτιά και την…τύχη της στην συνέχεια της διοργάνωσης στα χέρια της.

Το «μπλακ άουτ» που έπαθε στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως, ήταν σκέτη αυτοκτονία, αφού χάρισε τη νίκη με 67-64 και την πρώτη θέση στη Λιθουανία και στέλνει την ομάδα του Γιούρι Ζντοβντς πάνω στη Δομινικανή Δημοκρατία στην φάση των «16», με τον νικητή να πρέπει μετά να ανέβει ένα…βουνό, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει στον προημιτελικό τον νικητή του ζευγαριού ΗΠΑ – Μεξικό.

Ο Βαλανσιούνας με 12 πόντους και ο Λαβρίνοβιτς με 11 ήταν οι πρώτοι σκόρερ για την σκληροτράχηλη Λιθουανία που δείχνει πως το DNAτης είναι φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα, οδηγώντας την στην πρώτη θέση του ομίλου και την Αυστραλία.

Για τους Σλοβένους 14 πόντους σημείωσε ο Λόρμπεκ και 13 ο Ζούπαν, αλλά τα πάντα γι’ αυτούς είχαν γίνει αρκετά δύσκολα έπειτα από την ήττα, αλλά και την σκόπιμη ήττα της Αυστραλίας νωρίτερα από την    .

Τα δεκάλεπτα: 22-24, 36-44, 55-62, 67-64

Σε ένα παιχνίδι το παρασκήνιο του οποίου είχε περισσότερο ενδιαφέρον, η Κροατία πήρε εύκολα τη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο με 103-82 και μετά τη νίκη της Εθνικής μας επί της Αργεντινής, κατέκτησε την τρίτη θέση στον όμιλο και θα διασταυρωθεί με την Γαλλία στη φάση των «16».

Πριν από το παιχνίδι, όλα τα δημοσιεύματα μιλούσαν για «ανταρσία» των παικτών κατά του προπονητή τους Γιάσμιν Ρέπεσα και, μάλιστα, υπήρχαν αναφορές για απειλές πως, αν δεν απομακρυνθεί, δεν θα κατέβαιναν να αγωνιστούν. Αιτία, οι φωτιές που άναψαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ελλάδα, καθώς παίκτες και προπονητικό τιμ είχαν ουκ ολίγες διαφωνίες και καυγάδες, απόρροια της ήττας και του κακού κοουτσαρίσματος του.

Παρ’ όλα αυτά, και ο Ρέπεσα ήταν στη θέση του και οι παίκτες ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους, μην επιτρέποντας στο Πουέρτο Ρίκο που ούτως ή άλλως είχε ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης να πιστέψει στην ανατροπή της κατάστασης. Το παιχνίδι πήγε σε πολύ υψηλό σκορ, ενώ με το αποτέλεσμα καθορισμένο πια, έγινε αρκετά σκληρό, καθώς οι πορτορικάνοι δε μπορούσαν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους αντικρίζοντας το φάσμα του αποκλεισμού.

Για τους Κροάτες που ολοκλήρωσαν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο μια επεισοδιακή πρώτη φάση, ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς είχε 23 πόντους και ο Σάριτς 15, ενώ για το Πουέρτο Ρίκο, ο Μπαρέα έκανε ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι πετυχαίνοντας 20 πόντους, ωστόσο, είδε το τέλος της αναμέτρησης καθηλωμένος και περίλυπος στον πάγκο.

Τα δεκάλεπτα: 28-16, 53-36, 84-57, 103-82

Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρέτισε τη διοργάνωση και η ομάδα των Φιλιππίνων που επικράτησε της Σενεγάλης στην παράταση με 79-81.

Οι Αφρικανοί που είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση με τις δύο νίκες τους στον όμιλο μπήκαν δυνατά για να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους να κατακτήσουν την τρίτη θέση στον όμιλό τους, ωστόσο, οι Φιλιππινέζοι που μέχρι τώρα στη διοργάνωση είχαν κερδίσει εντυπώσεις με την μαχητικότητά τους, αλλά δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν κάποιο «ροζ» φύλλο, αυτή τη φορά στάθηκαν πιο τυχεροί.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, αφού στην κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε χωρίς νικητή με 64-64, ενώ στον επιπλέον χρόνο οι Φιλιππίνες ήταν καλύτερες και πιο τυχερές στο τέλος και πήραν τελικά τη νίκη.

Ο ηρωικός Μπλατς ολοκλήρωσε τον αγώνα με ένα ακόμα double-doubleμε 18 πόντους και 14 ριμπάουντ, ενώ ο Φαγιάρντο είχε 15 πόντους και 9 ριμπάουντ. Για την Σενεγάλη που μετά την ήττα και τη νίκη της Κροατίας κατέκτησε την τέταρτη θέση στον όμιλο και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ισπανία στα νοκ άουτ, ο Φαγιέ είχε 20 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Ντιένγκ 13 πόντους με 14 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ο Νταλμέιντα ολοκλήρωσε με 9 πόντους και 14 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 19-13, 24-37, 44-49, 6464, 79-81 (παρ.)

Ο Πέτερι Κόπονεν ήταν ο «δήμιος» της Ελλάδας στο περσινό Ευρωμπάσκετ, ωστόσο, στον πιο κρίσιμο αγώνα της Φιλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν ο μοιραίος παίκτης της ομάδας του, αφού στα τελευταία δευτερόλεπτα αστόχησε σε δύο κρίσιμα σουτ και έδωσε την ευκαιρία στην Ν. Ζηλανδία να πάρει τη νίκη με 65-67 και μαζί να πανηγυρίσει την πρόκριση στα νοκ άουτ.

Ο Φιλανδός σταρ είχε 13 πόντους στο παιχνίδι και είχε σημαντική συμβολή στην προσπάθεια της ομάδας του να μειώσει τη διαφορά και να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης, όμως, στα κρίσιμα δευτερόλεπτα αστόχησε δύο φορές και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη δουλειά. Με τις πιθανότητες της ήττας των ΗΠΑ από το Ιράν να είναι μηδαμινές, η Ν. Ζηλανδία είχε ήδη πανηγυρίσει την πρόκριση και την κατάκτηση της τέταρτης θέσης στον όμιλό της που τη φέρνει απέναντι στην Λιθουανία.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Φότου με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ, με τον Πένι να προσθέτει άλλους 11, ενώ εκτός από τον Κόπονεν για τη Φιλανδία ο Λι είχε 17 πόντους και 5 ριμπάουντ, αλλά δεν κατάφεραν να δώσουν στην ομάδα τους τη νίκη και την πρόκριση.

Τα δεκάλεπτα: 12-18, 32-44, 45-57, 65-67

Σε ένα παιχνίδι χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, αφού καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, η Βραζιλία έκανε εκπληκτικά πράγματα απέναντι στην Αίγυπτο και πήρε τη νίκη με το ευρύ 128-66, χάνοντας στην εκπνοή τη δυνατότητα να κερδίσει με διπλάσιο σκορ. Παρ’ όλα αυτά, η επίδοση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη της Βραζιλίας στην ιστορία της στα Παγκόσμια Κύπελλα, με τους «καριόκας» να κατακτούν τελικά τη δεύτερη θέση και να αντιμετωπίζουν την Αργεντινή σε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι.

Το παιχνίδι δεν χωράει καμία κριτική, ειδικά όταν δει κανείς τη διακύμανση του σκορ, με τη διαφορά να είναι ήδη στους 27 πόντους (37-10) με το τέλος της πρώτης περιόδου.

Από διακριθέντες, όρεξη να έχει κάποιος να μετρά, αφού όλοι όσοι αγωνίστηκαν για την Βραζιλία έπαιξαν ελεύθερα και πέτυχαν σπουδαίες επιδόσεις. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Λεάντρο Μπαρμπόσα με 22 πόντους και ακολούθησαν οι Μασάδο με 16 πόντους και 5 ασίστ, Νέτο με 14 πόντους και 7/7 δίποντα, Γκαρσία με 15 πόντους και Βαρεχάο με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Από το «ναυάγιο» της Αιγύπτου που ολοκλήρωσε χωρίς νίκη τη διοργάνωση, ο Ελγαμάλ σημείωσε 16 πόντους, ενώ την «τιμή» της ομάδας έσωσε με το καλάθι του στο τέλος ο Ελσαμπάγ, με το οποίο το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε με διπλάσια διαφορά σε βάρος της ομάδας του.

Τα δεκάλεπτα: 37-10, 67-23, 91-48, 128-66

Παρά το άγχος της αρχής, το κίνητρο επικράτησε και έτσι το Μεξικό πήρε την νίκη με 71-87 απέναντι στην Κορέα και τερμάτισε στην τέταρτη θέση του Δ’ ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ στη φάση των «16».

Ο Χερνάντεζ με 16 πόντους και ο Ράμος με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι για τους Μεξικανούς, ενώ για την Κορέα που ολοκλήρωσε την απογοητευτική της παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς νίκη, ο Οχ σημείωσε 13 πόντους και οι Κιμ, Λι και Γιανγκ με 10 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 11-18, 30-40, 47-61, 71-87

Η Ουκρανία είχε ελπίδα να προκριθεί στην επόμενη φάση του Μουντομπάσκετ μόνο αν επικρατούσε των ΗΠΑ στην τελευταία αγωνιστική, οι Αμερικάνοι την άφησαν να ελπίζει μόλις για 15’ και στη συνέχεια, πάτησαν το «γκάζι» και έφτασαν σε μία ακόμα νίκη με 71-95 που τους φέρνει στο απόλυτο 5/5 και απέναντι στο Μεξικό στη φάση των «16».

Πρώτος σκόρερ για τους Αμερικάνους ήταν ο Χάρντεν με 17 πόντους και 5 ασίστ, ο Κάρι πρόσθεσε άλλους 14, ενώ ο Φαρίντ 10 με 8 ριμπάουντ. Από τους Ουκρανούς που προσπάθησαν όσο μπορούσαν παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν είχαν ελπίδες, ο Κράβτσοβ ήταν ο πρώτος σκόρερ με 15 πόντους, ενώ ο Τζέτερ είχε 13.

Τα δεκάλεπτα: 19-14, 32-44, 55-69, 71-95

Στη δεύτερη θέση του τρίτου ομίλου τερμάτισε η Τουρκία, που σε μια αναμέτρηση που θα καθόριζε την τύχη της, επικράτησε σχετικά εύκολα με 77-64 της Δομινικανής Δημοκρατίας, η οποία τερμάτισε τελικά στην τρίτη θέση.

Οι Τούρκοι πήραν από πολύ νωρίς τη διαφορά και δεν ανησύχησαν σε κανένα σημείο του αγώνα κα ιθα αντιμετωπίσουν την Αυστραλία στους «16». Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Σαβάς με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ 10 πόντους και 6 ριμπάουντ προσέθεσε ο Γκονλούμ.

Για τους ηττημένους, που στα νοκ άουτ θα βρεθούν απέναντι στην Σλοβενία, 18 πόντους πέτυχε ο Γκαρσία και 12 ο Λιζ.

Τα δεκάλεπτα: 14-13, 41-23, 60-41, 77-64

Η Γαλλία έκανε το καθήκον της απέναντι στο Ιράν και, παρά το γεγονός ότι δυσκολεύτηκε αρκετά, πήρε τελικά τη νίκη με 76-81 και κατέκτησε την Τρίτη θέση στη βαθμολογία του ομίλου της, που τη φέρνει αντιμέτωπη με την Κροατία που μετά την ήττα της Αργεντινής από την Εθνική μας πήρε τη δεύτερη θέση του ομίλου μας.

Ο Μπορίς Ντιαό με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ ήταν ο καλύτερος για τους «τρικολόρ» που έχουν απογοητεύσει μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, ενώ 15 πόντους σημείωσε ο Ερτέλ. Ο Χαμέντ Χαντάντι έδωσε μια τελευταία εντυπωσιακή παράσταση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας πετυχαίνοντας 22 πόντους και μαζεύοντας συνολικά 15 ριμπάουντ, τα 9 εκ των οποίων επιθετικά, ενώ 23 πόντους πρόσθεσε ο Νίκα Μπαχράμι.

Τα δεκάλεπτα: 23-13, 33-37, 49-63, 76-81

Η οικοδέσποινα Ισπανία έκανε το καθήκον της και μπροστά στο κοινό της νίκησε εύκολα και την Σερβία με 73-89 και κατέκτησε εύκολα την πρώτη θέση που τη φέρνει αντιμέτωπη στη φάση των «16» με την Σενεγάλη, στέλνοντας, ταυτόχρονα, τους αντιπάλους της πάνω στην Εθνική μας.

Ο Μαρκ Γκασόλ ήταν και πάλι ανίκητος κάτω από το καλάθι πετυχαίνοντας συνολικά 20 πόντους με 4 ριμπάουντ, ενώ 11 πόντους με 8 ριμπάουντ είχε ο αδερφός του, Μαρκ. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ο Ρίκι Ρούμπιο με 15 και 12 πόντους αντίστοιχα, έδωσαν σημαντικές βοήθειες από την περιφέρεια.

Για τους προσεχείς αντιπάλους της Εθνικής μας, μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Μπιέλιτσα με 19 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ 13 πόντους είχε ο Ραντούλιτσα και 10 ο Μίλος Τεόντοσιτς.

Τα δεκάλεπτα: 20-34, 35-54, 56-71, 73-89

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.