Η προϊστορία της Ελλάδας με τους αντιπάλους της στον όμιλο (vids)

Written by  Αυγ 25, 2014

Πλούσιο παρελθόν χωρίζει την Εθνική μας Ομάδα με τις αντιπάλους που θα αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς ειδικά με τους συνδιεκδικητές της πρόκρισης έχουν συναντηθεί ουκ ολίγες φορές σε επίσημες και φιλικές αναμετρήσεις.


Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας είναι προ των πυλών και το
agapotobasket.grσυνεχίζει τα αφιερώματα στη μεγαλύτερη μπασκετική γιορτή του πλανήτη.

Η Ελλάδα έχει πίσω της πλούσιο παρελθόν κυρίως με την Κροατία, την Αργεντινή και το Πουέρτο Ρίκο, ενώ έχει να επιδείξει νίκες σε φιλικές αναμετρήσεις τόσο με τις Φιλιππίνες, επιστρέφοντας πολλές δεκαετίες πίσω, όσο και με την Σενεγάλη.

Αργεντινή

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί συνολικά δώδεκα φορές σε διεθνείς  διοργανώσεις με την Εθνική μας να έχει το προβάδισμα στις νίκες με 7-5, ωστόσο, οι δύο από τις ήττες που υπέστη από την προσεχή αντίπαλό
της στο Παγκόσμιο Κύπελλο να της έχουν στερήσει τη συμμετοχή στην
τετράδα μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων έγινε 40 χρόνια πίσω, τον Μάιο του 1974 σε φιλικό που διεξήχθη στην Αθήνα, με την Εθνική μας να παίρνει τη νίκη με 83-80. Η πρώτη, ωστόσο, επίσημη αναμέτρηση των δύο ομάδων, η οποία διεξήχθη στις 18 Ιουλίου 1986 έχει  και σημειολογική σημασία, καθώς ήταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε και τότε στην Ισπανία. Σε μια διοργάνωση, όπου για πρώτη φορά έλαμψε το άστρο του μεγάλου Νίκου Γκάλη, που αναδείχθηκε, μάλιστα, πρώτος σκόρερ  του τουρνουά, οι δύο ομάδες δεν είχαν καλή παρουσία και αποκλείστηκαν νωρίς από τη δεύτερη φάση. Έτσι, Ελλάδα και Αργεντινή συναντήθηκαν για τις θέσεις 9-12, με την Εθνική μας να παίρνει τη νίκη με 88-102 και να καταλαμβάνει τελικά την 10η θέση στο τουρνουά, αφού στη συνέχεια ηττήθηκε για τις θέσεις 9-10 από την Κίνα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1990, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και στο  Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε η Αργεντινή, εκεί που η Εθνική μας είχε σαφώς καλύτερη παρουσία. Η αναμέτρηση διεξήχθη στις 17 Αυγούστου 1990 για τις θέσεις 5-8, με την Εθνική μας να παίρνει και πάλι τη νίκη με 81-78 και να καταλαμβάνει τελικά την έκτη θέση, αφού ηττήθηκε στη συνέχεια από τη Βραζιλία. Στην ίδια διοργάνωση, η Αργεντινή κατετάγη τελική όγδοη. Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, τρεις φιλικές συναντήσεις, με την Εθνική μας να μετρά μία νίκη και δύο ήττες.

Αντίστροφος ήταν ο απολογισμός για την Εθνική μας (δύο νίκες και μία ήττα) στις φιλικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν μέχρι τις 26 Αυγούστου 2008, όταν οι δύο ομάδες διασταυρώθηκαν στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η Ελληνική ομάδα γνώρισε την ήττα με 64-69 και κατέκτησε τελικά την πέμπτη θέση στη διοργάνωση, ενώ η Αργεντινή έφτασε μέχρι τον τελικό όπου και κατέκτησε το μοναδικό μέχρι σήμερα χρυσό της μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ίδιο σκηνικό διαδραματίστηκε και τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν η Εθνική μας με το άστοχο σουτ του Βασίλη Σπανούλη στην εκπνοή του προημιτελικού των Ολυμπιακών του Πεκίνου ηττήθηκε και πάλι από την Αργεντινή, αυτή τη φορά με 78-80 και κατακτά και πάλι την πέμπτη θέση, ενώ η αντίπαλός της ανέβηκε και πάλι στο βάθρο, μόνο που αυτή τη φορά το χρώμα του μεταλλίου ήταν το χάλκινο.

 

 


Κροατία

Η Κροατία είναι παλιά…γνώριμη της Εθνικής μας, καθώς από την εποχή της ανεξαρτητοποίησής της έως σήμερα οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά είκοσι φορές σε επίσημους αγώνες και άπειρες άλλες σε φιλικούς. Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ήταν για το τουρνουά του Μπάρι όταν και η εθνική μας γνώρισε τη συντριβή με 80-101.

Η πρώτη αναμέτρηση της Εθνικής μας με την Κροατία σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ήρθε το 1993 στη Γερμανία με τις σκιές του πολέμου ακόμα να μην έχουν σβηστεί και το παγκόσμιο μπάσκετ να θρηνεί τον μόλις προ ολίγων ημερών αδόκητο θάνατο του κορυφαίου Ευρωπαίου Μπασκετμπολίστα, Ντράζεν Πέτροβιτς. Η Εθνική μας ομάδα κατέκτησε την τέταρτη θέση στο τουρνουά, αφού στον μικρό τελικό διασύρθηκε από την Κροατία με 59-99.


Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων σε Παγκόσμιο ήταν το 1994 στο Τορόντο του  Καναδά, με την Εθνική μας να ηττάται δύο φορές εύκολα. Η πρώτη ήταν στον δεύτερο προκριματικό γύρο, όταν και στο ντέρμπι της πρωτιάς
του ομίλου έχασε με 55-81, ενώ η δεύτερη ήταν στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, όταν, αφού πρώτα είχε την τιμή να είναι η μοναδική ομάδα που κράτησε τις ΗΠΑ κάτω από τους 100 πόντους, ηττήθηκε από την Κροατία με 60-78 και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

 

 

 


Παιχνίδι που έσπασε καρδιές ήταν και ο αγώνας της δεύτερης φάσης των ομίλων στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας (2007). Η Εθνική μας παραλίγο να αυτοκτονήσει χαρίζοντας προβάδισμα τεσσάρων πόντων που είχε απέναντι στην Κροατία μέσα σε μόλις δώδεκα δευτερόλεπτα. Στην τελευταία επίθεση και με το σκορ ισόπαλο 78-78, ο Βασίλης Σπανούλης πήρε τη μπάλα, ελίχθηκε και, αφού «έσπασε τη μέση» του Πλάνινιτς, πέτυχε ένα απίστευτο buzzer beater που χάρισε τη νίκη στην ελληνική ομάδα με 81-78.


 

Τελευταία φορά που Ελλάδα και Κροατία συναντήθηκαν σε επίσημο παιχνίδι ήταν στο περσινό Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, όπου στην τελευταία αναμέτρηση για τον δεύτερο προκριματικό γύρο, η Εθνική μας έπαιζε την επιβίωσή της με ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης απέναντι στους Κροάτες. Το ματς ήταν συγκλονιστικό και κρίθηκε στις δύο παρατάσεις, με τους Κροάτες να παίρνουν τελικά τη νίκη με 92-88 και την Ελλάδα να τερματίζει στην τελευταία θέση του ομίλου και να αποκλείεται με πόνο, αλλά με ψηλά το κεφάλι.


 

Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 20 φορές σε όλες τις διοργανώσεις με την Ελλάδα να έχει 10 νίκες και την Κροατία 9. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της Εθνικής μας Ομάδας ήταν στο Διεθνές Τουρνουά Ακρόπολις του 2006 με 79-54 (+25), ωστόσο, μετράει και δύο συντριβές, η πρώτη στο Ευρωμπάσκετ του 1993 στη Γερμανία με 59-99 (-40), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε ηττηθεί στο Προολυμπιακό Τουρνουά για τη Βαρκελώνη με 63-102 (-39).

Φιλιππίνες

Η προϊστορία της ελληνικής ομάδας με τις Φιλιππίνες μετρά μόλις δύο φιλικές αναμετρήσεις στο πολύ μακρινό παρελθόν, όπου η Ελλάδα έχει να επιδείξει ισάριθμες εύκολες επικρατήσεις. Η πρώτη αναμέτρηση ήταν στις 8 Αυγούστου 1960 σε φιλικό αγώνα στην Αθήνα, όταν η Ελλάδα νίκησε εύκολα με 93-66, ενώ η δεύτερη ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου 1968, όταν και πάλι η Εθνική μας ομάδα επικράτησε εύκολα με 102-91.


Πουέρτο Ρίκο

Συντριπτική είναι η υπεροχή της ελληνικής ομάδας στις αναμετρήσεις της με το Πουέρτο Ρίκο, καθώς σε συνολικά εννέα αναμετρήσεις σε φιλικούς και επίσημους αγώνες μετρά οκτώ νίκες και μόλις μία ήττα.

Η μοναδική φορά που οι Πορτορικάνοι χαμογέλασαν μετά από αγώνα με την Ελλάδα, ήταν στην παρθενική αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καναδά, όταν στο ντέρμπι του τέταρτου ομίλου επικράτησαν με 72-64 και κατέλαβαν την πρώτη θέση. Η ήττα αυτή δεν κόστισε καθόλου στην ελληνική ομάδα που προκρίθηκε στη συνέχεια και από τον δεύτερο προκριματικό, φτάνοντας τελικά στην τέταρτη θέση στο τουρνουά, ενώ, αντίθετα, το Πουέρτο Ρίκο τερμάτισε στην τελευταία θέση του δικού του ομίλου και συνολικά στην έκτη του τουρνουά.


Έκτοτε η Εθνική μας μετρά οκτώ συνεχόμενες νίκες με πιο σημαντικές τις δύο αναμετρήσεις στο Ολυμπιακό τουρνουά στην Αθήνα όταν αρχικά συναντήθηκαν στον όμιλο με την Εθνική μας να παίρνει εύκολα τη νίκη με 78-58, κάτι που επαναλήφθηκε και στον αγώνα κατάταξης για τις θέσεις
5-6 όταν η Ελλάδα επικράτησε με 75-85. Πολύ σημαντική ήταν και η νίκη της Εθνικής μας νωρίτερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, όταν επικράτησε με 64-71 στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης, που στο τέλος της την βρήκε στην τέταρτη θέση, ενώ το Πουέρτο Ρίκο τερμάτισε στην ενδέκατη.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί δύο φορές και σε Προ-Ολυμπιακά τουρνουά με την Εθνική να επικρατεί εύκολα και τις δύο φορές μία στην Αθήνα με 88-63 για την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου και μία στο καταστροφικό τουρνουά του Καράκας, όταν παρά την νίκη της Εθνικής μας με 98-84, η Ελλάδα γνώρισε τον οδυνηρό αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

  

 

 Σενεγάλη


Μόλις μία αναμέτρηση υπάρχει στην ιστορία μεταξύ της Ελλάδας και της Σενεγάλης, η οποία βρήκε νικήτρια την Εθνική μας. Ο αγώνας διεξήχθη στο ΟΑΚΑ στις 31 Ιουλίου 1998 για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργάνωσε η χώρα μας, όταν στο φινάλε της πρώτης φάσης, η Ελλάδα επικράτησε δύσκολα των αφρικανών με 68-57. Με τη νίκη αυτή η Εθνική μας εξασφάλισε την πρώτη θέση στον όμιλό της, ενώ η συνέχεια αναφέρθηκε παραπάνω, με την Εθνική μας να κατακτά τελικά την τέταρτη θέση στη διοργάνωση και τη Σενεγάλη να τερματίζει στην προτελευταία θέση.

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.