Πήρε πίσω το πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός

Written by  Ιουν 07, 2018

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ήταν ο μεγάλος νικητής στον δεύτερο τελικό του Πρωταθλήματος, αφού σε ένα ΣΕΦ που έβραζε από την τρομερή ζέστη που έκανε τις προσπάθειες των παικτών πολύ δύσκολες, ήταν εκείνος που κατάφερε να πάρει τη νίκη με 71-66, ισοφαρίζοντας την σειρά σε 1-1 και ανακτώντας το πλεονέκτημα έδρας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε δυνατά και με γρήγορο ρυθμό, ο οποίος στην πορεία έπεφτε δραματικά, καθώς η θερμοκρασία ήταν αφόρητη και οι συνθήκες καθόλου ευνοϊκές για να παιχτεί μπάσκετ.

Οι «πράσινοι» έδειξαν σε καλύτερη ετοιμότητα σε σχέση με τον πρώτο τελικό και με πολύ καλύτερο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά το τρίτο δεκάλεπτο, στη διάρκεια του οποίου μπλόκαραν όλα τα σημαντικά «όπλα» των «ερυθρόλευκων», βρήκαν λύσεις και με πρωταγωνιστή τον Μάικ Τζέημς που στο διάστημα αυτό σημείωσε κρισιμότατους πόντους, πήραν τη νίκη και μαζί το ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει της συνέχειας των τελικών.

Στον αντίποδα, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν έδειξαν τις αρετές που παρουσίασαν στον πρώτο τελικό, παρασύρθηκαν στον ρυθμό του Αμερικανού, ήταν απελπιστικά άστοχοι στις βολές (16-25), είχαν αργή κυκλοφορία και έχασαν μια πολύ σημαντική ευκαιρία να φτάσουν μια «ανάσα» από τον τίτλο.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.

Ο Τσάβι Πασκουάλ χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα μαζί του Λοτζέσκι και Ρίβερς με σκοπό να χτυπήσει τους «ερυθρόλευκους» στη δύναμη, όμως, οι γηπεδούχοι μπήκαν καλύτερα στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και με καλή άμυνα και κυκλοφορία της μπάλας, προηγήθηκαν με 9-4 στα πρώτα λεπτά.

Οι «πράσινοι» παρ’ όλα αυτά, βρήκαν συνεχόμενα τρίποντα και μαζί ρυθμό και με τον Ματ Λοτζέσκι να σκοράρει συνεχώς (9 πόντοι στην πρώτη περίοδο) και κρυφό χαρτί τον Ζακ Όγκαστ, ανέτρεψαν πολύ γρήγορα την κατάσταση για να προηγηθούν με 15-21 στο 7’, με τον Ολυμπιακό να ανακάμπτει, να ισοφαρίζει σε 23-23 και το ιδιαιτέρως χορταστικό πρώτο δεκάλεπτο να λήγει με ένα εντυπωσιακό buzzer beater του Μάικ Τζέημς για το 25-27.

Με νέο τρίποντο του Λοτζέσκι, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε ξανά με 5 πόντους (27-32), αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε με τον ίδιο τρόπο (Γουίλτζερ, Παπαπέτρου) και με σερί 8-0 ανέκτησε το προβάδισμα (35-32) και με τον ρυθμό να έχει πέσει αισθητά, το διατήρησε ως το τέλος του ημιχρόνου που έληξε με 43-40.

Το παιχνίδι είχε εντελώς άλλο ρυθμό στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, απόρροια της αφόρητης ζέστης, με τον Παναθηναϊκό να κρατά τους γηπεδούχους στο μηδέν για σχεδόν 6’ και με σερί 7-0 να περνά ξανά μπροστά με 43-47.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και προηγήθηκε ξανά με 50-49, όμως, ο Μάικ Τζέημς που αποφάσισε να… εμφανιστεί στο παιχνίδι, πήρε προσωπικές ενέργειες, σημείωσε συνολικά 7 πόντους και έφερε τους «πράσινους» μπροστά στο σκορ στο τέλος του δεκάλεπτου με 50-56.

Το «πράσινο» προβάδισμα έφτασε τους 13 πόντους (52-65) με το… «καλημέρα» της τελευταίας περιόδου, με την ψυχολογία των γηπεδούχων να είναι στο μηδέν και τον χρόνο να κυλά υπέρ των φιλοξενούμενων.

Ο Γιώργος Πρίντεζης σημείωσε 6 συνεχόμενους πόντους για να μειώσει ο Ολυμπιακός και να ξαναμπεί στο παιχνίδι (58-65) και τα τελευταία λεπτά κυλούσαν με τους παίκτες των δυο ομάδων να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και την εμφανή κόπωση από την ζέστη που έκανε τις προσπάθειές τους εξαιρετικά δύσκολες.

Με… σκυλίσια άμυνα ο Ολυμπιακός ροκάνισε τη διαφορά, έφτασε μέχρι το -3 (66-69), αλλά η αστοχία του από τη γραμμή των βολών ήταν καταδικαστική, με τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν μια δύσκολη, αλλά και πολύτιμη νίκη με 66-71.

Ο Μάικ Τζέημς με 17 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Νικ Καλάθης με 18 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ και ο Ματ Λοτζέσκι με 13 πόντους και 3 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι για τους «πράσινους», ενώ από τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 13 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Βασίλης Σπανούλης με 12 πόντους και 5 ασίστ και ο Κώστας Παπανικολάου με 6 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 25-27, 43-40, 50-56, 66-71

Φωτό: olympiacosbc.gr

Τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.