«Έπεσε», αλλά δεν «γονατίζει»

Written by  Απρ 22, 2015

Ο Παναθηναϊκός άντεξε μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως, στο τέλος δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό της, έμεινε από δυνάμεις και με την ήττα του με 55-74 αποχαιρέτισε την φετινή Ευρωλίγκα με συνολικό σκορ 1-3, με το βλέμμα πλέον στραμμένο στο μέλλον του και τη νέα «φουρνιά» παικτών που αφήνουν ελπίδες ότι μπορούν να συνεχίσουν την ένδοξη ιστορία του.

 

Αντίθετα, η ρωσική ομάδα έκανε επίδειξη της ανωτερότητάς της και προκρίθηκε στο Final Four της διοργάνωσης όπου ευελπιστεί ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες τρεις παρουσίες της, όταν και δεν κατάφερε να πετύχει τον μεγάλο της στόχο που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του τροπαίου.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός επεχείρησε να «ζεστάνει» τον κόσμο της ακόμα περισσότερο, ανακοινώνοντας την επέκταση του συμβολαίου του Νίκου Παππά μέχρι το καλοκαίρι του 2018. ήταν μια ένδειξη στήριξης του πλάνου ελληνοποίησης της ομάδας και της πίστης ότι στο πρόσωπό του βλέπει τον νέο ηγέτη της ομάδας.

Ο νεαρός γκαρντ, ωστόσο, δεν κατάφερε να πιάσει τα υψηλά επίπεδα απόδοσης που συνηθίζει το τελευταίο τρίμηνο και δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να είναι ανταγωνιστική σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε την ΤΣΣΚΑ χωρίς πόντο για τα πρώτα δύο λεπτά της αναμέτρησης, όμως, δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί και να πάρει ένα μικρό προβάδισμα, με αποτέλεσμα η ρωσική ομάδα με ένα σερί 0-8 με τον Ντε Κολό να πετυχαίνει δύο γρήγορα τρίποντα, πήρε προβάδισμα με 4-10 στο 4’.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε έρθει αποφασισμένη να τελειώσει στην Αθήνα τη σειρά και το κατέθεσε στο παρκέ του ΟΑΚΑ, καθώς με τον Γάλλο πλέι μέικερ και τον Ρώσο σούπερ σταρ, Αντρέι Κιριλένκο να είναι οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεών της, ανέβασε γρήγορα τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (7-19 στο 8’) και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 11-21.

Οι «πράσινοι» μπήκαν πιο αποφασισμένοι στο δεύτερο δεκάλεπτο, πίεσαν περισσότερο την ΤΣΣΚΑ και, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Κιριλένκο στα πρώτα λεπτά μείωσαν τη διαφορά (28-31 στο 18’), όμως, τα λάθη κι η έλλειψη συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τα νεύρα του Ιβάνοβιτς που έφεραν τεχνική ποινή στον προπονητή του «τριφυλλιού», επέτρεψαν στη ρωσική ομάδα να πάρει προβάδισμα 7 πόντων (28-35 στο 19’) και το ημίχρονο έληξε με το σκορ στο 32-37.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της, κάτι που το έδειξε από τα μισά της τρίτης περιόδου και έπειτα, όταν με ηγέτες τον Ντε Κολό, αλλά και τους πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, Κάιλ Χάινς και Μίλος Τεόντοσιτς, πάτησε «γκάζι» και σχεδόν τελείωσε εκεί την αναμέτρηση.

Η διαφορά έφτασε το -17 για τον Παναθηναϊκό (41-58 στο 29’) και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με την ΤΣΣΚΑ να προηγείται με 44-60, έχοντας κόψει τα «φτερά» των γηπεδούχων.

Η τελευταία περίοδος ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού οι «πράσινοι» δεν είχαν δυνάμεις να παλέψουν για την ανατροπή, ενώ η ΤΣΣΚΑ δεν δυσκολευόταν να διατηρήσει τη διαφορά της που της έδινε την πρόκριση στο FinalFourγια τέταρτη συνεχόμενη φορά και δωδέκατη τα τελευταία δεκατρία χρόνια.

Η ρωσική ομάδα επικράτησε με 55-74 και τελείωσε τη σειρά στην Αθήνα με τον Παναθηναϊκό να μένει εκτός της τελικής φάσης της διοργάνωσης για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ο Νίκος Παππάς είχε 11 πόντους με 3 ασίστ και 5 κλεψίματα, αλλά και 3 λάθη, όμως, ήταν υπερβολικά άστοχος (1/8 τρίποντα) και δεν κατάφερε να δώσει στην ομάδα του αυτό που είχε ανάγκη επιθετικά για να μείνει κοντά στην αντίπαλό της. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε 9 πόντους με 5 ασίστ, ενώ από 10 πόντους και 5 ριμπάουντ είχαν οι Τζέημς Γκιστ και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Μεγάλο παιχνίδι έκανε και πάλι ο Νάντο Ντε Κολό με 18 πόντους (4/4 τρίποντα), αλλά και ο Αντρέι Κιριλένκο που έκανε double-doubleμε 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, αλλά και 3 κοψίματα και έκανε τη μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο. Πολύ καλή εμφάνιση είχε και ο Κάιλ Χάινς με 12 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Σόνι Γουίμς σημείωσε 11 πόντους και είχε 4 ασίστ.

Ο Παναθηναϊκός πλέον επικεντρώνεται στο ελληνικό Πρωτάθλημα όπου παραμένει ο μεγάλος και σταθερός στόχος κάθε χρονιάς, ενώ στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του με την προσπάθεια διατήρησης του ελληνικού κορμού και στελέχωσής του με νέους, ταλαντούχους παίκτες που θα ηγηθούν της προσπάθειας να διατηρήσουν το «τριφύλλι» στην κορυφή όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 32-37, 44-60, 55-74

Παναθηναϊκός: 17/34 δίποντα, 4/21 τρίποντα, 9/10 βολές, 22-8 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 11 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 14 λάθη

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 21/42 δίποντα, 8/20 τρίποντα, 8/10 βολές, 26-11 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 7 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 15 λάθη

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 2, Φώτσης 6, Νέλσον, Παππάς 11, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 9, Γκιστ 10, Μπατίστα 7, Μπλουμς, Παπαγιάννης

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 18, Τεόντοσιτς 5, Νίκολς 5, Τζάκσον 4, Μαρκοϊσβίλι, Κορόμπκοφ 2, Γουίμς 11, Βοροντσέβιτς 2, Κάουν 2, Κριάπα, Χάινς 12, Κιριλένκο 13

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.