Μόνο οι φανέλες ταξίδεψαν στη Μόσχα

Written by  Απρ 14, 2015

Με το χειρότερο τρόπο ξεκίνησε την προσπάθειά του στα play off ο Παναθηναϊκός, αφού απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν στάθηκε αντάξιος των προσδοκιών και της ιστορίας του και γνώρισε την συντριβή με 93-66 σε μια βραδιά που θα ήθελε να διαγράψει γρήγορα από τη μνήμη όλων.

 

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Μόσχα με σκοπό να κερδίσει ό, τι του αναλογεί σε μια σειρά που ήξερε από την αρχή που θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ο αγώνας, ωστόσο, ξέφυγε από νωρίς και οι «πράσινοι» βρέθηκαν από τα μισά της δεύτερης περιόδου να κυνηγούν όχι απλώς την έκπληξη, αλλά τρόπους να αποφύγουν τη συντριβή.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε συνέβη και οι Πρωταθλητές Ελλάδας γνώρισαν μία από τις πιο βαριές ήττες της ιστορίας τους έχοντας μόνο ελάχιστα πράγματα που πρέπει να κρατήσουν πριν τον δεύτερο αγώνα της σειράς την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι παίκτες του «τριφυλλιού» έγιναν βορά στις άγριες διαθέσεις των παικτών του Δημήτρη Ιτούδη που πλήγωσε την πρώην ομάδα του, αλλά στο τέλος έδειξε τον πρέποντα σεβασμό και δεν επέτρεψε στους παίκτες του να ανοίξουν περισσότερο τη διαφορά.  

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έκανε την έκπληξη και ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα τον νεαρό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως εμπιστεύεται το μέλλον του «τριφυλλιού», αλλά και σε μια προσπάθεια να αιφνιδιάσει την άμυνα της ΤΣΣΚΑ με μια κίνηση που πιθανόν να μην περίμενε.

Παρ’ όλο που ο μικρός ξεκίνησε με θάρρος, το πείραμα του προπονητή του Παναθηναϊκού δεν απορύθμισε την ρωσική ομάδα που εμφανίστηκε απόλυτα διαβασμένη για όλα τα πιθανά τρικ που θα σκαρφιζόταν ο Ιβάνοβιτς.

Με τον Μίλος Τεόντοσιτς να ξεκινά «καυτός» σκοράροντας σε κάθε ευκαιρία, αλλά και μοιράζοντας εντυπωσιακές ασίστ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε πολύ γρήγορα μια διαφορά (18-7 στο 5’) και μπήκε από νωρίς στη θέση του οδηγού.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει, κυρίως με προσωπικές ενέργειες του Παππά, ωστόσο, η αμυντική του λειτουργία ήταν κάκιστη κι έτσι δεν κατάφερε να πλησιάσει τόσο ώστε να αγχώσει την ΤΣΣΚΑ. Το δεκάλεπτο έληξε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 29-21, με τον Τεόντοσιτς να έχει ήδη 10 πόντους και 4 ασίστ.

Το δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να περάσει τη μπάλα στο καλάθι, όπου ο Μπατίστα κέρδισε κάποιες μάχες, όμως, η περιφέρεια της ΤΣΣΚΑ έβγαζε «φωτιές» και με συνεχόμενα τρίποντα η διαφορά άρχισε να ξεφεύγει επικίνδυνα.

Οι «πράσινοι» είχαν χάσει κάθε ίχνος αυτοσυγκέντρωσης, έκαναν παιδαριώδη λάθη στην επίθεση, η άμυνα έμπαζε από παντού κι έτσι η ΤΣΣΚΑ βρήκε ευκαιρία να τρέξει ένα σερί 16-0 προσφέροντας, παράλληλα και θέαμα. Με ένα εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 27-6 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προηγήθηκε στο ημίχρονο με 56-27 και έβαλε τις βάσεις για μια εύκολη επικράτηση.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας χωρίς πόντο για 2.30’’ στο τρίτο δεκάλεπτο και με τον Παππά να παίρνει πρωτοβουλίες προσπάθησε να μειώσει τη διαφορά. Η ρωσική ομάδα, όμως, δεν αστειευόταν και η διαφορά ανέβηκε για πρώτη φορά στους 30 πόντους (63-33 στο 24’).

Ο Νίκος Παππάς ήταν ο μόνος που εξακολουθούσε να παλεύει και με τον νεαρό γκαρντ να έχει φτάσει ήδη τους 16 πόντους και να παρασύρει και τον Τζέημς Γκιστ μαζί του, βοήθησε τον Παναθηναϊκό να μειώσει στο -22 (63-41), όμως, 8 συνεχόμενοι πόντοι από τον Μίλος Τεόντοσιτς, που έκανε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, και το ιδανικό μοίρασμα του παιχνιδιού έφεραν ένα σερί 12-0 που ανέβασε τη διαφορά στους 34 (75-41).

Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με την ΤΣΣΚΑ να έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά και τα πάντα να έχουν κριθεί με το χειρότερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό.

Μην έχοντας κάτι άλλο να κάνει για να αλλάξει την κατάσταση, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς αποφάσισε να δώσει χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς παίκτες της ομάδας για να αποκτήσουν κι εκείνοι εμπειρίες και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο.

Ο Μιχάλης Λούντζης μπήκε στο παρκέ και είχε θετική παρουσία αποτελώντας τον μοναδικό «φάρο» στην τραγωδία που έζησε ο Παναθηναϊκός.

Το τελικό 93-66 ήρθε να αποτελέσει μία «μαύρη» σελίδα στην ιστορία των «πρασίνων» στην Ευρωλίγκα και να πληγώσει τον εγωισμό του με την ελπίδα στα παιχνίδια που απομένουν να έχει καλύτερη τύχη.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς ξεκίνησε «καυτός» και οδήγησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο να πάρει τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή της αναμέτρησης. Ο Σέρβος γκαρντ σημείωσε 18 πόντους με 4/5 τρίποντα, μοίρασε 8 ασίστ σε λιγότερο από ένα ημίχρονο που χρησιμοποιήθηκε, καθώς ο Ιτούδης τον απέσυρε νωρίς στον πάγκο για να τον κρατήσει ξεκούραστο για τη συνέχεια της σειράς.

Από 13 πόντους σημείωσαν οι Μαρκοισβίλι και Νίκολς, ενώ 12 πόντους με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ σημείωσε ο Αντρέι Κιριλένκο.

Ο Νίκος Παππάς με 16 πόντους και 4 ριμπάουντ έδειξε να μην εγκαταλείπει ούτε όταν τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα, όμως, υπήρχαν σημεία που ήταν απελπιστικά μόνος. Ο Τζέημς Γκιστ ακολούθησε κατά διαστήματα το ρυθμό του σημειώνοντας τελικά 14 πόντους με 3 ριμπάουντ, ενώ ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης σημείωσε 10 πόντους με 3 ριμπάουντ όταν πλέον όλα είχαν κριθεί.

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς ο άποντος Διαμαντίδης, ο οποίος αγωνίστηκε για 18.29’ έχοντας μόλις 0/2 τρίποντα, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη, καθώς και η πρώτη εμφάνιση του Μιχάλη Λούντζη, ο οποίος στα 12.09’ που αγωνίστηκε είχε 2 πόντους, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 λάθος αφήνοντας χαμόγελα για το μέλλον.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει πλέον να μαζέψει τα κομμάτια του, να προσπαθήσει να συγκεντρωθεί και να ελπίσει πως στον δεύτερο αγώνα της Πέμπτης θα έχει όλους τους παίκτες του σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ώστε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Τα δεκάλεπτα: 29-21, 56-27, 77-42, 93-66

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 22/36 δίποντα, 14/27 τρίποντα, 7/8 βολές, 26-10 ριμπάουντ, 27 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 14 λάθη

Παναθηναϊκός: 19/36 δίποντα, 7/19 τρίποντα, 7/11 βολές, 27-5 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 8 κλεψίματα, 0 κοψίματα, 15 λάθη

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 7, Τεόντοσιτς 18, Νίκολς 13, Τζάκσον 7, Μαρκοϊσβίλι 13, Κορόμπκοφ 4,  Γουίμς 2, Βοροντσέβιτς 7, Καούν 6, Κριάπα 2, Χάινς 2, Κιριλένκο 12

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 4, Γιάνκοβιτς 7, Φώτσης 3, Νέλσον 2, Παππάς 16, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης, Γκιστ 14, Μπατίστα 8, Μπλουμς, Παπαγιάννης, Λούντζης 2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.