Καφαντάρη: «Ο αθλητισμός μας διδάσκει πάνω από όλα να μη τα παρατάμε»

Written by  Σεπ 13, 2017

Αμέτρητες ώρες scouting των αντιπάλων, πολλοί καφέδες, energy drinks και κάθε λογής τρόπος να μείνει ξύπνια είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το φετινό καλοκαίρι για την Ελένη Καφαντάρη.

Το ολοκληρωμένο παζλ αποτυπώνει σίγουρα τη γλυκιά ανάμνηση για την επιτυχία της εθνικής γυναικών που δεδομένα επισκιάζει την πολλή κούραση (σωματική και ψυχολογική) όπως εκμυστηρεύεται και η ίδια στο agapotobasket.gr. Η νέα χρονιά δεν θα την βρει, στην αρχή της τουλάχιστον, σε κάποιο πάγκο ωστόσο αυτό θα της δώσει την ευκαιρία για περισσότερη επιμόρφωση στα κομμάτια που την ενδιαφέρουν. 

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ελένης Καφαντάρη στο agaporobasket.gr:

Coach ένα καλοκαίρι γεμάτο εθνική! Τι είναι αυτό που μένει στο τέλος;
Πολλές νέες εικόνες...νέες εμπειρίες...καλές και κακές και σίγουρα πολλή κούραση σωματική και ψυχολογική. Δε θα το άλλαζα με τίποτα όμως. Η γλυκιά ανάμνηση για την επιτυχία της εθνικής γυναικών ακόμα επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα και αδημονώ για το νέο μας ραντεβού. 

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο ξενύχτι στην Πράγα και ποια η στιγμή της ανταμοιβής για αυτά;
Το πιο δύσκολο ξενύχτι ήταν πάντοτε το επόμενο, καθώς όσο περνούσαν οι μέρες συσσωρευόταν κούραση και απώλεια ύπνου  και από τις προηγούμενες μέρες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το βράδυ πριν από το ματς με την Τουρκία που προσπαθούσα να βρω κάθε πιθανό τρόπο να κρατηθώ ξύπνια, πίνοντας καφέ (πολλούς), energy drinks ακόμα και κάνοντας κάποιες ασκήσεις γυμναστικής. Η πορεία που κάναμε με έχει ανταμείψει και με το παραπάνω για όλα τα ξενύχτια και τη σκληρή δουλειά που κάναμε. Κάθε νίκη αλλά και κάθε προσπάθεια μου έδινε κουράγιο και δύναμη για το scouting του επόμενου παιχνιδιού.

Δουλεύοντας και με τις μικρότερες ηλικιακά Εθνικές ομάδες είδες να έχουν επηρεαστεί από την επιτυχία της Εθνικής Γυναικών;
Όλα τα κορίτσια είχαν παρακολουθήσει τα παιχνίδια της εθνικής γυναικών και ξεκίνησαν την προετοιμασία με καλύτερη ψυχολογία και με προσδοκία για να κάνουν το κάτι παραπάνω στο δικό τους Πανευρωπαϊκό. Δυστυχώς δεν είχαμε ανάλογη πορεία, όμως ο αθλητισμός μας διδάσκει πάνω από όλα να μη τα παρατάμε ποτέ και να προσπαθούμε πάντα. Συνεπώς ακόμα και από αυτή τη διαδικασία βγάλαμε κάτι.

Εθνική γυναικών, εθνική νεανίδων. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές;
Η μόνη ομοιότητα που υπάρχει είναι ότι και οι δύο ομάδες έχουν συγκεκριμένο χρόνο προετοιμασίας για να παρουσιαστούν έτοιμες στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τους, που έχει σχεδόν την ίδια δομή ως διοργάνωση. Από εκεί και πέρα, μόνο διαφορές μπορώ να βρω. Αρχικά στο ρόλο το δικό μου που ενώ και στις δύο ομάδες ασχολούμαι ενεργά με το scouting, στις νεάνιδες έχω και το ρόλο της πρώτης προπονήτριας. Οι γυναίκες, μεγαλύτερες ηλικιακά, έτοιμες παίκτριες, γυμνασμένες, με εμπειρία, γνωρίζουν πως μπορεί μια ομάδα να δεθεί πιο γρήγορα και γνωρίζουν πως να προετοιμάζουν τον εαυτό τους και ψυχολογικά για τους αγώνες. Οι νεάνιδες από την άλλη, είναι ακόμα αθλήτριες που μαθαίνουν τα βασικά, είναι πιο άπειρες στη διαχείριση καταστάσεων εντός και εκτός γηπέδου, όχι και τόσο έτοιμες σωματικά (και λόγω των πανελληνίων εξετάσεων) και σαφέστατα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας για να μπορέσει μια ομάδα στην ηλικία αυτή να δεθεί και να παίζει σωστά μαζί. 
 
Γιόγκα: από όταν ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τις Εθνικές ομάδες σε είδαμε να την εισάγεις στο πρόγραμμα. Ποια τα οφέλη της και τι μπορεί να προσφέρει σε ένα άθλημα όπως το μπάσκετ; 
Επειδή η ενασχόλησή μου με τη γυμναστική γενικά και με την βελτίωση αθλητών ειδικότερα έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 20 χρόνια, μπορώ να πω ότι η σύνδεση του μπασκετ με τους εναλλακτικούς τρόπους ενδυνάμωσης είναι εξαιρετικά εποικοδομητική για τους αθλητές και πολύ ενδιαφέρουσα για μένα. Στην εθνική γυναικών χρησιμοποίησα τη γιόγκα σε στιγμές αποφόρτισης από το πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα που είχαν τα κορίτσια και κυρίως με χρήση ασκήσεων προσαρμοσμένες για stretching. Ειδικά στην Πάτρα που κάναμε γιόγκα σε εξωτερικό χώρο, δίπλα στη θάλασσα, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη γυμναστική επέδρασε ευεργετικά και στο ψυχολογικό κομμάτι των αθλητριών και όχι μόνο στο σωματικό. Στις μικρές ηλικιακά ομάδες που χρησιμοποίησα τη γιόγκα, αυτό ήταν κυρίως για ενδυνάμωση στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. 

Στην Αμερική η γιόγκα αποτελεί κομμάτι της ενδυνάμωσης στο μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια. Τα οφέλη της είναι αδιαμφισβήτητα, καθώς εκτός από αυτά που ήδη προανέφερα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών, στην καλύτερη ισορροπία και σωματική συναρμογή, στην κινητικότητα των αρθρώσεων και φυσικά στη συγκέντρωση και την πνευματική ευεξία.
 
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε ένα ακόμα καμπ που διοργανώνεις πλέον κάθε καλοκαίρι. Πως ξεκίνησε σαν ιδέα, πως εξελίσσεται όλα αυτά τα χρόνια και ποιοι οι στόχοι σου μέσα από αυτό;
Το Personal Improvement Camp είναι μια ιδέα που ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια, από το 2013, με στόχο τη βελτίωση αθλητριών και αθλητών στο μπάσκετ και στη φυσική κατάσταση και να τους δώσει κάποιες βάσεις για να πάνε πιο έτοιμοι στις ομάδες τους. Κάθε χρόνο γινόμαστε και εμείς καλύτεροι, χρησιμοποιώντας νέες ιδέες και τεχνικές εκμάθησης και αυτό που μου δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότερα παιδιά επιλέγουν να ενταχθούν και να παρακολουθήσουν το camp. Για του χρόνου ετοιμαζόμαστε να προβούμε σε κάτι καινοτόμο...αλλά θα ανακοινωθεί μόλις είναι έτοιμο όλο το project μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια.
 
Το νέο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει σε λίγο διάστημα δεν θα σε βρει σε κάποιο πάγκο. Αρχικά πιστεύεις ότι μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικό από της περασμένης χρονιάς; 
Το να απέχω από το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα ήταν δική μου επιλογή, καθώς στοχεύω στο να κάνω το βήμα παραπάνω όταν δοθεί η ευκαιρία. Το πρωτάθλημα φέτος δεν αναμένω να έχει μεγάλες διαφορές με το περσινό καθώς υπάρχει ο πανίσχυρος Ολυμπιακός και από εκεί και πέρα υπάρχουν ομάδες που ενισχύθηκαν, ομάδες που αποδυναμώθηκαν, όμως η προσθήκη της 3ης ξένης από την αρχή του πρωταθλήματος θα επιτρέψει στις ομάδες να δείξουν τις δυνατότητές τους από την αρχή.

Ποιο είναι οι δικοί σου προσωπικοί στόχοι από δω και πέρα;

Κάθε χρόνο, είτε είμαι στον πάγκο κάποιας ομάδας είτε όχι, στόχος μου είναι να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερη και ως προπονήτρια και ως γυμνάστρια. Οπότε έχω περισσότερο χρόνο για επιμόρφωση στα κομμάτια που με ενδιαφέρουν και αναμένω την όποια ευκαιρία μου δοθεί για να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο.
Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.