Πεταλάς: «Κάθε εμπόδιο που μπαίνει είναι για να το περνάμε»

Written by  Αυγ 20, 2017

Το γυμναστήριο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους καθώς δεν είναι μόνο "χώρος εργασίας" αλλά και χόμπι για τον Ραφαήλ Πεταλά. Γεννημένος το 1995 βρίσκεται στο άθλημα του μπάσκετ από 5 χρονών και πως να μην είναι από τόσο μικρός στα παρκέ όταν πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση (οι γονείς του, βιολογικοί και ανάδοχοι, υπήρξαν στο χώρο). 



Το μπάσκετ αποτελεί ένα δεύτερο σπίτι για τον ίδιο και μόλις στα 22 του βρίσκεται ήδη έξι χρόνια στην Εθνική Κωφών με την οποία έχει ζήσει μοναδικές στιγμές αλλά και δυσκολίες. 

Ο Ραφαήλ Πεταλάς μίλησε στο agapotobasket.gr για την Εθνική Κωφών, τα όνειρα του και τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Πότε ξεκίνησε το ταξίδι σου με την Εθνική κωφών; Ποιες είναι οι πιο δυνατές στιγμές που ξεχωρίζεις.
Η πορεία μου με την εθνική ομάδα ξεκίνησε το 2011 στο Παλέρμο όπου πήραμε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ήμουν 15 χρόνων!! Η πιο ευχάριστη ήταν το 2015 στην Ταϊβάν που για πρώτη φορά βγήκα στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης και η πιο δυσάρεστη με την εθνική ομάδα ήταν η φετινή χρονιά διότι δεν καταφέραμε να πάρουμε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε συναντήσει και ποια η ανταπόκριση του κόσμου απέναντι σας;
Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε ήταν στην αναγνώριση της ύπαρξης της εθνικής ομάδας κωφών! Δυστυχώς ο κόσμος δεν ξέρει ότι υπάρχει αυτή η ομάδα αλλά ούτε και τις επιτυχίες που έχει καταφέρει. Και επειδή ο κόσμος με όλα αυτά που γίνονται φοβάται να πιστέψει σε αυτή την ομάδα υπάρχει μια αμυντική στάση απέναντι μας. Όχι βέβαια από όλους. 

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο;
Το πιο μου τρελό όνειρο μου είναι κάποια στιγμή να καταφέρουμε να μείνουμε για αρκετό καιρό στην κορυφή του κόσμου και σαν εθνική ομάδα αλλά και εγώ προσωπικά σαν παίχτης. 

Περιέγραψε μας πως έζησες τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Το να συμμετέχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ιδιαίτερη τιμή για τον κάθε αθλητή και η κάθε εμπειρία που παίρνεις είναι ξεχωριστή!

Το μετάλλιο δεν ήρθε ωστόσο είστε 4οι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πως αισθάνεστε για αυτό;
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρόλο που είναι μια μεγάλη διάκριση για την ομάδα. Είχαμε πάρα πολλές δυνατότητες να κατακτήσουμε ακόμα και το χρυσό. Οι ομάδες οι οποίες διεκδίκησαν το χρυσό δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ για να μας κερδίσουνε στα μεταξύ μας παιχνίδια οπότε ήταν μάλλον πικρή η γεύση που έμεινε στο τέλος. 

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;
Ο επόμενος στόχος είναι διπλός! Θέλω η ομάδα στην οποία αγωνίζομαι, ο Πορφύρας, να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του δύσκολου πρωταθλήματος Α ΕΣΚΑΝΑ και όσον αφορά την εθνική ομάδα υπάρχει το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2019 στη Λιθουανία. Εκεί θα διεκδικήσουμε για ακόμα μια φορά μια θέση στα μετάλλια

Όλα αυτά τα χρόνια ποιοι είναι δίπλα σου και σε στηρίζουν;
Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στην εθνική ομάδα είχα αμέριστη στήριξη από όλους τους δικούς μου ανθρώπους, τους γονείς μου, τους φίλους μου και υπήρχε και μια μεγάλη στήριξη μέσα από τα μέλη των εθνικών ομάδων. Όμως υπάρχουνε και συγκεκριμένα άτομα για τα οποία πιστεύω ότι χωρίς αυτά δεν θα κατάφερνα να φτάσω εδώ που έφτασα!

Θα ήθελα το δικό σου μήνυμα στον κόσμο ώστε να μην το βάζει κάτω ποτέ και να κυνηγάει τα όνειρα του.  
Το δικό μου μήνυμα προς τον κόσμο που παλεύει καθημερινά με τα προβλήματα του είναι ότι κάθε εμπόδιο που μπαίνει είναι για να το περνάμε και ότι οι μικρές λεπτομέρειες στη ζωή είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά!!!!

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.