Καφαντάρη: «Το γυναικείο μπάσκετ είναι πολύ ελκυστικό»

Written by  Ιουλ 28, 2015

Βρίσκεται πολλά χρόνια στο γυναικείο μπάσκετ και γνωρίζει καλά τα μονοπάτια του, αλλά και πως να διαχειριστείς τόσες πολλές διαφορετικές προσωπικότητες.


Η Ελένη Καφαντάρη οδήγησε με μαεστρία την Εθνική Ομάδα Νέων Γυναικών στην άνοδο στη μεγάλη κατηγορία
με την δεύτερη θέση που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 και την νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία.

Μια άκρως επιτυχημένη χρονιά τόσο σε συλλογικό όσο και σε επίπεδο εθνικής ομάδας για την Ελληνίδα προπονήτρια ολοκληρώθηκε και μετά τις απαραίτητες ανάσες ξεκούρασης μίλησε στο
agapotobasket.gr για τη σεζόν που πέρασε, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

kafantari3

Η Εθνική Νέων Γυναικών πέτυχε το στόχο της και το επόμενο καλοκαίρι θα αγωνίζεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας. Τι χρειάστηκε για να τον πετύχουμε;

«Ξεκινώντας, να τονίσω ότι είμαι πολύ χαρούμενη με τον στόχο που πέτυχε η ομάδα, αλλά κυρίως γιατί ήμουν μέλος. Πέρα από την επιτυχία έχω κερδίσει πάρα πολλά πράγματα και τους ευχαριστώ όλους για αυτό. Ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και προετοιμαστήκαμε κατάλληλα για αυτό. Οι παίκτριες είχαν θέληση και έδειξαν χαρακτήρα σε όλους τους τομείς και της προετοιμασίας, αλλά και του Πανευρωπαϊκού. Δεν υπήρχε εύκολο παιχνίδι, καθώς όλες οι ομάδες ήταν αποφασισμένες να κερδίσουν. Υπήρχε μεγάλη κούραση γιατί καθημερινά είχαμε και προπόνηση και αγώνα και από την πλευρά μου προσπαθούσα να διαχειριστώ και να μοιράσω όσο μπορώ τον χρόνο συμμετοχής για να τις κρατάω “φρέσκες”, να αποδίδει κάθε πεντάδα εξίσου αποτελεσματικά και να παίρνω και να μου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό! Δεν υπήρχε μεγαλύτερο κίνητρο από αυτό της ανόδου. Και τελικά τα καταφέραμε!»

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας;

«Τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας διέφεραν είναι η αλήθεια από παιχνίδι σε παιχνίδι. Λόγω της συνεχής φθοράς κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και του Πανευρωπαϊκού στο να είναι συνέχεια στην πίεση καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να αποδίδουν πάντα το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Κατά συνέπεια, πάντα το παιχνίδι μας ξεκινούσε από την άμυνα, κάτι το οποίο μας έδινε αυτοπεποίθηση και ψυχολογικά, αλλά και πρακτικά στο να τρέξουμε και να σκοράρουμε με εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Πέρα, όμως, από τα θέματα της τακτικής, δεν έλειψε ποτέ το πάθος, ο σεβασμός, η πειθαρχία και τα μεγάλα επίπεδα ενέργειας σε κάθε παιχνίδι.»

Θα ήθελα να μου πείτε με μια λέξη ή μια φράση που χαρακτηρίζει την κάθε παίκτρια αυτής της ομάδας :

Σταμάτη= Έχει μεγάλη επιθυμία να γίνεται καλύτερη κάθε μέρα… και έγινε!
Εμμανουηλίδου= Δυνατό μυαλό... τα πιάνει όλα!
Κυρατζή= Παθιασμένη με αυτό που κάνει… δίνει τα πάντα κάθε στιγμή!
Γούναρη= Ο “Βίκος” είναι πιο γρήγορος και από την σκιά του… όντως είναι!
Χριστινάκη= Ξέρει ποια είναι και το στηρίζει!
Νάστου= Έχει την αθλητική ικανότητα και το “παγωμένο βλέμμα” μεγάλης αθλήτριας!
Αγγελίδου= Είναι πάντα έτοιμη να κερδίσει… και το δηλώνει!
Νίξινα= Είναι η παίκτρια που φροντίζει τα μικρά πράγματα να γίνουν μεγάλα!
Φασούλα= Είχε να μοιάσει… απλά γίνεται καλύτερη!
Καραμπάτσα= Παίκτρια εμπιστοσύνης… με τόσα block είναι λογικό!

Καλημέρη= Η “Κίκο” είναι ενθουσιώδης, ομαδική και δουλεύει πολύ!
Λούκα= Έχει την διάθεση, την επιθυμία και τα προσόντα να είναι ο “φύλακας” της ρακέτας!

kafantari4

Ποια ήταν η τελευταία κουβέντα που λέγατε στις παίκτριες σας πριν μπουν στο παρκέ;

«Μαζί»… ακριβώς πριν φωνάξουμε «Ελλάς»… μαζί χάνουμε αλλά κυρίως μαζί κερδίζουμε!

Δεδομένης και της πορείας της Εθνικής Γυναικών ποιο πιστεύεται ότι είναι το μέλλον των εθνικών ομάδων;

«Πάντα κάνουμε όνειρα για το μέλλον και, όπως αποδείχθηκε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, γίνονται και πραγματικότητα! Αρχικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Εθνική Γυναικών για την καταπληκτική πορεία, αλλά και να μην έφτανε μέχρι εκεί δεν σημαίνει ότι θα ήταν αποτυχία, αλλά ούτε και το τέλος του κόσμου… άσχετα αν κάποιοι το παρουσιάζουν έτσι. Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα πιστεύω, όπως ο τρόπος που αντιμετωπίζαμε τα παιχνίδια, το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε καταστάσεις υπέρ μας. Αλλά και οι αθλήτριες άρχισαν να πιστεύουν περισσότερο στις δυνατότητες τους και να ασχολούνται πολύ με την φυσική τους κατάσταση, κάτι που δεν προλαβαίνεις να προετοιμάσεις απόλυτα σε 1,5 μήνα.»

Με τόσα χρόνια παρουσίας σας στο γυναικείο μπάσκετ, ποια πιστεύετε είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν;

«Το γυναικείο μπάσκετ εξαρχής χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και αντίστοιχης θα έλεγα με αυτής των ανδρών. Μπορεί το θέαμα να μην είναι το ίδιο, αλλά σίγουρα, εάν η μπασκέτα ήταν λίγο πιο χαμηλή, δεν θα είχαμε σε τίποτα διαφορά. Το πάθος και η δυναμικότητα ξεχειλίζουν, το μυαλό παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, γιατί μιλάμε για εγκεφαλικό παιχνίδι και υπάρχει εξίσου μεγάλη δίψα για το άθλημα. Η ψυχολογία για εμένα είναι στην κορυφή από κάθε τι και αν μπορέσεις να διαχειριστείς αυτό είτε ως αθλήτρια είτε ως προπονήτρια έχεις κερδίσει πολλά!»

kafantari5

Τι θα μπορούσε να αλλάξει ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο;

«Το ανέφερα χαριτολογώντας και παραπάνω, αλλά και μόνο το να χαμηλώσουμε το καλάθι θα είναι όλα καλύτερα! Ήδη προβήκαμε στην αλλαγή της μεγέθους της μπάλας, γιατί όχι και αυτό. Πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, θα οδηγήσει σε καρφώματα και θα γίνει πιο εντυπωσιακό. Αν και κατά τη δική μου γνώμη το γυναικείο μπάσκετ είναι έτσι και αλλιώς ελκυστικό, ούτε στενές στολές ούτε αλλαγές κανονισμών… καλή προσέγγιση χρειάζεται και οργάνωση για να έρθει περισσότερος κόσμος στο γήπεδο!»

Σε συλλογικό επίπεδο μετά από μια πετυχημένη χρονιά με το Ρύσιο η συνεργασία σας έληξε. Ποια είναι τα επόμενα μπασκετικά σας σχέδια.

«Σχέδια; Είμαι έτοιμη να ανταποκριθώ σε οποιαδήποτε ευκαιρία μου παρουσιαστεί στο μέλλον. Μέχρι τότε θα ασχοληθώ με την προσωπική μου επιχείρηση και θα συνεχίσω να δουλεύω για να γίνομαι ολοένα και καλύτερη!»

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.