Ανδρέας Ζαγκλής: «Φέρνουμε το μπάσκετ στις γειτονιές του κόσμου»

Written by  Ιαν 07, 2022

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σε επίπεδο συνεργασίας, μετά την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό μπάσκετ; Πόσο ραγδαία αναπτυσσόμενο είναι το άθλημα του 3×3 και πώς, με τη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, μπορεί να έρθει σε κάθε γειτονιά των πόλεων ανά τον πλανήτη; Πόσο έχει προχωρήσει το πλάνο ανάπτυξης του αθλήματος στις γυναίκες, αλλά και στην πλούσια σε δυνατότητες αφρικανική ήπειρο; Πόσο εφικτή είναι η προσέγγιση μεταξύ NBA και ευρωπαϊκού μπάσκετ και σε ποιό βαθμό η επέλαση του κορωνοϊού έχει εμποδίσει την ανάπτυξη του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο;

Λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής βρέθηκε στα γραφεία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ και μίλησε για όλα όσα απασχολούν τον χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ, το όραμά του, αλλά και τις προκλήσεις των επόμενων ετών, στη βάση της αναπροσαρμογής των συνθηκών που επέφερε η πανδημία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

Κύριε Ζαγκλή είχατε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας και τον υφυπουργό Αθλητισμού. Σε ποιους άξονες κινήθηκε η συζήτησή σας;

Το πρώτο είναι η ενδυνάμωση του κανονιστικού ρόλου της Ομοσπονδίας. Μπαίνουμε σε μια τρίμηνη φάση εναρμόνισης του καταστατικού της με αυτό της FIBA, όπου θα προστεθούν στοιχεία, ενώ κάποια που προϋπήρχαν θα επικαιροποιηθούν. Δεύτερον, κάναμε ανακοινώσεις για τρεις νέες διοργανώσεις, ενώ η Ομοσπονδία εξέφρασε την πρόθεση να αναλάβει την διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ Γυναικών το 2025. Τέλος, στο θέμα περί ανάπτυξης του αθλήματος, παρουσιάσαμε μια παλέτα από εργαλεία που διαθέτει η FIBA, από τα οποία κάθε Ομοσπονδία διαλέγει τι της ταιριάζει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.