Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Οι αριθμοί των «αιωνίων» πριν το μεγάλο ντέρμπι

Written by  Ιαν 20, 2016

Τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια και σίγουρα δεν μπορούν να προκαθορίσουν την κατάσταση μιας ομάδας την μέρα του αγώνα. Δείχνουν, όμως, την πορεία της, τα δυνατά και αδύναμα σημεία της και γέρνουν λίγο τη ζυγαριά στα προγνωστικά μιας αναμέτρησης ειδικά όταν αυτή είναι και ντέρμπι «αιωνίων», όπως αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.



Στις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής (24/1) στα παραταχθούν για το τζάμπολ της αναμέτρησης δυο ομάδες αποφασισμένες να μην χάσουν, καθεμία για τους δικούς τους λόγους εκτός από το γόητρο που παίζει πάντα σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Ας δούμε όμως την αριθμητική πορεία τους μέχρι τώρα στις 11 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Από τη μία πλευρά ο Ολυμπιακός σκοράρει 83,72 πόντους μέσο όρο (921) έχοντας μάλιστα και τρεις κατοστάρες στο ενεργητικό του και δέχεται 52 (572). Από την άλλη ο Παναθηναϊκός βάζει 70,45 (775) και δέχεται 54,81 (603). Το εντός παιδιάς ποσοστό ευστοχίας του Ολυμπιακού μέχρι τώρα είναι 47,39% και το αντίστοιχο του Παναθηναϊκού 44,59%.

Στην άμυνα, λοιπόν, τα καταφέρνουν εξίσου καλά, συνεπώς το ζητούμενο είναι ποιος θα περιορίσει τον άλλον περισσότερο, αλλά και ποιος θα βρεθεί σε καλύτερη επιθετικά μέρα. Να θυμίσουμε ότι το παιχνίδι της 24ης Οκτωβρίου για την τρίτη τότε αγωνιστική του πρωταθλήματος έληξε 66-61 κάπου ανάμεσα στους μέσους όρους τους δηλαδή.

Ο Ολυμπιακός τρέχει τρεις φορές περισσότερο στον αιφνιδιασμό (105/145 έναντι 36/58), ενώ υπερέχει και στις ασίστ (250 έναντι 190) και τα κλεψίματα (155-87), κάτι που που μεταφράζεται σε πιο πολλά εύκολα καλάθια που σίγουρα μπορούν να εξελιχθούν σε «κλειδιά» της αναμέτρησης.

Κάτω από τα καλάθια οι δύο ομάδες διαθέτουν δυνατά «όπλα» που πρωταγωνιστούν σε κάθε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όμως, να υπερέχει και στην κατηγορία των ριμπάουντ μαζεύοντας κατά μέσο όρο 45,63 "σκουπίδια" απέναντι στα 38,72 του Παναθηναϊκού (502-426). Από την άλλη οι παίκτριες του Πέτρου Πρέκα κάνουν λιγότερα λάθη με μέσο όρο 15,81 έναντι 17 των παικτριών της Ελένης Καπογιάννη.

Τα ατού του Ολυμπιακού, λοιπόν, πολλά και έχοντας μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο του, μπορεί κανείς να πει ότι έχει το πάνω χέρι, αλλά και ο Παναθηναϊκός διαθέτει στις τάξεις του παίκτριες με μεγάλη εμπειρία και ικανότητα να διαχειριστούν τις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας αναμέτρησης.  

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου ο Ολυμπιακός, στην πρώτη αναμέτρηση των δυο ομάδων στην ιστορία της Α1 των Γυναικών, «δραπέτευσε» με το «ροζ» φύλλο αγώνα από το κλειστό "Παύλος Γιαννακόπουλος" και στη Γλυφάδα αυτή τη φορά θέλει να διπλασιάσει τις νίκες του που όχι μόνο θα του δώσουν την πρωτιά της κανονικής περιόδου, αλλά και ένα τεράστιο αβαντάζ στην υπόθεση-τίτλος, καθώς θα έχει διασφαλισμένο το 2-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι και ο αντίπαλος του στη σειρά των τελικών.

Κι αν οι αριθμοί οδηγούν στο συμπέρασαμ πως οι «ερυθρόλευκες» έχουν μια ελαφρά υπεροχή, μένει να περιμένουμε μέχρι την Κυριακή το απόγευμα να δούμε αν θα επαληθεύσουν την ορθότητα της ανάγνωσης τους, καθώς σε ντέρμπι «αιωνίων» κανείς ποτέ δε μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, όσες αναλύσεις και μελέτες κι αν γίνουν πριν από αυτό. 

Αναλυτικά, οι αριθμοί των δυο ομάδων:

agapotobasket stats

Πηγή: Galanis sportsdata

 

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.