1o Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών 2017 (pics)

Written by  Δεκ 12, 2017

Η  Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, στα πλαίσια του αναπτυξιακού της προγράμματος, διοργάνωσε το 1o Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανιωνίου με την επίσκεψη όλων των Ειδικών Σχολείων Κωφών – Βαρηκόων της Αττικής.

Το παρκέ γέμισε μικρά και μεγάλα παιδιά, μπάλες, χαμόγελα και ελπίδα για την μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής με μοχλό και όχημα τη συμμετοχή στον αθλητισμό. Ήταν μια εβδομάδα αθλητισμού κωφών με σκοπό όλα τα σχολεία κωφών της Αττικής να έρθουν κοντά στον αθλητισμό και να μπουν τα παιδιά σε βιωματικές δράσεις.  Κάθε μέρα και ένα σχολείο έφτανε στις εγκαταστάσεις του Πανιωνίου, στη Νέα Σμύρνη, που φιλοξενήθηκε το 1ο Αθλητικό φεστιβάλ κωφών. Τα παιδιά, μέσα από επτά σταθμούς που δημιούργησαν οι προπονητές μέσα στο γήπεδο, χωρίζονταν σε ομάδες και έκαναν μια κυκλική προπόνηση σε τένις, βόλεϊ, τζούντο, πινγκ πονγκ, ποδόσφαιρο, στίβο και μπάσκετ.

Τα χαμόγελα που δεν έφευγαν από τα παιδικά πρόσωπα ήταν το γεγονός στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών Ιωσήφ Σταυρακάκη σε δηλώσεις του στο agapotobasket.gr, τονίζοντας ότι η εβδομάδα αθλητισμού κωφών θα γίνει θεσμός που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

«Όντας αθλητής, ποδοσφαιριστής και εγώ στο παρελθόν,  έχουμε πει πολλές φορές στην ομοσπονδία ότι πρέπει να φτιάξουμε κάποιες δραστηριότητες για τους κωφούς. Δεν είναι μόνο να πηγαίνουν Δευτέρα με Παρασκευή στο σχολείο, αλλά πρέπει να έχουν και άλλες δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο. Φέτος πραγματοποιήσαμε τις σκέψεις μας, με την αμέριστη βοήθεια του Περιφερειακού Συμβούλου Ανατολικής Αττικής, εντεταλμένου Σύμβουλου Αθλητισμού, Σπύρου Πάντζα από όπου ξεκίνησαν όλα, της κ. Βούρου, του κ. Καπάταη Χρήστου, του Δημάρχου Ν. Σμύρνης κ. Τζουλάκη, των προέδρων της ΠΑΕ Πανιώνιος κ. Ζαμάνη και του ερασιτέχνη του Πανιωνίου, κ Μισαηλίδη. Μας στήριξαν και έγινε πραγματικότητα το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Ήταν μεγάλη χαρά για εμάς να φιλοξενήσουμε τόσα παιδιά. Ήταν η πρώτη διοργάνωση και θέλουμε να γίνει θεσμός. Το πιο σημαντικό είναι ότι είδα παιδικά χαμόγελα. Είχε μεγάλη ανταπόκριση στα κωφά τα παιδιά τα οποία ζήταγαν την άσκηση ξανά και ξανά όλες αυτές τις μέρες. Ήταν μια πολύ καλή αρχή για να συνεχιστεί και να ακολουθήσουν τον αθλητισμό. Αυτός είναι ο στόχος μας. Σαν πρόεδρος θέλω τα παιδιά να μπουν στον αθλητισμό και να πάρουν θέσεις στον αθλητισμό. Οι γονείς νιώθουν υπερήφανοι που τα παιδιά τους είναι στον αθλητισμό, ένα υγιές περιβάλλον».

Από την πλευρά της η προπονήτρια της Εθνικής ομάδας μπάσκετ κωφών που πριν λίγους μήνες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, Αθηνά Ζέρβα, στάθηκε και αυτή στο πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός για τα παιδιά.

«Θέλαμε να κάνουμε μια δράση για τον αθλητισμό των κωφών. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα αθλήματα, το διασκέδασαν πάρα πολύ γιατί δεν υπήρξε ανάλογη δράση ποτέ, ήρθαν σε επαφή  με αθλήματα που μόνο τα έβλεπαν μέχρι τώρα και δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ. Πέρασαν καλά. Η περιφέρεια και την ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό μας βοήθησε με τις μεταφορές, το οπτικοακουστικό υλικό, το ρουχισμό, και ήταν μια πολύ όμορφη δράση την οποία ευχαριστήθηκαν τα παιδιά. Από το χαμόγελο που είχαν συνεχώς ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους καταλαβαίναμε ότι ήταν πετυχημένο όλο αυτό.

Η ομοσπονδία το σκέφτεται ήδη πολύ σοβαρά να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο και γιατί όχι να γίνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ήταν ένα πρώτο βήμα. Οι εγκαταστάσεις στον Πανιώνιο είναι ιδανικές, τα παιδιά είναι σε ασφαλές περιβάλλον.

Θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι φεύγουμε από τον κοινωνικό αποκλεισμό, Ο αθλητισμός είναι ένα μονοπάτι που μπορεί ο καθένας να προσπαθήσει, να ελπίσει, να κάνει όνειρα. Θέλαμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά σε αυτό το κομμάτι, να τα ενεργοποιήσουμε, να δώσουμε μια μικρή σπίθα. Να ενεργοποιήσουμε τους γονείς των παιδιών ώστε να υποστηρίξουν την προσπάθεια τους.  Εμείς θα είμαστε αρωγοί από πίσω για όσα παιδιά ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Τα μονοπάτια του αθλητισμού είναι ελεύθερα, περπατιούνται από όλους και δεν έχει να κάνει με αναπηρία. Άλλωστε και οι πορεία των εθνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια αυτό αποδεικνύει, ότι μπορούμε και τα καταφέρνουμε.

Τα παιδιά δεν περίμεναν κάτι τέτοιο και αυτό που εισπράξαμε ήταν ο ενθουσιασμός τους γιατί συμμετείχαν τα ίδια, δεν ήταν κάπου απλά να παρακολουθούν. Μπήκαν τα ίδια μέσα στο γήπεδο και αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος. Είναι ένα όνειρο που δημιουργείτε, όταν τους δείξεις τα αθλήματα δημιουργείς ερεθίσματα και μόνα τους θα πουν θέλω να δοκιμάσω».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.