Η Ευρώπη υποκλίθηκε στην... χρυσή Σλοβενία!

Written by  Σεπ 17, 2017

Η Σλοβενία έκανε την απόλυτη υπέρβαση και έπειτα από ένα εκπληκτικό τουρνουά και εντυπωσιακή εμφάνιση σε έναν πολύ μεγάλο τελικό, επικράτησε της Σερβίας με 93-85 και ανέβηκε αήττητη στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, μέσα σε μια καυτή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι χιλιάδες φίλοι της.

Το παιχνίδι ήταν από αυτά που θα μνημονεύονται για πολλά χρόνια, αφού οι δυο ομάδες παρουσίασαν σπουδαίο θέαμα, αντάξιο της παρουσίας τους στο τουρνουά, με την Σλοβενία να καταφέρνει να κατακτήσει τον τίτλο, παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν στο δρόμο της, αφού στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου έχασαν τον Λούκα Ντόντσιτς και λίγη ώρα αργότερα και τον Γκόραν Ντράγκιτς, όμως, βρήκαν ήρωες στα πρόσωπα των Πρέπελιτς και Ράντολφ και πανηγύρισαν έναν σπουδαίο άθλο, από αυτούς που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να αναδείξει.

Η Σερβία από την πλευρά της έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις απώλειες της αντιπάλου της στη διάρκεια του αγώνα και να πάρει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο από το Παγκόσμιο του 2002 και, μαζί ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν κατάφερε να πιάσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που παραμένει ο μοναδικός που έχει κατακτήσει Ευρωμπάσκετ τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Η Σερβία ξεκίνησε την αναμέτρηση με την πρόθεση να περάσει τη μπάλα στη ρακέτα, όπου ο Όγκνιεν Κούζμιτς πήρε τις πρώτες μάχες, την ώρα που η Σλοβενία αιφνιδίασε με προσωπικές ενέργειες του Μούριτς. Οι δυο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να οδηγεί την ομάδα του στο σκοράρισμα και στο ισχνό προβάδισμα στη λήξη της περιόδου (20-22).

Μόλις ο Στέφαν Γιόβιτς άρχισε να νιώθει ενοχλήσεις στο χτυπημένο του πόδι, η Σερβία άρχισε να χάνει τον προσανατολισμό της και μαζί τον έλεγχο του ρυθμού. Η Σλοβενία μύρισε… αίμα και με τους Ντράγκιτς και Ντόνσιτς να παίρνουν μπροστά, αλλά και τον Πρέπελιτς να σκοράρει από παντού, έκανε ένα σερί 11-0 και πήγε για πρώτη φορά τη διαφορά στους 10 (38-28).

Ο Γκόραν Ντράγκιτς είχε… αφηνιάσει και έκλεισε το ημίχρονο με 26 πόντους, οδηγώντας τη Σλοβενία σε προβάδισμα στο ημίχρονο με 56-47 έπειτα από ένα εντυπωσιακό πρώτο μέρος.

Η Σλοβενία εξακολουθούσε να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης, όμως, η ατυχία της χτύπησε την πόρτα, καθώς σε μια διεκδίκηση ενός ριμπάουντ ο Ντόνσιτς πάτησε κατά λάθος το πόδι του Ράντολφ και αποχώρησε υποβασταζόμενος.

Αυτό άλλαξε την ψυχολογία υπέρ της Σερβίας που πήρε θάρρος και μείωσε σταδιακά τη διαφορά (63-61), ξαναμπαίνοντας δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης, με τη Σλοβενία να κρατά το προβάδισμα στο τέλος του δεκάλεπτου (71-67).

Με υπομονή και με σωστή διαχείριση των επιπλέον λύσεων που διέθετε, την ώρα που ο Ντράγκιτς έδειχνε να μένει από δυνάμεις, η Σερβία πέρασε μπροστά έπειτα από πολλή ώρα με 77-78, όμως, στο σημείο αυτό βγήκαν μπροστά οι Πρέπελιτς και Ράντολφ και κράτησαν ζωντανή την ομάδα τους.

Η Σλοβενία προηγήθηκε με 88-82 στα 01:05 πριν το τέλος και αγκάλιασε τον τίτλο, αφού ο χρόνος που απέμενε δεν ήταν αρκετός για να γίνει η ανατροπή και το τελικό 93-85 επισφράγισε το τέλος μιας σπουδαίας πορείας μέχρι την κορυφή της Ευρώπης.

Ο Γκόραν Ντράγκιτς ήταν ασταμάτητος στο πρώτο μέρος, αλλά και μέχρι τα πόδια του λόγω κόπωσης να τον εγκαταλείψουν, ολοκληρώνοντας τον τελικό με 35 πόντου, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα και αναδείχθηκε όχι απλώς μέλος της καλύτερης πεντάδας, αλλά και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους.

Σπουδαία δουλειά έκανε ο Κλέμεν Πρέπελιτς, ο οποίος στα δύσκολα βγήκε μπροστά και τελείωσε με 21 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, αλλά και ο Άντονι Ράντολφ με 11 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, ένα κλέψιμο και 3 κοψίματα, με τον Λούκα Ντόντσιτς να σημειώνει όσο αγωνίστηκε 8 πόντους με 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Ιστορική και η στιγμή που οι Σλοβένοι ανέβηκαν στο βάθρο για να παραλάβουν τα χρυσά τους μετάλλια, κουβαλώντας στα χέρια τον τραυματία Λούκα Ντόντσιτς, ενώ κατέβηκαν από το βάθρο για να καλέσουν μαζί τους και τον τραυματία Ζόραν Ντράγκιτς, ο οποίος δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την αποστολή.

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς προσπάθησε να κρατήσει την Σερβία, αλλά στο τέλος έδειξε να χάνει το μυαλό του και να οδηγείται σε λανθασμένες επιλογές, ολοκληρώνοντας τον τελικό με 22 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ο Μίλαν Μάτσβαν σημείωσε 18 πόντους με 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και ένα κλέψιμο.

Την καλύτερη πεντάδα του Ευρωμπάσκετ αποτέλεσαν οι Γκόραν Ντράγκιτς, Αλεξέι Σβεντ, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Λούκα Ντόντσιτς, Πάου Γκασόλ, ενώ ο Σλοβένος σούπερ σταρ αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 56-47, 71-67, 93-85

Φωτό: fiba.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.