Έμεινε από δυνάμεις και κλώτσησε μια τεράστια ευκαιρία

Written by  Σεπ 13, 2017

Η Εθνική Ομάδα πάλεψε σε όλη τη διάρκεια του προημιτελικού, απέναντι στην Ρωσία, όμως, στο τέλος το πολύ μικρό rotation, οδήγησε τις δυνάμεις της να την εγκαταλείψουν και γνώρισε την ήττα με 69-74, χάνοντας μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία να προκριθεί στον ημιτελικό μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Παρά το υποδειγματικό της ξεκίνημα και την εκπληκτική άμυνά της, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όταν και είχε βγάλει εκτός ρυθμού τον Αλεξέι Σβεντ, η Ελλάδα πλήρωσε την απελπιστική της αστοχία στις βολές (μόλις 10/20), αλλά κυρίως, την επιλογή να παίξει σχεδόν σε όλο το παιχνίδι με μία πεντάδα, που όσο ο χρόνος κυλούσε, ξέμενε από… καύσιμα.

Οι Νικ Καλάθης, Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης και Γιάννης Μπουρούσης τράβηξαν το… κουπί σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και για περίπου 30’ τα κατάφεραν εξαιρετικά, όμως, στη συνέχεια, υπό την ασφυκτική πίεση της ρωσικής ομάδας που εξάντλησε τις όποιες δυνάμεις τους είχαν απομείνει, αλλά και την οργιώδη εμφάνιση του Αλεξέι Σβεντ στο δεύτερο μέρος που μόλις μυρίστηκε… αίμα ξέσπασε στο ελληνικό καλάθι, κατέρρευσε και έχασε την ευκαιρία της να πάρει την μεγάλη πρόκριση.

Η Ελλάδα ξεκίνησε με έντονη διάθεση να τρέξει σε όλο το γήπεδο και κατάφερε να βρει πόντους με τον Καλάθη να είναι… αφηνιασμένος, όμως, η αδυναμία της να βρει λύσεις να αντιμετωπίσει τον Τιμοφέι Μοζγκόφ, που σημείωσε 6 πολύ γρήγορους πόντους, επέτρεψε στη Ρωσία να μπει οδηγός στο σκορ (9-13 στο 5’).

Με σερί 6-0 η Εθνική πέρασε μπροστά, προηγήθηκε με 19-15 και το πρώτο δεκάλεπτο την βρήκε να προηγείται με 24-17 έχοντας περιορίσει απόλυτα τον Αλεξέι Σβεντ (0/5 σουτ, 2 φάουλ) και με τον Καλάθη να μετράει ήδη 5 πόντους, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1 κλέψιμο!

Οι Έλληνες διεθνείς είχαν τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης και με εκπληκτική άμυνα σε κάθε σημείο του παρκέ, υπομονή, ταχύτητα και καλή κυκλοφορία της μπάλας, ανέβαζε σταδιακά τη διαφορά (35-22 στο 15’), όμως, η Ρωσία απάντησε με ένα σερί 7-0 για να ξαναμπεί στο παιχνίδι και το ημίχρονο έκλεισε με την Εθνική μας να προηγείται με 37-31, αλλά να έχει περισσότερα από 5’ να σημειώσει καλάθι.

Η Ρωσία πλησίασε σε 40-36, αλλά η Εθνική μας έβγαλε και πάλι μεγάλες άμυνες, έτρεξε ένα σερί 7-0 και ανέβασε και πάλι τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (47-36). Η ομάδα του Σεργκέι Μπαζάρεβιτς, ωστόσο, έδειξε ότι είναι πολύ σκληρό καρύδι και με μια σφιχτή άμυνα, αλλά και τον Σβεντ να παίρνει μπρος στην επίθεση, «ροκάνισαν» ξανά τη διαφορά, ισοφάρισαν σε 51-51 και το παιχνίδι ουσιαστικά ξεκίνησε από την αρχή.

Με την κόπωση να έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή της στην ελληνική πεντάδα και τον  Σβεντ να έχει πάρει… φωτιά, η Ρωσία πέρασε μπροστά και πάλι, έπειτα από πολλή ώρα (53-55), ενώ όσο το καθαρό μυαλό εγκατέλειπε τους διεθνείς και ο Σβεντ σκόραρε με κάθε τρόπο, έφτασε το +7 (60-67) και πήρε τον έλεγχο στην τελευταία περίοδο.

Η Ελλάδα μείωσε σε 66-68, έχασε ευκαιρίες να ισοφαρίσει ή και να περάσει μπροστά, αλλά οι δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει πλήρως τους παίκτες της κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Κβοστόφ για να πετύχει ένα μεγάλο καλάθι στα 44’’ για να κάνει το 66-70.

Ο Μπουρούσης έχασε την ευκαιρία να μειώσει, ο Σλούκας αναγκάστηκε να κάνει φάουλ στα 22,7’’,  Κβόστοφ έκανε 1/2, αλλά το ριμπάουντ χάθηκε και μαζί η τελευταία ευκαιρία της Εθνικής για να επιστρέψει στο ματς.

Ο Φριτζόν με 1/2 έκανε το 66-72, αλλά ο Καλάθης με γρήγορο τρίποντο μείωσε σε 69-72, ο Παππάς έστειλε τον Φριτζόν ξανά στις βολές με τον Ρώσο διεθνή να είναι ψύχραιμος και να κάνει το 69-74, που έμελε να είναι το τελικό σκορ, αφού η τελευταία επίθεση χάθηκε και όλα τελείωσαν εκεί.  

Όλοι οι παίκτες της πεντάδας που χρησιμοποιήθηκε σε όλο το παιχνίδι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να στείλουν την Ελλάδα στον ημιτελικό, με τον Νικ Καλάθη να έχει 25 πόντους με 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 3 κλεψίματα, τον Γιώργο Πρίντεζη να έχει 19 πόντους με 5 ριμπάουντ, τον Γιάννη Μπουρούση να σημειώνει 10 πόντους με 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και ένα κόψιμο, τον Κώστα Σλούκα να έχει 7 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα και τον Κώστα Παπανικολάου να σημειώνει 6 πόντους, με 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα.

Για την Ρωσία, ο «δήμιος» της Εθνικής, Αλεξέι Σβεντ ολοκλήρωσε με 26 πόντου2, 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, αλλά και 7 λάθη, ο Τιμοφέι Μοζγκόφ έκανε double-double με 15 πόντους και 15 ριμπάουντ, ενώ ο Αντρέι Βοροντσέβιτς έκανε επίσης μεγάλο παιχνίδι με 8 πόντους και 12 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 37-31, 53-51, 69-74

 

 

 

 

Φωτό: fiba.com

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.