Ο Ζήσης Σαρικόπουλος στο εξειδικευμένο camp του ΝΕΦΟ Νικηφόρου

Written by  Ιουλ 06, 2017

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη έζησαν οι αθλητές που συμμετέχουν στο εξειδικευμένο καλοκαιρινό camp του ΝΕΦΟ Νικηφόρου Αγ. Βαρβάρας, καθώς τους επισκέφθηκε ο διεθνής καλαθοσφαιριστής Ζήσης Σαρικόπουλος, ο οποίος συζήτησε μαζί τους για τις γωνίες και τα ενδιαφέροντα τους γύρω από το μπάσκετ.

Οι αθλητές που αφιερώνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην σωματική και τεχνική τους βελτίωση, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έναν αθλητή που έχει παραστάσεις και εμπειρία, να απευθύνουν ερωτήσεις για όλα όσα τους απασχολούν – για τις ασκήσεις εκγύμνασης, προετοιμασίας, την πίεση του πρωταθλητισμού, το συνδυασμό του μπάσκετ με τις σπουδές ,τους τραυματισμούς και άλλα πολλά – να φωτογραφηθούν και να πάρουν αυτόγραφα, αλλά κυρίως να εμπνευστούν κιαι να αποκτήσουν κίνητρα να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Ο Ζήσης Σαρικόπουλος, χαμογελαστός και προσηνής, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, υπέγραψε αυτόγραφα και έβγαλε φωτογραφίες, ενώ συμμετείχε και σε πηγαδάκια με τους νεαρούς αθλητές που ήθελαν να ρωτήσουν και κάτι περισσότερο.

 

Στο περιθώριο της παρουσίας του, μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη και η προσπάθεια δημιουργίας προτύπων για τους νεαρούς αθλητές.

Είμαστε στην αρχή του Ιουλίου και βλέπουμε παιδιά που προτιμούν να είναι σε ένα καλοκαιρινό camp από το να απολαύσουν τις διακοπές τους στην εξοχή. Είναι ενθαρρυντικό για το μπάσκετ αυτό.

Σίγουρα είναι ενθαρρυντικό. Νομίζω ότι όχι μόνο αυτά τα παιδιά, αλλά στα περισσότερα αρέσει να βρίσκονται σε ένα γήπεδο καλοκαιριάτικα από το να αράζουν στις παραλίες. Το μήνυμα που λαμβάνουμε για το μπάσκετ είναι ότι υπάρχει μέλλον. Ξεκάθαρα πιστεύω ότι είναι το εθνικό μας άθλημα που βγάζουμε και παίκτες και προπονητές και ίσως είναι το πιο εξαγώγιμό μας προϊόν. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις παιδιά μες στο καλοκαίρι να είναι στην Αθήνα παρά τα 40ρια της θερμοκρασίας και να δουλεύουν και να προσπαθούν να βελτιώνονται.

Πόσο σημαντικό είναι αθλητές, όπως εσύ, που έχετε κάνει την πορεία σας και έχετε διακρίσεις και παραστάσεις, να έρχεστε σε αυτά τα camp, να μιλάτε στα παιδιά και να τα βοηθάτε να αποκτούν κίνητρα;

Προσωπικά μου είναι πολύ ευχάριστο να μπορούμε να μιλάμε σε παιδιά και να αποτελούμε πρότυπα, όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι συναθλητές μου που ξέρω ότι σκέφτονται το ίδιο. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη από μεγαλύτερους αθλητές να τους μιλούν και να είναι κοντά τους και να τους εξηγούν, αλλά και να μπορούμε κι εμείς σε κάποιο βαθμό να δημιουργούμε πρότυπα να θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Όχι μόνο με τον πρωταθλητισμό, αλλά με τον αθλητισμό γενικότερα. Είναι πολύ σημαντικό.

 Μιλώντας για πρότυπα, είχαμε πρόσφατα την επιτυχία της Εθνικής Γυναικών, είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που κάνει πολλές δράσεις να φέρει το μπάσκετ στις γειτονιές, ήταν το τουρνουά του Γιώργου Πρίντεζη που έδωσε μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι και ακολουθεί σε λίγες εβδομάδες Ευρωμπάσκετ. Είναι μια καλή περίοδος για να παίρνουν εικόνες τα παιδιά.

Είναι πολύ καλή περίοδος. Και με τον Αντετοκούνμπο είναι πολύ ευχάριστο όλο αυτό γιατί είχαμε την ανάγκη ενός super star και ο Γιάννης έχει φέρει πολύ κόσμο κοντά στο μπάσκετ. Η επιτυχία της Εθνικής Γυναικών ήταν κάτι το αναπάντεχο, κανείς δεν το περίμενε ότι θα έχουμε μια διάκριση στο γυναικείο και ήταν πολύ σημαντικό. Και με τον Πρίντεζη είδαμε πως παρ’ όλο που υπάρχουν παίκτες σε διαφορετικές ομάδες στην Ευρωλίγκα, αντίπαλοι μέσα στη χρονιά, όλοι ήθελαν να υποστηρίξουν την προσπάθεια, να βρεθούν εκεί και να είναι μια μεγάλη παρέα και αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο να βλέπεις ότι παιδιά που κοντράρονται όλη τη χρονιά να είναι και το καλοκαίρι όλοι πάλι μαζί για τι μπάσκετ. Σαν εικόνα είναι πολύ καλή.

Είναι σημαντικό στον αθλητισμό – και στον πρωταθλητισμό ιδιαίτερα – πέρα από τη νίκη, να ξέρεις να διαχειρίζεσαι και τις ήττες. Στα παιδιά που μαθαίνουν τώρα, πόσο εύκολο είναι να τους μεταδώσει κάποιος τη διαχείριση της ήττας;

 

Είναι το πιο σημαντικό. Αυτό που κάνουν λάθος όλοι είναι ότι πολλές φορές ξεχνάμε ότι το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι και ότι πρέπει να διασκεδάζουμε με αυτό και να το απολαμβάνουμε. Η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις από αυτή. Έχει πιο πολλά να σου προσφέρει. Πολλές φορές μια νίκη έχει ένα κακό: Τα σκεπάζει όλα, ατέλειες, προβλήματα κλπ. Μια ήττα μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τα προβλήματα που είναι επιλύσιμα και, αν τη διαχειριστείς σωστά, μπορείς να βγεις πιο κερδισμένος από μια ήττα παρά από μια νίκη.

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.