Η Ευρώπη υποκλίθηκε στον Γκασόλ

Written by  Σεπ 20, 2015

Η Ισπανία απέδειξε πως είναι η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης την τελευταία δεκαπενταετία επικρατώντας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με 80-63 και κατέκτησε τον τρίτο τίτλο της στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις. Μεγαλειώδη εμφάνιση και δικαίως MVP ο Γκασόλ.

 

Οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και έφτασαν με χαρακτηριστική άνεση στην κατάκτηση του τίτλου, αποδεικνύοντας πως αποτελούν την πιο επιτυχημένη ομάδα των τελευταίων ετών.

Ο Πάου Γκασόλ πρόσθεσε μία ακόμα μεγαλειώδη εμφάνιση στο ενεργητικό του, κατακτώντας άκοπα τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης.

Από την πλευρά της, η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας προσπάθησε να παλέψει απέναντι σε μια εμφανώς καλύτερη ομάδα, ωστόσο, είδε τα βασικά της ατού να μην είναι σε καλή μέρα και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού τελικού.

Οι Ισπανοί μπήκαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία να πάει χαμένη και με τον οίστρο του «σεληνιασμένου» Γκασόλ από το πρώτο δευτερόλεπτο έπιασαν τους Λιθουανούς από το «λαιμό» και δεν τους άφησαν να πάρουν ανάσα.

Στο 2’ το σκορ ήταν ήδη 8-2 με τον Γιουλ να κάνει… βόλτες μέσα στη ρακέτα της Λιθουανίας και η διαφορά πήγε γρήγορα σε διψήφια επίπεδα με την άμυνα της Ισπανίας να τσακίζει «κόκκαλα». Το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου 19-8 ήταν ενδεικτικό της διαφοράς επιπέδου που έδειχναν ως εκείνη την ώρα οι δύο ομάδες, με τους Λιθουανούς να μη μπορούν να μπουν στο παιχνίδι, εγκλωβισμένοι στην πολύ σκληρή άμυνα των Ισπανών, αλλά και τις δικές τους λάθος επιθέσεις και αμυντικές επιλογές.

Το ισπανικό πάρτι συνεχίστηκε μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου όταν με τον Ρούντι Φερνάντες να παίρνει μπροστά, η Ισπανία πήρε προβάδισμα 16 πόντων (34-18) και φάνηκε πως ήλεγχε πλήρως το ρυθμό του αγώνα. Οι Λιθουανοί αντέδρασαν, ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις πέτυχε συνεχόμενα κρίσιμα τρίποντα και η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας μάζεψε τη διαφορά, μειώνοντας στο ημίχρονο σε 41-33 με τρίποντο στην εκπνοή από τον Γιόνας Ματσιούλις.

Η αντίσταση των Λιθουανών, ωστόσο, ήταν μέχρι εκεί, αφού οι Ισπανοί πάτησαν «γκάζι» στην τρίτη περίοδο, ανέβασαν ξανά τη διαφορά και, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του Φερνάντες, δεν επηρεάστηκαν, αλλά αντίθετα έδειξαν τεράστια αυτοσυγκέντρωση.

Η διαφορά στο τέλος του δεκαλέπτου έφτασε το +17 (60-43), με τους Λιθουανούς να δείχνουν έτοιμοι να αποδεχθούν τη… μοίρα τους, αφού δε μπορούσαν να βρουν δρόμους προς το καλάθι, έχαναν πολλές κρίσιμες βολές, ενώ και η αμυντική τους λειτουργία δε μπορούσε να περιορίσει τον ρυθμό των Ισπανών.

Η τελευταία περίοδος εξελίχθηκε σχεδόν διαδικαστικά, αφού με την εικόνα των δύο ομάδων τίποτα δε θα μπορούσε να συγκρατήσει την επικράτηση των Ισπανών που έφτασαν εύκολα σε έναν περήφανο θρίαμβο με 80-63 και κατέκτησαν ξανά την κορυφή της Ευρώπης έπειτα από απουσία τεσσάρων ετών.

Τα πανηγύρια στις κερκίδες ξεκίνησαν από νωρίς με τον Πάου Γκασόλ να απολαμβάνει το standingovationαπό τους χιλιάδες φιλάθλους που τον αποθέωναν για την μαγική παρουσία του στη διοργάνωση.

Ο σούπερ σταρ των Ισπανών ολοκλήρωσε τον τελικό με 25 πόντους, 12 ριμπάουντ και 4 ασίστ, αλλά πάνω από όλα, ήταν εκείνος που με την πληθωρική του παρουσία καθόρισε ουσιαστικά την πορεία της ομάδας του προς τον τίτλο.

Ο Σέρχιο Γιουλ με 12 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ και ο Ρούντι Φερνάντες με 11 πόντους μέχρι τον τραυματισμό του, είχαν επίσης σημαντική συνεισφορά στην επικράτηση των Ισπανών.

Από την Λιθουανία, οι Σεϊμπούτις και Καλνιέτις με 13 πόντους και ο Βαλανσιούνας με 10 πόντους και 9 ριμπάουντ είχαν ξεσπάσματα, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακόψουν μια προδιαγεγραμμένη, όπως φάνηκε, πορεία.

Τα δεκάλεπτα: 19-8, 41-33, 60-43, 80-63

Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 25, Φερνάντες 11, Ροντρίγκες 4, Ερνανγκόμες, Ρίμπας 5, Ρέγες 8, Κλαβέρ 7, Σαν Εμετέριο, Γιουλ 12, Αγκιλάρ, Μίροτιτς 8, Βίβες

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 11, Γκαϊλιους 1, Ματσιούλις 8, Σεϊμπούτις 13, Σαμπόνις, Καβαλιάουσκας 4, Γιανκούνας 3, Γιαβτόκας, Βαλαντσιούνας 10, Κουζμίνσκας 8, Μιλακνις 3, Λεκαβίτσιους

Φωτό: FIBA

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.