«Αγριεμένο» restart σε βραδιά που έσπασαν παραδόσεις και milestones

Written by  Νοε 15, 2019

Ο Ολυμπιακός έβγαλε έπειτα από πολύ καιρό ποιότητα και πάθος στο παιχνίδι του και, μετά από τα συνεχόμενα ατυχή αποτελέσματα, πήρε τη νίκη επί της Ζαλγκίρις Κάουνας με 83-74, σπάζοντας την αρνητική παράδοση που είχε απέναντι στην λιθουανική ομάδα, την οποία έπιασε στο 3-5 και ξαναζέστανε τον κόσμο του, σε μια βραδιά που οι «ερυθρόλευκοι» έσπασαν το ένα ατομικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι Πειραιώτες είχαν καθαρό μυαλό, υπομονή, γύρισαν την μπάλα, έπαιξαν κατά διαστήματα εξαιρετική άμυνα, ενώ στα κρίσιμα ήταν ψύχραιμοι και βρήκαν μεγάλα σουτ, μοίρασαν 17 ασίστ και έφτασαν σε μια νίκη που, περισσότερο κι από τη βαθμολογική αναγκαιότητα, του χαρίζει και μια πολύ σημαντική ψυχολογική ενίσχυση πριν μπει στην προσεχή «διαβολοβδομάδα», στην διάρκεια της οποίας τον περιμένουν πολύ δύσκολες εκτός έδρας αποστολές με Μπάγερν Μονάχου και Άλμπα Βερολίνου.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα είδε τους παίκτες του να ακολουθούν το πλάνο, να παίρνει πολλά από πολλούς, έχοντας 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, αλλά και αφοσίωση, αυτοθυσία και διάθεση να κάνουν επανεκκίνηση, ενώ σίγουρα είναι ικανοποιημένος από την παρουσία των δύο νέων αποκτημάτων της ομάδας, Ρότσεστι και Ριντ, που προσέφεραν πολύτιμες βοήθειες.

Η βραδιά εξελίχθηκε σε… κρεσέντο ρεκόρ, αφού ο Γιώργος Πρίντεζης ξεπέρασε τους 3.000 πόντους στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα και έγινε ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ τους 1.000 και ο Βασίλης Σπανούλης έφτασε τα 250 κλεψίματα, σε μια καλή παρουσία για την ελληνική ομάδα.

Ο κόσμος δεν ήταν και πάλι πολύς στο ΣΕΦ, με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να χειροκροτούν θερμά τον Ζαλ Λεντέι για την περσινή του θητεία στην ομάδα τους, ενώ, παραδοσιακά, αποδοκίμασαν χλιαρά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» ξεκίνησε με μια έκπληξη, επαναφέροντας τον Γουέιντ Μπόλντγουιν στην 12αδα, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την λύση του συμβολαίου του, πήρε την θέση του Γουίλ Τσέρι στον πάγκο της ομάδας.

Στο αρχικό σχήμα εμπιστεύθηκε την… παλιοφρουρά, ξεκινώντας με τους Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ και τον Αντώνη Κόνιαρη, με τους φιλοξενούμενους, ωστόσο, να ελέγχουν τον ρυθμό και τα ριμπάουντ στο ξεκίνημα και να προηγούνται με 3-7, με τον Ολυμπιακό να παίρνει ενέργεια από την είσοδο των Ριντ και Πολ, για να προηγηθεί στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου με 19-18.

Η ποιότητα του παιχνιδιού ήταν κακή, με τον Ολυμπιακό να είναι άστοχος και χωρίς δημιουργία, ενώ ακόμα και τις όποιες φορές πήρε προβάδισμα, δεν κατάφερε να το κρατήσει ούτε για μία φάση, με την Ζαλγκίρις που έπαιζε με ταχύτητα, ορθολογικά και σούταρε με καλά ποσοστά από την περιφέρεια, να παίρνει προβάδισμα με 25-31 και να βάζει δύσκολα στην ελληνική ομάδα.

Σπανούλης και Πρίντεζης πήραν τους Πειραιώτες στην πλάτη τους και έδωσαν προβάδισμα με 35-33 και το ημίχρονο έληξε με την Ζαλγκίρις να προηγείται και πάλι με 37-39.

Με πάθος, τρομερή ενέργεια στην άμηνα, αυτοθυσία και – επιτέλους – μεγάλα σουτ, ο Ολυμπιακός κράτησε την Ζαλγκίρις χωρίς πόντο για 03:30, διάστημα στο οποίο έκανε σερί 8-0 και πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα 6 πόντων (45-39), θερμαίνοντας αρκετά και την κερκίδα.

Πρωταγωνιστής στο σημείο εκείνο ήταν ο Γουίλι Ριντ που με προσωπικές ενέργειες βοήθησε για τα μεγαλύτερο προβάδισμα του Ολυμπιακού (58-51) και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 60-55.

 Ο Ολυμπιακός είχε καθαρό μυαλό και με υπομονή σε άμυνα και επίθεση έφτασε για πρώτη φορά το +7 (64-57), ενώ τα μεγάλα τρίποντα των Πολ και Ρότσεστι ξεσήκωσαν το ΣΕΦ, στέλνοντας την διαφορά σε διψήφια επίπεδα (74-61).

Από το σημείο εκείνο και έπειτα ο Ολυμπιακός χρειάστηκε απλώς να κάνει διαχείριση των κεκτημένων του και, έστω κι αν στα τελευταία λεπτά εμφάνισε δείγματα χαλάρωσης, δεν επέτρεψε στην Ζαλγκίρις να απειλήσει περισσότερο, από το τελικό 83-74 που φέρνει τις δυο ομάδες στο 3-5 μετά την 8η αγωνιστική.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 26 πόντους, 2 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ο Μπράντον Πολ είχε 14 πόντους με 2 ριμπάουντ, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχε 14 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κοψίματα, ο Γιώργος Πρίντεζης σημείωσε 10 πόντους με 3 ριμπάουντ, ενώ ο Γουίλι Ριντ είχε πολύ καλή παρουσία με 10 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 κοψίματα, καθώς και ο Τέιλορ Ρότσεστι βοήθησε επίσης με 8 πόντους και 2 ασίστ.

Από την Ζαλγκίρις, ο Τζοκ Λαντέιλ ήταν πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 23 πόντους και 3 ριμπάουντ, ο Λούκας Λεκαβίτσιους σημείωσε 14 πόντους με 2 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Τόμας Γουόλκαπ είχε 10 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 37-39, 60-55, 83-74

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.