Κυρίαρχος του ντερμπι ο Ολυμπιακός, με σούπερ Μιλουτίνοφ

Written by  Ιαν 04, 2019

Ο Ολυμπιακός ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο ντέρμπι των αιωνίων στο ΣΕΦ για την 16η αγωνιστική της Euroleague, καθώς επικράτησε με 79-65. Οι ερυθρόλευκοι είχαν δύο πολύτιμα όπλα στην αναμέτρηση με τον Μιλουτίνοφ να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση με 18 πόντους, 18 ριμπάουντ και 11 κερδισμένα φάουλ και 41 στο ranking, αλλά και τον Στρέλνιεκς να σημειώνει 18 πόντους με 4/5 τρίποντα. Ο Ολυμπιακός κάλυψε και τη διαφορά του πρώτου αγώνα  (93-80) αν και στο τέλος πήγε να την απολέσει.Για τον Παναθηναϊκό 13 πόντους σημείωσε ο Καλάθης και 10 πόντους ο Λεκαβίτσιους.

Ο Μιλουτίνοφ έσπασε το ρεκόρ του Ντίνο Ράτζα στα ριμπάουντ που κρατούσε από το 2001 για τον Ολυμπιακό, ενώ ο Πρίντεζης έγινε ο 7ος ριμπάουντερ στην ιστορία της Euroleague ξεπερνώντας τον Ντέηβιντ Άντερσεν (Βίρτους, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε) με 1.145.

Το ματς

Συνοδεία του Προέδρου του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γιαννακόπουλου έφτασε στις 19:30 η αποστολή των πρασίνων στο ΣΕΦ για την αναμέτρηση της 16ης στροφής της Euroleague, με τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατά την είσοδο του στο γήπεδο αποδοκιμάστηκε έντονα και ανταπέδωσε με χαιρετισμό προς την κερκίδα στέλνοντας και ένα φιλί. Επίσης έντονα αποδοκιμάστηκαν και  οι Παπαπέτρου – Λοτζέσκι με τον πρώτο να αποδοκιμάζεται πολύ πιο έντονα στην επιστροφή του στον Πειραιά με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Στις εξέδρες του ΣΕΦ το οποίο γέμισε ασφυκτικά οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έκαναν πράξη την χρήση λευκής πετσέτας κουνώντας την επιδεικτικά σε κάθε σύνθημα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ντέρμπι με τους Μάντζαρη, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, ενώ ο Παναθηναϊκός με τους Καλάθη, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Λάσμε και Τόμας.

Πρώτη επίθεση για τον Ολυμπιακό  με το κερδισμένο τζάμπολ, όμως το χρονόμετρο έκανε τα δικά του και είχαμε μια μικρή διακοπή. Στην πρώτη επίθεση του Ολυμπιακού είχαμε το πρώτο λάθος με τον Στρέλνιεκς και στην αμέσως επόμενη επίθεση του Παναθηναϊκού είχαμε το πρώτο καλάθι με τον Τόμας για το 2-0. Η απάντηση ήταν άμεση όμως με τρίποντο του Παπανικολάου που έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά με 3-2 στο πρώτο λεπτό. Ο Μιλουτίνοφ έβαλε τον Ολυμπιακό με +3 μπροστά στο πρώτο δίλεπτο με 5-2, ενώ ο Μάντζαρης είχε ματσάρισμα με τον Λοτζέσκι σε ειδική αποστολή, ενώ από την άλλη  στον άσσο ξεκίνησε ο Λοτζέσκι με σκοπό να αιφνιδιάσει ο Μπλατ στο ξεκίνημα τον Πιτίνο, δίχως όμως αποτέλεσμα αφού ο Λετονός είχε λάθη στις κατοχές και αντικαταστάθηκε στο τρίλεπτο από τον Σπανούλη.

Ο Μιλουτίνοφ ήταν κυρίαρχος μέσα στη ρακέτα και το σκορ ανέβηκε στο 9-4 στο 3’30’’ αναγκάζοντας τον Ρικ Πιτίνο σε τάιμ άουτ. Ο Μάντζαρης με την είσοδο του Σπανούλη γύρισε σε πάνω στο μαρκάρισμα του Καλάθη και ο Παπαπέτρου στα 4΄’ σημείωσε το πρώτο του καλάθι στο ΣΕΦ ως αντίπαλος για το 9-6, όμως χρεώθηκε το δεύτερο προσωπικό του φάουλ στην επόμενη φάση και αντικαταστάθηκε.

Στα πρώτα 5 λεπτά ο  Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 12-6 με τον Μιλουτίνοφ να έχει ήδη 6 πόντους.Μιλουτίνοφ και Πρίντεζης έκαναν πάρτι στην ρακέτα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό να ξεφεύγει στο 7’ με 16-8. Ο Μίτογλου με 5 αναπάντητους πόντους και ο Παππάς με μια βολή μείωσαν για τον Παναθηναϊκό σε 16-14 στο κλείσιμο της πρώτης περιόδου.

Πρώτος σκόρερ για το πρώτο δεκάλεπτο ο Μιλουτίνοφ για τον Ολυμπιακό με 8 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ για τον Παναθηναϊκό ο Μίτογλου είχε 7 πόντους. Πολύ καλός για 7 λεπτά ο Ολυμπιακός που χτύπησε μέσα στη ρακέτα, όμως οι αλλαγές τον αποσυντόνισαν με αποτέλεσμα ο Μίτογλου να βρει χώρο μέσα στη δική του ρακέτα και να μειώσει για τον Παναθηναϊκό

Ο Βεζένκοφ σημείωσε το πρώτο καλάθι του δεύτερου δεκαλέπτου για το 18-14, ενώ ο  Στρέλνιεκς με τρίποντο έκανε το 21-14, ενώ ο Τουπαν με τρίποντο στο 12΄ανέβασε τη διαφορά στο +8 (24-16), νωρίτερα είχε ευστοχήσει ο Αντετοκούνμπο για τον Παναθηναϊκό. Ο Λεκαβίτσιους με τρίποντο στο 13’ κατέβασε τη διαφορά στους 5 πόντους (24-19), ενώ ο Στρέλνιεκς ένα λεπτό αργότερα από κλέψιμο του Παπανικολάου έκανε το 26-19 για να μειώσει εκ νέου ο Παπαγιάννης για το 26-21, καθώς ολοκληρωνόταν το πρώτο πεντάλεπτο του δευτέρου δεκαλέπτου.

Η αναμέτρηση είχε μόλις 14 φάουλ σε 15 λεπτά με τις δύο ομάδες να έχουν εκτελέσει μόλις 4 βολές, κάτι το οποίο δεν είναι και σύνηθες σε ντέρμπι των αιωνίων. Ο Γκος με δύο βολές στο 16’ έκανε το 28-21 και οι Παπανικολάου, Στρέλνιεκς με δίποντο και τρίποντο έδωσαν στο 17΄την μεγαλύτερη διαφορά στους ερυθρόλευκους από το ξεκίνημα με +12 (33-21). Ο Γκος ανέβασε κι άλλο τη διαφορά στο 18΄με τρίποντο για το 36-21 με τον Παναθηναϊκό να δείχνει ανήπορος στο πρέσιγνκ των ερυθρόλευκων να βρει απάντηση, καθώς είχε σημειώσει στο δεύτερο δεκάλεπτο μόλις επτά πόντους. Αυτή την πίεση κατάφερε να σπάσει ο Παππάς με καλάθι και φάουλ για το 36-24 στο 18’ 30’’. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να ελέγχει την αναμέτρηση και να είναι μπροστά με 41-25.

Εξαιρετικός ο Μιλουτίνοφ με 10 πόντους και 12 ριμπάουντ, όπως και ο Στρέλνιεκς με 8 πόντους για τον Ολυμπιακό. Για τον Παναθηναϊκό ο Μίτογλου με τους 7 πόντους του πρώτου δεκαλέπτου παρέμεινε πρώτος σκόρερ. Χαρακτηριστικό του ημιχρόνου το ποσοστό 42 % (5/12) του Ολυμπιακού στο τρίποντο, οι 11 βολές που εκτέλεσαν και οι δύο ομάδες, καθώς και το κακό 13% (2/15) στα τρίποντα για τον Παναθηναϊκό.

Στο ΣΕΦ το ντέρμπι των αιωνίων βρέθηκε και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

Ο Παναθηναϊκός σημείωσε το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου με τον Λάσμε που μείωσε σε 41-27 στο 21’. Το πρώτο καλάθι για τον Ολυμπιακό ήρθε στο 23’ με τρίποντο του Παπανικολάου για το 44-27. Στο 24’ και με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να είναι άστοχος από το τρίποντο με τραγικό ποσοστό (2/17) και ο Ολυμπιακός να διατηρεί την διαφορά στο +17 (46-29). Ο Στρέλνιεκς ολοκλήρωσε ένα πρώτο πεντάλεπτο ονειρικό για τον Ολυμπιακό στο τρίτο δεκάλεπτο ανεβάζοντας τη διαφορά στο +20 (49-29).

Στο 27’ η διαφορά δεν έπφετε με τον Ολυμπιακό να διατηρεί ψηλά τη διαφορά με 55-36 και τον Στρέλνιεκς να έχει 4/4 τρίποντα με 16 πόντους, ενώ ο Μιλουτίνοφ να έχει μαζέψει 16 ριμπάουντ, να έχει κερδίσει 7 φάουλ και να έχει σημειώσει 11 πόντους και τον Σπανούλη να παραμένει στο μηδέν. Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με τους ερυθρόλευκους να το ολοκληρώνουν με +19 (59-40) με τετράποντο (τρίποντο και βολή) του Βασίλη Σπανούλη για το 59-38 σημειώνοντας τους πρώτους του πόντους και τον Τόμας να μειώνει στην εκπνοή .

Ο Γκιστ σημείωσε το πρώτο καλάθι του τέταρτου δεκαλέπτου μειώνοντας σε 59-42 και ο Τουπάν με δύο βολές ανέβασε και πάλι στο +19 (61-42) στο 31΄ Ένα σερί όμως 5-0 του Παναθηναϊκού με τον Λεκαβίτσιους ανάγκασε σε τάιμ άουτ τον Ντέιβιντ Μπλατ, καθώς οι πράσινοι μείωσαν σε 61-47 το 33’. Ο Πρίντεζης έδωσε τη λύση με καλάθι για το 63-47 στην επίθεση του Ολυμπιακού μετά την διακοπή. Το πρώτο πεντάλεπτο της τελευταίας περιόδου βρήκε τον Ολυμπιακό μπροστά με 67-52. Ο Παναθηναϊκός σαφώς πιο βελτιωμένος στο τέταρτο δεκάλεπτο, όμως ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με τον Μιλουτίνοφ να μην έχει αντίπαλο. Στο 37΄ο Σέρβος έκανε το 70-52 έχοντας 14 πόντους με 18 ριμπάουντ ξεπερνόντας το ρεκόρ του Ντίνο Ράτζα για τους ερυθρόλευκους που κρατούσε από το 2001, ενώ ο Παπανικολάου με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στο +21 (73-52) και τους φιλάθλους να σηκώνουν τις λευκές πετσέτες στα χέρια τους και να αποδοκιμάζουν τον Πρόεδρο του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός αν και μείωσε σε 77-65 στα 16 δευτερόλεπτα είδε τον Μιλουτίνοφ να κερδίζει αντιαθλητικό από τον Παππά και με δύο βολές έκανε το τελικό 79-65 καλύπτοντας για τον Ολυμπιακό την διαφορά του πρώτου γύρου (93-80).

Τα δεκάλεπτα: 16-14, 41-25, 59-40, 79-65

Δείτε την στατιστική ΕΔΩ

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.