«Πράσινο» πάρτι καλωσορίσματος στον Πιτίνο

Written by  Δεκ 28, 2018

Το ντεμπούτο του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ συνδυάστηκε με μια εντυπωσιακή εμφάνιση της ομάδας στο παρκέ, με τους «πράσινους» να παίρνουν σπουδαία νίκη με 96-84 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και να ολοκληρώνουν τον πρώτο γύρο κάνοντας το καλύτερο δώρο στον προπονητή τους στην παρθενική ευρωπαϊκή του εμφάνιση.

Ο Αμερικάνος κόουτς πήρε την πρώτη γεύση από την ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ, που τον υποδέχθηκε θερμότατα και, ταυτόχρονα, είδε τους νέους παίκτες του να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό απέναντι σε ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, στέλνοντας το μήνυμα ότι έχουν την θέληση να ανατρέψουν την αρνητική κατάσταση που βρίσκονται με το τέλος του πρώτου γύρου.

Οι «πράσινοι» βρέθηκαν σε μεγάλο βράδυ και με οδηγούς τον Νικ Καλάθη που χάρισε μια ακόμα μαγική βραδιά και πέρασε στην 9η θέση των καλύτερων πασέρ της Euroleague, προσπερνώντας τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, αλλά και τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος επέστρεψε… φουριόζος μετά από 36 μέρες, έκαναν μια μεγάλη εμφάνιση οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο 7-8 και έδωσαν μια σημαντική ψυχολογική ανάσα πριν από την πρεμιέρα του δεύτερου γύρου την ερχόμενη Παρασκευή στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός ακούμπησε τη μπάλα μέσα στη ρακέτα στο ξεκίνημα με τον Στεφάν Λάσμε να παίρνει πρωτοβουλίες και να βοηθά τους «πράσινους» στο προβάδισμα με 10-5 μόλις στο 4’, όμως, στη συνέχεια, η ΤΣΣΚΑ, με τον Κλίμπουρν να είναι… «καυτός» και με εξαιρετικά ποσοστά από τα 6,75 μ. (4/5), άρχισε να δημιουργεί μια διαφορά και προηγήθηκε στο τέλος του δεκάλεπτου με 19-26.

Μπορεί τα δυο γρήγορα φάουλ στην πρώτη περίοδο να κράτησαν για αρκετή ώρα τον Νικ Καλάθη στον πάγκο, όμως, ο Λούκας Λεκαβίτσιους πήρε προσπάθειες και, μαζί με τους Παπαπέτρου και Μήτογλου που έβαλαν μπόλικη ενέργεια, κατάφερε να ισοφαρίσει πολύ γρήγορα σε 30-30 για τον Παναθηναϊκό και πέρασε μπροστά ξανά με 37-35 χάρη σε τρίποντο του Αντετοκούνμπο.

Με την κερκίδα να έχει πάρει… φωτιά, ο Παναθηναϊκός έτρεχε ανελέητα στο γήπεδο, ανέβασε τη διαφορά στο +10 (48-38) και έκλεισε το εκπληκτικό, όπως εξελίχθηκε, πρώτο ημίχρονο με τη μέγιστη διαφορά για το 55-44.

Έχοντας πάρει σημαντική ώθηση, ο Παναθηναϊκός έτρεχε ανηλεώς και πίεζε σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, διατηρώντας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, φτάνοντας άνετα στο 72-62 στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου, όμως, τα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου έφεραν και πάλι τα… πάνω – κάτω.

Η ΤΣΣΚΑ με μεγάλα τρίποντα και εξαιρετικά πιεστική άμυνα, έκανε σερί 8-0 για να μειώσει στο καλάθι (72-70) και έφερε ξανά «σύννεφα» πάνω από το ΟΑΚΑ, όμως, οι «πράσινοι» απάντησαν άμεσα με δικό τους σερί 6-0 για το 78-70.

Η ψυχολογία και ο χρόνος ήταν πλέον με το μέρος της ελληνικής ομάδας, που έφτασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (94-77) και τελικά πήρε τη νίκη με 96-84 που σταματά το αρνητικό της σερί, κλείνει ιδανικά τον πρώτο γύρο και έκανε το καλύτερο καλωσόρισμα στην εποχή Πιτίνο.

Πολλοί ήταν οι πρωταγωνιστές του «πράσινου» θριάμβου, με τον Νικ Καλάθη να είναι και πάλι ο ηγέτης, κάνοντας double-double με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 3 κλεψίματα, ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους και 2 κλεψίματα, ο Στεφάν Λάσμε έκανε έπειτα από καιρό ένα πολύ καλό παιχνίδι με 13 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ πολύ καλοί ήταν και οι Τζέημς Γκιστ-Λούκας Λεκαβίτσιους με 11 πόντους και ο Κωνσταντίνος Μήτογλου με 9 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Από την ΤΣΣΚΑ, ο Γουίλ Κλίμπουρν ήταν ασταμάτητος, ολοκληρώνοντας με 24 πόντους, 10 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ο Νάντο Ντε Κολό σημείωσε 17 πόντους με 3 ασίστ, ο Κόρι Χίγκινς είχε 12 πόντους με 3 ριμπάουντ και ο Οθέλο Χάντερ πρόσθεσε 11 πόντους με 5 ριμπάουντ.  

Τα δεκάλεπτα: 19-26, 55-44, 72-62, 96-84

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.