Το ξανάκανε!

Written by  Μάι 19, 2017

Με καρδιά… Πρωταθλητή Ευρώπης ο Ολυμπιακός έκανε μία ακόμα τεράστια εμφάνιση στον ημιτελικό του Final Four, εκεί όπου στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 78-82 και πέρασε στον τελικό, για τέταρτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια και θα διεκδικήσει το 4ο τρόπαιο της Ιστορίας του.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έβγαλαν τεράστια αποθέματα ψυχής, δεν πτοήθηκαν όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ ακόμα και με 13 πόντους και με τιτάνια ψυχραιμία και μεγάλα σουτ στα κρίσιμα, πέτυχε την πρόκριση απέναντι στην ρωσική ομάδα που σίγουρα θα αρχίσει να βλέπει… εφιάλτες κάθε φορά που θα τον συναντά.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας κυριάρχησαν στον τομέα των ριμπάουντ (40 με 18 επιθετικά, έναντι 32 της ΤΣΣΚΑ), ενώ, παρ’ όλο που ξεκίνησαν πολύ άστοχοι, έδειξαν ψυχραιμία και υπομονή, είχαν συνολικά 14/33 τρίποντα με τους παίκτες του να ευστοχούν σε πολύ κρίσιμα σημεία, κόβοντας τα πόδια των παικτών του Δημήτρη Ιτούδη.

Ο Ολυμπιακός περιμένει τον δεύτερο ημιτελικό μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Φενερμπαχτσέ, για να μάθει τον αντίπαλό του στον τελικό, όπου την Κυριακή θα διεκδικήσει να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας ξεκίνησε νευρικός και άστοχος, με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ να μπει νωρίς μπροστά στο σκορ με 7-2, όμως, αντέδρασε γρήγορα και με σερί 0-7 πέρασε μπροστά με 7-9 στο 5’, καταφέρνοντας κυρίως με την άμυνά του να μην αφήσει τη ρωσική ομάδα να ξεφύγει περισσότερο.

Παρ’ όλο που οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έλεγχαν τα ριμπάουντ (ήδη 6 επιθετικά και συνολικά 14 στην πρώτο περίοδο), επιθετικά δεν βρίσκονταν σε καλή μέρα (μόλις 1/7 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, κάτι που η ΤΣΣΚΑ εκμεταλλεύτηκε για να κάνει ένα σερί 11-0, να χτίσει μια διαφορά (18-9) και να κλείσει το πρώτο μέρος με προβάδισμα 18-12.

Ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να παίζει καλή άμυνα και να ελέγχει το ρυθμό, όμως, παρέμενε άστοχος με συνέπεια να μη μπορεί να πλησιάσει πέρα από τους 2 πόντους (22-20). Με καλάθια του Κάιλ Χάινς η ΤΣΣΚΑ πήγε για πρώτη φορά σε στο +10 (30-20), ενώ με συνεχόμενα τρίποντα από τον Μίλος Τεόντοσιτς, η διαφορά ανέβηκε στους 13 (40-27), με την ελληνική ομάδα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά, δυο μεγάλα τρίποντα από Μάντζαρη αι Αγραβάνη, έριξαν τη διαφορά στο ημίχρονο στους 7 (40-33), έχοντας, ωστόσο, πολλά να λύσουν, αφού στο πρώτο μέρος δεν κατάφεραν να περιορίσουν τους Ντε Κολό και, κυρίως, τον Τεόντοσιτς που έκαναν τρομερά πράγματα (10 και 15 πόντους αντίστοιχα).

Ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά βελτιωμένος τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, όμως, φθηνά λάθη που έκανε ανά διαστήματα, δεν του επέτρεπαν να πλησιάσει στο σκορ.

Παρ’ όλα αυτά, τα μεγάλα σουτ των Αγραβάνη και – κυρίως – Μάντζαρη στο τέλος της τρίτης περιόδου μείωσαν τη διαφορά στους 4 (64-60) και το τελευταίο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την αγωνία στο απόγειο.

Με μεγάλο καλάθι του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός μείωσε στον πόντο (65-64), ενώ με νέα ηρωική προσπάθεια του αρχηγού, η ελληνική ομάδα ισοφάρισε σε 69-69 στο 36’.

Ο Βασίλης Σπανούλης έδειξε πως είχε έρθει η ώρα του, καθώς με ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο από τα 7.5 μέτρα και με τον Κριάπα κρεμασμένο πάνω του, έβαλε τον Ολυμπιακό και πάλι μπροστά με 73-74 στα 01:53 και το «Σινάν Ερντέμ» πήρε φωτιά από τις επευφημίες των φιλάθλων του.

Με ασίστ στον Μπιρτς για το κάρφωμα ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 73-76, όμως, ο Μίλος Τεόντοσιτς με κρύο αίμα και ένα μεγάλο τρίποντο ισοφάρισε σε 76-76 και εκτόξευσε ξανά την αγωνία.

Ήταν η ώρα των μεγάλων παικτών, με τον Έρικ Γκριν να δείχνει τεράστια ψυχραιμία και με τεράστιο τρίποντο στα 40.9’’ να βάζει ξανά τον Ολυμπιακό μπροστά με 76-79.

Ο Τεόντοσιτς με 1/2 βολές μείωσε σε 77-79, ο Πρίντεζης έχασε την επίθεση, ο Τεόντοσιτς προσπάθησε να γίνει ήρωας, αλλά αστόχησε και ο Βασίλης Σπανούλης πήγε στη γραμμή των βολών στα 6’’ με 1/2 βολές έκανε το 77-80.

Με 3,1’’ να απομένουν, ο Κόρι Χίγκινς έβαλε την πρώτη βολή, έχασε επίτηδες τη δεύτερη, αλλά η κατοχή πήγε στον Ολυμπιακό και ο Έρικ Γκριν από τη γραμμή των βολών στα 1,2’’ έγραψε το τελικό 78-82 και έστειλε την ελληνική ομάδα στον τελικό μέσα σε έξαλλα πανηγύρια από τους φιλάθλους του.

Σε έναν τέτοιο θρίαμβο, δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος παίκτες που υστέρησαν, ωστόσο, στην κρίσιμη στιγμή, οι γνωστοί… πρωταγωνιστές ήταν αυτοί που βγήκαν και πάλι μπροστά.

Ο Βασίλης Σπανούλης που ξεκίνησε το παιχνίδι με 0/5 τρίποντα, ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 14 πόντους και 6 ασίστ, ο Γιώργος Πρίντεζης έφαγε πολύ… ξύλο και κράτησε τον Ολυμπιακό ζωντανό ειδικά στο πρώτο μέρος, τελειώνοντας με 14 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Κώστας Παπανικολάου σε ένα ακόμα Final Four ήταν εξαιρετικός, φτάνοντας κοντά στο double-double με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης σημείωσε 4 μεγάλα τρίποντα, τελειώνοντας με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Σπουδαία, ωστόσο, συμβολή είχε ο Έρικ Γκριν με τα μεγάλα του τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο με συνολικά 8 πόντους, ενώ και ο Δημήτρης Αγραβάνης ήταν εξαιρετικός με 8 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο αμφίβολος μέχρι την έναρξη του παιχνιδιού, Μίλος Τεόντοσιτς, κόντεψε να κερδίσει μόνος του τον Ολυμπιακό με συνολικά 23 πόντους, ο Νάντο Ντε Κολό με 16 πόντους και 3 ασίστ και ο Άαρον Τζάκσον σημείωσε 12 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 40-33, 64-60, 78-82

 

Φωτό: euroleague.net

 

 

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.