Και τώρα… ξαναπεράστε από το ΣΕΦ!

Written by  Απρ 28, 2017

Ένας ψυχωμένος Ολυμπιακός, βροντοφώναξε με εκκωφαντικό τρόπο ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον αμφισβητήσει και με τον Βασίλη Σπανούλη να κάνει και πάλι σπουδαία πράγματα, πήρε μεγάλη νίκη επί της Αναντολού Εφές με 62-74 και πλέον την περιμένει στο ΣΕΦ που αναμένεται να… κοχλάζει για να πάρει μία ακόμα νίκη –όπως και το 2013 – και να είναι εκείνος που θα επιστρέψει στην Πόλη για το Final Four, εκεί όπου έχει μόνο καλές αναμνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Τι κι αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν ξεκίνησαν καλά και βρέθηκαν πίσω ακόμα και με 13 πόντους, τι κι αν έχασαν ολοκληρωτικά τη μάχη των ριμπάουντ (40 για την Εφές, με 14 επιθετικά, έναντι μόλις 26-3 για τον Ολυμπιακό), τι κι αν το γήπεδο ήταν «καζάνι που έβραζε» με τους φιλάθλους των γηπεδούχων να τρολλάρουν α λα… Παναθηναϊκά την ελληνική ομάδα, κρατώντας πανό με το… λεωφορείο για τον Πειραιά;

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας απέδειξαν ότι όταν παίζουν με την πλάτη στον τοίχο αποδίδουν καλύτερα και με εντυπωσιακή απόδοση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, μεγάλα σουτ από τα 6,75 μ. (συνολικά 12/26) και με εκπληκτικές άμυνες απέναντι σε μια πολύ αθλητική ομάδα, της οποίας τον μ.ο. κατέβασαν για μια ακόμα φορά, ισοφάρισαν τη σειρά και περιμένουν να τα δώσουν όλα στην τελευταία αναμέτρηση την Τρίτη στον Πειραιά, για να πανηγυρίσουν μαζί με τους φιλάθλους τους την πρόκριση σε ένα ακόμα Final Four.

Με την τουρκική ομάδα να προσπαθεί να φτιάξει… κλίμα και τον Μπαλμπάι να χρεώνεται με τεχνική ποινή από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο (!) το παιχνίδι ξεκίνησε δυνατά με τον Γκρέηντζερ να κάνει και πάλι τη ζημιά στα πρώτα λεπτά και να πετυχαίνει γρήγορα 10 πόντους, δίνοντας ώθηση στην ομάδα του να πάρει από νωρίς τα ηνία και να προηγηθεί με 18-6 μόλις στο 5’ μέσα σε αποθέωση από τους φιλάθλους της.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε ευτυχώς γρήγορα και με σερί 0-8 μείωσε σε 18-14 και θέλησε να δείξει στους γηπεδούχους ότι δεν θα ξεμπλέξουν από αυτόν τόσο εύκολα, ωστόσο, η τουρκική ομάδα προηγήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο με 21-14 εκμεταλλευόμενη την βιασύνη και την αστοχία των «ερυθρολεύκων» στα τελευταία δευτερόλεπτα (0/2 βολές ο Σπανούλης στα 6’’ και 2/5 ο Ολυμπιακός).  

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται αρκετά δύσκολα για την ελληνική ομάδα με το ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου, όταν η Εφές προηγήθηκε γρήγορα με 27-14, όμως, η είσοδος των Παπανικολάου, Αγραβάνη, Γκριν και Γιανγκ έδωσε ενέργεια στην άμυνα και σκορ στην επίθεση, για να μειώσει ξανά στους 4 (33-29 στο 17’), έφτασε στο -1 (36-35) και το ημίχρονο βρήκε την τουρκική ομάδα να προηγείται με 38-35.

Με τρίποντο του Μάντζαρη ο Ολυμπιακός προηγήθηκε για πρώτη φορά στο σκορ με 38-40, ενώ έχοντας ξεκινήσει με «καυτό» χέρι από τα 6,75 μ. έφτασε και το +4 (45-49), χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να διατηρήσει διαφορά ασφαλείας, αφού η Εφές είχε πάντα μία απάντηση στην δική της επίθεση.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται οριακά με 54-55 και να έχει χάσει ευκαιρίες να ανεβάσει τη διαφορά, αλλά τα πρώτα σημάδια κόπωσης να κάνουν την εμφάνισή τους και την τελευταία περίοδο να προμηνύεται δραματική σε όλα τα επίπεδα.

Με καθαρό μυαλό και ορθολογιστική ανάπτυξη, ο Ολυμπιακός έφτασε για πρώτη φορά στο +7 (54-61), ενώ με τιτάνια ψυχραιμία και ένα «φονικό» τρίποντο από τον Βασίλη Σπανούλη, έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (57-68 στο 37’) με το χρόνο πλέον να κυλά υπέρ του.

Με την Εφές να τα έχει πλέον εντελώς χαμένα, η διαφορά έφτασε και το +14 για τον Ολυμπιακό (58-72) και το τελικό 62-74, έφερε την ελληνική ομάδα να έχει καταφέρει να ισοφαρίσει τη σειρά και πλέον να περιμένει την τουρκική ομάδα στο «καυτό», όπως αναμένεται ΣΕΦ για να είναι εκείνος που θα πάρει την πρόκριση στο Final Four και θα επιστρέψει στην αγαπημένη του Πόλη.

Ο Βασίλη Σπανούλης απέδειξε για μια ακόμα φορά την τεράστια αξία του και με 18 πόντους με 5/11 τρίποντα και 4 ασίστ, οδήγησε τους Πρωταθλητές Ελλάδας σε μία ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη.

Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων», όμως, δεν ήταν μόνος του, αφού όλοι οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδωσαν ό,τι μπορούσαν για να φτάσει η ομάδα στην πολύ μεγάλη νίκη.

Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 11 πόντους με 3 ριμπάουντ, ο Έρικ Γκριν είχε 10 πόντους, ο Κώστας Παπανικολάου 8 πόντους με 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και τρομερή ενέργεια στην άμυνα, ο Κεμ Μπιρτς εκμεταλλεύτηκε τις πάσες του αρχηγού και σημείωσε 9 πόντους, με 3 ριμπάουντ και 2 κοψίματα, ο Πάτρικ Γιανγκ έπαιξε πολύ… ξύλο, σκοράροντας 4 πόντους και μαζεύοντας 7 πολύτιμα ριμπάουντ, ενώ τεράστιες βοήθειες στην άμυνα έδωσαν ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Δημήτρης Αγραβάνης και ο Βαγγέλης Μάντζαρης, όλοι προσθέτοντας από ένα «λιθαράκι» στην σπουδαία νίκη της ελληνικής ομάδας.

Για την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο Τζέησον Γκρέιντζερ έπαιζε μόνος του στην επίθεση σημειώνοντας 17 πόντους με 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ ο Μπράιαντ Ντάνστον έδωσε και κέρδισε αρκετές «μάχες» κάτω από τα καλάθια, τελειώνοντας το ματς με 7 πόντους, 11 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 38-35, 54-55, 62-74

Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας 2, Χάνεϊκατ 4, Μπαλμπάι 3, Μπράουν 9, Οσμάν 8, Γκεγίκ, Γκρέιντζερ 17, Ερτέλ 6, Μουτάφ, Πολ 4, Ντάνστον 7, Κερκ 2

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10, Μπιρτς 9, Γιανγκ 4, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 6, Σπανούλης 18, Γουότερς 3, Αγραβάνης 2, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 11, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 3

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.