Αγκαλιάζει πλεονέκτημα και βλέπει Final Four!

Written by  Απρ 01, 2017

Με μια απίστευτη εμφάνιση και με τον ενθουσιασμό από το «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός Superfoods επικράτησε στην παράταση της Πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 85-80 και σε συνδυασμό με την νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Φενερμπαχτσέ βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και μένει να σφραγίσει με νίκη την ερχόμενη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ το πλεονέκτημα έδρας στα play off έπειτα από μια πενταετία.

Οι «πράσινοι» έπαιξαν με τρομερό πάθος και ενέργεια σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, έχοντας σε πολύ καλό βράδυ πολλούς παίκτες, ενώ στα κρίσιμα λεπτά της παράτασης ήταν ψύχραιμοι, εύστοχοι από τη γραμμή των βολών και απόλυτα συγκεντρωμένοι στο αμυντικό πλάνο, απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Με τη νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στην τέταρτη θέση και πλέον κρατά ο ίδιος την τύχη του στα χέρια του αν θέλει να κατακτήσει και με τη… βούλα το πλεονέκτημα έδρας που θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο Final Four.

Mε γρήγορο ρυθμό και διάθεση των δυο ομάδων να τρέξουν και να πιέσουν τα ατού των αντιπάλων τους ξεκίνησε η αναμέτρηση με τον Δημήτρη Ιτούδη να έχει δώσει σαφή οδηγία να τροφοδοτηθεί ο Νάντο Ντε Κολό μέσα στη ρακέτα και να ποστάρει τον αντίπαλό του.

Ο Γάλλος σταρ κέρδισε τις πρώτες μονομαχίες, βάζοντας την ΤΣΣΚΑ σε ένα μικρό προβάδισμα, όμως, ο Παναθηναϊκός ήταν ορεξάτος και με τον Σίνγκλετον να οδηγεί τις προσπάθειες των συμπαικτών του, οδήγησε τους «πράσινους» σε προβάδισμα στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου με 20-17.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 23-17 στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου, όμως, η ποιότητα της ΤΣΣΚΑ έφερε τη μείωση του σκορ, με τους Πρωταθλητές Ευρώπης να περνούν ξανά μπροστά με 28-29 στο 15’.

Με υπομονή, καλή κυκλοφορία της μπάλας και με τον Τσάβι Πασκουάλ να διαβάζει καλά το παιχνίδι και να καθοδηγεί άριστα τους παίκτες του, ο Παναθηναϊκός έλεγξε το παιχνίδι και εκμεταλλευόμενος λάθη των φιλοξενούμενων στο τελευταίο λεπτό, προηγήθηκε στο ημίχρονο με 45-40.

Δίχως να αλλάξει τη φιλοσοφία του, ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να διατηρεί μικρό προβάδισμα, η ΤΣΣΚΑ μείωσε σε κάθε ευκαιρία που της δινόταν, αλλά στο τέλος του δεκάλεπτου πάλι οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι που ήταν μπροστά στο σκορ με 58-55 χάρη κυρίως στην πολύ καλή αμυντική τους λειτουργία που είχε βγάλει εκτός ρυθμού τα δυο… υπερόπλα της ρωσικής ομάδας, Τεόντοσιτς και Ντε Κολό.  

Παρ’ όλα αυτά, η ΤΣΣΚΑ έδειξε τα πλούσια αποθέματα από το ταλέντο της και με καλύτερες και πιο ορθολογικές επιλογές πήρε ένα μικρό προβάδισμα (63-67 στο 35’) και με τον Παναθηναϊκό να αντιδρά και να μειώνει στον πόντο, τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά, με το ΟΑΚΑ να… φλέγεται.

 Ο Μάικ Τζέημς έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά με 71-70 και στη συνέχεια έβγαλε δυο πολύ καλές άμυνες, αλλά εκτέλεσε επιπόλαια στην επίθεση με αποτέλεσμα το παιχνίδι να κρέμεται σε μια κλωστή.

 Με μεγάλο τρίποντο ο Μίλος Τεόντοσιτς έκανε το 71-73 στα 34.6’’, ο Νικ Καλάθης πήγε στη γραμμή των βολών στα 25,8’’ και με 2/2 ισοφάρισε σε 73-73.

Η πιεστική άμυνα του Καλάθη στον Ντε Κολό τον ανάγκασε σε εύκολο λάθος και η τελευταία επίθεση πήγε στα χέρια του Παναθηναϊκού που κρατούσε την τύχη στα χέρια του.

Ο Τζέημς, όμως, έκανε ένα απίστευτο λάθος και η μπάλα πήγε και πάλι στα χέρια των παικτών της ΤΣΣΚΑ για να διεκδικήσουν εκείνοι τη νίκη.

Ο Γκιστ έκλεψε τη μπάλα και έτρεξε στον αιφνιδιασμό, όμως, το σουτ του βρήκε σίδερο και τελικά το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο οι «πράσινοι» με τον ενθουσιασμό της κερκίδας να τους δίνει ώθηση, ήταν πιο ψύχραιμοι και έφτασαν στην πολύ μεγάλη νίκη με 85-80 που τους φέρνει αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας στα play off έπειτα από πέντε χρόνια.

Παίκτης του αγώνα ήταν ο Κέισι Ρίβερς, ο οποίος μίλησε στα πιο κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης και με 17 πόντους και 5 ριμπάουντ ήταν από τους βασικούς συντελεστές της «πράσινης» νίκης.

Μεγάλη απόδοση και από τον Κρις Σίνγκλετον με 13 πόντους και 5 ριμπάουντ, τον Μάικ Τζέημς με 13 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα και τον Νικ Καλάθη με 12 πόντους και 6 ασίστ, ενώ όλοι οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Τσάβι Πασκουάλ έδωσαν από κάτι για την πολύ μεγάλη νίκη του «τριφυλλιού».

Ο Νάντο Ντε Κολό είχε 15 πόντους με 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, αλλά και 5 λάθη, ο Μίλος Τεόντοσιτς σημείωσε 15 πόντους με 3 ριμπάουντ και 4 λάθη, ο Τζέημς Ογκουστίν είχε 14 πόντους με 7 ριμπάουντ και ο Αντρέι Βοροντσέβιτς είχε 14 πόντους με 6 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 45-40, 58-55, 73-73, 85-80 (παρ.)

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13, Νίκολς 5, Ρίβερς 17, Τζέημς 13, Φώτσης, Παππάς 8, Φελντείν 2, Γκιστ 68, Χαραλαμπόπουλος, Γκέιμπριελ 3, Μπουρούσης 6, Καλάθης 12

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 15, Τεόντοσιτς 15, Ογκουστίν 14, Φριτζόν 4, Τζάκσον 3, Αντόνοφ, Φρίλαντ, Βοροντσέβιτς 14, Χίγκινς 8, Κριάπα 2, Κουρμπάνοφ, Χάινς 5

Φωτό: euroleague.net

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.