Νίκη ψυχολογίας σε δραματικό φινάλε

Written by  Ιαν 14, 2017

Έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός Superfoods βρέθηκε από την… κόλαση μιας τρίτης συνεχόμενης ήττας στον παράδεισο της νίκης με 92-81 επί της Αναντολού Εφές στην παράταση και εξακολουθεί να γλυκοκοιτάζει τις θέσεις που δίνουν πλεονέκτημα έδρας, παίρνοντας, ταυτόχρονα μια τονωτική ένεση ενόψει του ημιτελικού Κυπέλλου της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό.

Οι δυο ομάδες τείνουν να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη… παράδοση, αφού και η αναμέτρηση του πρώτου γύρου κρίθηκε στην παράταση με την ελληνική ομάδα να είναι αυτή που χαμογέλασε αυτή τη φορά και έδωσε τέλος σε ένα αρνητικό σερί δυο συνεχόμενων ηττών στην Ευρωλίγκα, κοιτάζοντας πλέον το μέλλον της με περισσότερη αισιοδοξία.

Το παιχνίδι δεν προσφερόταν για καρδιακούς, με τους «πράσινους» να δείχνουν μέτριο πρόσωπο στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης και να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ήττας, όταν η Εφές προηγήθηκε με 67-70 μόλις 7’’ πριν τη λήξη του παιχνιδιού.

Ο Μάικ Τζέημς με 3/3 βολές που κέρδισε, με την τουρκική ομάδα να διαμαρτύρεται έντονα για λάθος απόφαση των διαιτητών, έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και εκεί ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε, παίρνοντας τελικά την σπουδαία νίκη που τον φέρνει στο 10-7 μαζί με τη Φενερμπαχτσέ, την οποία αντιμετωπίζει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Αντίθετα, η Εφές έμεινε στο 8-9 και βρίσκεται εκτός οκτάδας, μόλις μια νίκη πίσω από Ερυθρό Αστέρα και Νταρουσάφακα.

Το γρήγορο 5-0 του Παναθηναϊκού δεν ήταν αρκετό για να δώσει ώθηση στην ελληνική ομάδα, καθώς η Εφές έκανε ένα σερί 0-7 για να περάσει μπροστά στο σκορ και οι δυο ομάδες να πάνε αναγνωριστικά μέχρι τα μισά του πρώτου δεκαλέπτου.

Με τον Αλεσάντρο Τζεντίλε να κάνει το καλύτερο ξεκίνημά του από τότε που ήρθε στην Ελλάδα και να σημειώνει 11 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός πήρε τη διαφορά στο τέλος του (21-13), συνεπικουρούμενος και από ένα τρομερό buzzer-beater τρίποντο από τον Κέισι Ρίβερς.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε γρήγορα το +12 (25-13 στο 12’), ενώ με τρίποντο του Ντεμέτρις Νίκολς έφτασε τη μέγιστη διαφορά (38-25 στο 16’) και έδειξε ότι ελέγχει πλήρως το παιχνίδι.

Η Αναντολού αντέδρασε και με σερί 0-10 λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου ως το 22’ μείωσε σε 38-35 και φανέρωσε τις προθέσεις της να μην αφήσει το παιχνίδι να φύγει από τον έλεγχό της.

Η ελληνική ομάδα ανέβασε ξανά τη διαφορά στο +9 (46-37 στο 25’) και ξαναπήρε τα ηνία, όμως, από το σημείο εκείνο και έπειτα, οι φιλοξενούμενοι ανέκτησαν το ρυθμό, βρήκαν ευκαιρία να μειώσουν σταδιακά και με νέο σερί 0-9 να περάσουν μπροστά για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 48-50 πριν ο Γιάννης Μπουρούσης ισοφαρίσει στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου (50-50).

Η τελευταία περίοδος ήταν συγκλονιστική με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο και το τελευταίο δίλεπτο να βρίσκει τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 62-61.

Ο Γκρέιντζερ με 2/2 βολές έβαλε ξανά την Εφές μπροστά, για να απαντήσει ο συγκλονιστικός και πάλι Ρίβερς με τρίποντο για το 65-62 στα 01:05. Ο Ερτέλ με τρίποντο στα 45’’ και ο έκανε το 65-66, ο Νικ Καλάθης απέτυχε να απαντήσει και ο Ντέρρικ Μπράουν με νέο καλάθι στα 11’’ έβαλε τους φιλοξενούμενους μπροστά με 65-68.

Ο Μάικ Τζέημς έτρεξε γρήγορα και κέρδισε φάουλ για 2 βολές που έκαναν το 67-68 για να ακολουθήσουν άλλες δυο βολές του Μπράουν για το 67-70 στα 7’’.

Με το ίδιο ακριβώς σκηνικό, ο Μάικ Τζέημς να κερδίζει πολύ έξυπνα το φάουλ από τον Τάιλερ Χάνεϊκατ και μαζί 3 βολές για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους φιλοξενούμενους, ανεβάζοντας τη διαφορά ξανά στο +13 (85-72) για να πάρει τελικά την πολύ μεγάλη νίκη με 92-81 και να παραμείνει στο κυνήγι των θέσεων που οδηγούν στο πλεονέκτημα έδρας στα play off.

Ο Κέισι Ρίβερς ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού με 23 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Αλεσάντρο Τζεντίλε έκανε το πρώτο του μεγάλο παιχνίδι με 14 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Μάικ Τζέημς είχε 14 πόντους με 6 ασίστ και 5/5 βολές στο τελευταίο κρίσιμο λεπτό της κανονικής περιόδου, ο Γιάννης Μπουρούσης είχε 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ παρά το γεγονός ότι ο Νικ Καλάθης δεν βρέθηκε γενικά σε καλή μέρα, είχε και πάλι σημαντική προσφορά με 6 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Ο Τομά Ερτέλ με 15 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Τζέισον Γκρέιντζερ με 14 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Τάιλερ Χάνεϊκατ που έκανε double-double με 11 πόντους και 12 ριμπάουντ προσπάθησαν να κλέψουν το παιχνίδι για την Αναντολού Εφές.

Τα δεκάλεπτα: 21-13, 38-32, 50-50, 70-70, 92-81 (παρ.)

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 2, Νίκολς 3, Ρίβερς 23, Τζέημς 14, Φώτσης 5, Παππάς, Φελντείν, Χαραλαμπόπουλος, Γκέιμπριελ 10, Τζεντίλε 15, Μπουρούσης 14, Καλάθης 6

Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας 11, Χάνεικατ 11, Μπαλμπάϊ, Μπράουν 12, Οσμάν 9, Γκεγίκ, Γκρέιντζερ 14, Όμιτς 2, Ερτέλ 15, Μουτάφ, Πολ, Ντάνστον 7

 

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.