Ο… υπερήρωας Λάνγκφορντ και οι κορυφαίοι του πρώτου γύρου (vid)

Written by  Δεκ 31, 2016

Ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε και, παρ’ όλο που ακόμα είναι πολύ νωρίς, κάποια συμπεράσματα μπορεί να βγουν με βάση την απόδοση τόσο κάποιων ομάδων, όσο και ορισμένων παικτών.

Αναμφίβολα, η ομάδα που κυριαρχεί είναι αυτή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που πήρε από νωρίς «κεφάλι» στη βαθμολογία και, παρά τις δυο συνεχόμενες ήττες της, θα πρέπει να γίνουν τρομερές ανατροπές για να χάσει την πρώτη θέση.

Από εκεί και κάτω, ωστόσο, γίνεται ένας πραγματικός χαμός, αφού ήδη εννέα ομάδες ερίζουν για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις, ενώ τρεις ακόμα βρίσκονται μόλις μια νίκη πίσω από την οκτάδα.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός Superfoods έκλεισαν τη σεζόν με θετικό πρόσημο με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να βρίσκονται στην δεύτερη θέση μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπασκόνια, ενώ με μόλις μια νίκη λιγότερη ακολουθούν οι «πράσινοι» μαζί με την Φενερμπαχτσέ.

Η Νταρουσάφακα είναι σταθερά στην έβδομη θέση, ενώ στην όγδοη ισοβαθμούν ο Ερυθρός Αστέρας, η Αναντολού Εφές και η Μπαρτσελόνα με τους Σέρβους να είναι εκείνοι που προς το παρόν υπερτερούν στην ισοβαθμία και βρίσκονται στις θέσεις που οδηγούν στα play off με το κλείσιμο του πρώτου γύρου.

Σε πολύ κοντινή απόσταση, ωστόσο, ακολουθούν Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις Κάουνας και Ούνικς Καζάν που ξεκίνησαν άσχημα, αλλά οι τελευταίες τους εμφανίσεις δείχνουν ότι μπορούν ακόμα να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να διεκδικήσουν μια από τις τελευταίες θέσεις της οκτάδας.

Εκτός μάχης φαίνεται να μένουν Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αρμάνι Μιλάνο και Γαλατασαράι, που, ωστόσο, μπορούν να παίξουν ρόλο «ρυθμιστών» στην τελική κατάταξη και θα χρειαστούν μεγάλη προσοχή από τις ελληνικές ομάδες αν δεν θέλουν να πέσουν θύματα εκπλήξεων.

Το ντέρμπι «αιωνίων» της ερχόμενης εβδομάδας είναι ανάμεσα στις αναμετρήσεις που ξεχωρίζουν, ενώ από εδώ και πέρα κάθε νίκη απέναντι σε ομάδες με τους ίδιους στόχους θα μετράει διπλή σε σχέση και με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Όσον αφορά τους παίκτες που ξεχώρισαν, αναμφίβολα κορυφαίος όλων είναι ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος είναι μακράν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 338 πόντους (24.4 μ.ο.) και πρώτος σε αξιολόγηση με 357 βαθμούς (25.5 μ.ο.) έχοντας χάσει μόλις μία αναμέτρηση.

Ο Αμερικανός «μπόμπερ» ήταν εκείνος που έκανε τη μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό με συνολικά 27 πόντους (6/11 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 6/7 βολές), 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κόψιμο, 11 κερδισμένα φάουλ και 2 λάθη σε 34:00 συμμετοχής με συνολικό απολογισμό 38 βαθμούς αξιολόγησης και, φυσικά, τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη και αυτήν την αγωνιστική.

Από τους υπόλοιπους παίκτες της διοργάνωσης, ξεχωρίζουν οι επιδόσεις του Μίλος Τεόντοσιτς που είναι δεύτερος σκόρερ με 230 πόντους (17.69 μ.ο.) και δεύτερος στις ασίστ με 102 (7.85 μ.ο.), έχοντας αγωνιστεί σε 13 αναμετρήσεις. Πρώτος ριμπάουντερ είναι ο πρώην «πράσινος» και νυν σέντερ του Ερυθρού Αστέρα, Όγκνιεν Κούζμιτς με 122 (8.13 μ.ο.), πρώτος «κλέφτης» ο Τσαρλς Τζένκινς επίσης της σερβικής ομάδας με 31 (2.07 μ.ο.) και πρώτος μπλοκέρ ο Έκπε Γιούντο της Φενερμπαχτσέ με 31 (2.07 μ.ο.).

Από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει ο Νικ Καλάθης που είναι πρώτος στις ασίστ με 102 (6.8 μ.ο.), 6ος σκόρερ με 213 πόντους (14.2 μ.ο.), 2ος στα κλεψίματα με 28 (1.87 μ.ο.) και συνολικά 4ος στην αξιολόγηση με 287 βαθμούς (19.13 μ.ο.).

Θετική παρουσία μέχρι στιγμής έχουν επίσης ο Κεμ Μπιρτς που είναι 4ος στα κοψίματα με 18 (1.2 μ.ο.) και 7ος ριμπάουντερ με 98 (6.53 μ.ο.), ο Βασίλης Σπανούλης που είναι 3ος στις ασίστ με 97 (6.47 μ.ο.). ο Κρις Σίνγκλετον που ισοβαθμεί στην 4η θέση στα κοψίματα μαζί με τον Μπιρτς με 18 (1.2 μ.ο.), ενώ είναι 8ος στα κλεψίματα με 19 (1.27 μ.ο.) και συνολικά 7ος στην αξιολόγηση με 245 βαθμούς (16.33 μ.ο.).

Στη δεκάδα των καλύτερων φάσεων της 15ης αγωνιστικής είναι η τρομερή συνεργασία του Βασίλη Σπανούλη με τον Κεμ Μπιρτς και το κάρφωμα του τελευταίου στο καλάθι της Φενερμπαχτσέ, ενώ στην κορυφή είναι ο εντυπωσιακός συνδυασμός του Τζαμέλ Μακλήν με τον Ρακίμ Σάντερς στην αναμέτρηση της Αρμάνι Μιλάνο με την Ζαλγκίρις Κάουνας.

 

 

 

Αναλυτικά, οι κορυφαίοι των βασικότερων κατηγοριών της στατιστικής μετά την λήξη του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας.

 

Πόντοι

Όνομα – Ομάδα

Πόντοι

Κιθ Λάνγκφορντ (Ούνικς Καζάν)

338

Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

230

Ταϊρίς Ράις (Μπαρτσελόνα)

227

Άντριου Γκάουντελοκ (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

216

Σέρχιο Γιουλ (Ρεάλ Μαδρίτης)

215

 

Ριμπάουντ

Όνομα – Ομάδα

Ριμπάουντ

Όγκνιεν Κούζμιτς (Ερυθρός Αστέρας)

122

Τάιλερ Χάνεϊκατ (Αναντολού Εφές)

121

Νικολό Μέλλι (Μπάμπεργκ)

120

Έκπε Γιούντο (Φενερμπαχτσέ)

117

Γιοχάνες Βόιτμαν (Μπασκονία)

106

 

Ασίστ

Όνομα – Ομάδα

Ασίστ

Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός Superfoods)

102

Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

102

Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός)

97

Σέιν Λάρκιν (Μπασκόνια)

94

Σινάν Γκιουλέρ (Γαλατασαράι)

85

 

Κλεψίματα

Όνομα – Ομάδα

Κλεψίματα

Τσαρλς Τζένκινς (Ερυθρός Αστέρας)

31

Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός Superfoods)

28

Σέιν Λάρκιν (Μπασκόνια)

25

Σκότι Γουίλμπεκιν (Νταρουσάφακα)

24

Ταϊρίς Ράις (Μπαρτσελόνα)

22

 

Κοψίματα

Όνομα – Ομάδα

Κοψίματα

Έκπε Γιούντο (Φενερμπαχτσέ)

31

Αρτσιόμ Παρακχούτσκι (Ούνικς Καζάν)

24

Άλεξ Τάιους (Γαλατασαράι)

24

Κρις Σίγκλετον (Παναθηναϊκός Superfoods)

18

Κεμ Μπιρτς (Ολυμπιακός)

18

 

Αξιολόγηση

Όνομα – Ομάδα

Βαθμοί

Κιθ Λάνγκφορντ (Ούνικς Καζάν)

357

Νικολό Μέλλι (Μπάμπεργκ)

294

Έκπε Γιούντο (Φενερμπαχτσέ)

293

Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός Superfoods)

287

Ντέρρικ Μπράουν (Αναντολού Εφές)

285

 

 Πηγή και Φωτό: euroleague.net

 

 

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.