Ερυθρόλευκοι… κανονιοβολισμοί στη Βιτόρια

Written by  Οκτ 28, 2016

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στη Βιτόρια, ο Ολυμπιακός που σκόραρε 16 τρίποντα και είδε τον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη να κάνει ένα εντυπωσιακό double-double και να περνάει στη δεύτερη θέση των κορυφαίων πασέρ της Ευρωλίγκας, επικράτησε της Μπασκόνια με 90-95 και πλέον περιμένει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ για μια πολύ σπουδαία αναμέτρηση.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας πετούσαν «φωτιές» από την περιφέρεια και αυτό το αποδεικνύουν τα 16/30 τρίποντα που πέτυχαν, μερικά από τα οποία έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Επιπλέον, είχαν σε μεγάλη μέρα τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είχε 15 πόντους και μοίρασε 15 ασίστ (από τις 20 συνολικά), επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ, ενώ πέρασε στη δεύτερη θέση των καλύτερων πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, ξεπερνώντας τον Θοδωρή Παπαλουκά και μένοντας μόνο πίσω από τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

«Κερασάκι» ήταν η εμφάνιση του Έρικ Γκριν, ο οποίος στην κρίσιμη ώρα βγήκε μπροστά, πήρε μεγάλα σουτ και βοήθησε τον Ολυμπιακό να φτάσει σε μια μεγάλη νίκη.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν με εμφανή πρόθεση να τρέξουν στο ανοικτό γήπεδο και να βρουν τους ανοικτούς διαδρόμους για να πετύχουν εύκολα καλάθια. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ξεκίνησε καλά και με δικούς του πόντους έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα, όμως, η αμυντική του λειτουργία δεν ήταν καλή με αποτέλεσμα η Μπασκόνια να σκοράρει με χαρακτηριστική άνεση μέσα από τη ρακέτα.

Η κακή αμυντική λειτουργία έφερε συνεχόμενα τρίποντα για τους γηπεδούχους, ο Ολυμπιακός απαντούσε με τον ίδιο τρόπο και το πρώτο δεκάλεπτο ήταν χορταστικό από επιθετικής πλευράς με την Μπασκονία να προηγείται με 27-25.

Η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού εξακολουθούσε να είναι κάκιστη και με την Μπασκονία να παίζει το αγαπημένο της μπάσκετ… αλάνας και να σκοράρει από παντού, η διαφορά έφτασε τους 9 πόντους (40-31 στο 15’).

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας αντέδρασαν και με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει ήδη 12 πόντους και 8 ασίστ, μείωσαν τη διαφορά και το ημίχρονο έκλεισε με την Μπασκονία να προηγείται με 52-47.

Το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να είναι περισσότερο μυαλωμένος και με τον αρχηγό του να μοιράζει τις ασίστ σαν… γράμματα, πήρε διαφορά 6 πόντων (64-70 στο 27’), όμως, η άμυνά του εξακολουθούσε να είναι τραγική, κάτι που η Μπασκονία εκμεταλλεύτηκε για να κάνει ένα σερί 10-2 και να κλείσει και αυτό το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ.

Η αναμέτρηση είχε άγρια ομορφιά και όσο πλησίαζε προς το τέλος της χρειάζονταν τις μεγάλες προσωπικότητες να βγουν μπροστά. Ο Έρικ Γκριν ήταν άποντος σε όλο το παιχνίδι, όμως, σημείωσε 8 πόντους με δυο φαρμακερά τρίποντα και έδωσε στον Ολυμπιακό το προβάδισμα. Με νέα τρίποντα από τον Ματ Λοτζέσκι και τον Ντάνιελ Χάκετ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 80-88 στο 35’ και φάνηκε να ελέγχει το παιχνίδι.

Οι τάσεις… αυτοχειρίας που έδειξε όμως επέτρεψαν στη Μπασκονία να πλησιάσει σε 87-90, να χάσει ευκαιρίες να μειώσει ακόμα περισσότερο μέχρι ο Έρικ Γκριν να πετύχει ένα τεράστιο τρίποντο και φάουλ στα 35’’ για το 87-94.

Τα εντυπωσιακό τρίποντο του Τόρνικε Σενγκέλια στα 18’’ μείωσε σε 90-94, ο Έρικ Γκριν είχε 1/2 βολές στα 17’’ διαμορφώνοντας το τελικό 90-95 που φέρνει τους Πρωταθλητές Ελλάδας στο 3-1 μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και πριν υποδεχθούν τους Πρωταθλητές Ευρώπης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκπληκτικός ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 15 πόντους και 15 ασίστ, ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν εξαιρετικός επιθετικά με 17 πόντους (5/8 τρίποντα) και 3 ασίστ με ορισμένα πολύ μεγάλα σουτ, ενώ βρήκε επιτέλους επιθετικό ρυθμό και ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος είχε 15 πόντους με 3 ριμπάουντ και 2 εντυπωσιακά κοψίματα.

Παίκτης – κλειδί, ωστόσο, ήταν και πάλι ο Έρικ Γκριν, ο οποίος σκόραρε και τους 13 πόντους του στην τελευταία περίοδο και ήταν εκείνος που χάρισε ουσιαστικά τη νίκη στον Ολυμπιακό, όταν στο τέλος είχε κολλήσει στην επίθεση.

Από την Μπασκονία που απέδειξε πως η περσινή της πορεία μόνο τυχαία δεν ήταν και πως με την επιστροφή του Μπαρνιάνι θα είναι ακόμα πιο δυνατή, ο Τόρνικε Σενγκέλια είχε 20 πόντους με 4 ριμπάουντ και ο Σέιν Λάρκιν έκανε επίσης ένα εντυπωσιακό double-double με 14 πόντους και 11 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 27-22, 52-47, 74-72, 90-95

Μπασκονία (Αλόνσο): Λάρκιν 14, Ακογκνόν 5, Κούνεϊ, Βόιτμαν 7, Χανγκά 15, Σεντεκέρσκις, Μπομπουά 5, Μπλάζιτς 9, Ντιοπ 9, Τιγί 6, Σενγκέλια 20, Λουθ

 

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 13, Μπιρτς 8, Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 5, Σπανούλης 15, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης, Παπανικολάου 15, Μάντζαρης 17, Χάκετ 5, Λοτζέσκι 9

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.