Ζορίστηκε, αλλά η δουλειά έγινε

Written by  Οκτ 14, 2016

Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύθηκε πολύ για περίπου 35’ απέναντι στην πολύ μαχητική Ζαλγκίρις Κάουνας, όμως, στο τέλος η εμπειρία και η έδρα μίλησαν και με τη νίκη του με 84-76 έκανε το ιδανικότερο «ποδαρικό» στην πολύ δύσκολη σεζόν στην Ευρωλίγκα που μόλις ξεκίνησε.

Οι «πράσινοι» ήταν άστοχοι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ενώ έχασαν τη μάχη των ριμπάουντ (συνολικά 30 με 11 επιθετικά έναντι 40 με 16 επιθετικά), με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πάρουν διαφορά ασφαλείας.

Την κρίσιμη ώρα, ωστόσο, μίλησε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πέτυχε τους 10 από τους συνολικά 19 πόντους του την τελευταία περίοδο και βοήθησε την ομάδα του να πάρει το προβάδισμα που χρειαζόταν για να φτάσει στην τελική νίκη. Στο τέλος της αναμέτρησης οι φίλαθλοι τον αποθέωσαν και τον καλούσαν να ηγηθεί της προσπάθειας της ομάδας τους και στο μεγάλο ντέρμπι της Δευτέρας στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν μουδιασμένα με προσήλωση κυρίως στην άμυνα κι έτσι οι δρόμοι προς το καλάθι δεν ήταν εύκολοι για κανέναν. Οι 5 γρήγοροι πόντοι του Νίκ Καλάθη έδωσαν μια ώθηση στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, όμως, η Ζαλγκίρις έβρισκε τρόπους να απαντήσει, με αποτέλεσμα το σκορ να παραμένει κλειστό και σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, όταν με προσωπικούς πόντους των Μπουρούση και Παππά, πήρε μια μικρή διαφορά (20-15)

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +7 (22-15) στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, όμως, η Ζαλγκίρις απάντησε με σερί 0-12 και πέρασε μπροστά με 22-27 στο 15’. Οι φωνές του Αργύρη Πεδουλάκη έπιασαν τόπο και με βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας, αλλά και με τα μακρινά σουτ των Φώτση και Φελντείν, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σερί 15-3 μέχρι το τέλος του ημιχρόνου όταν και προηγήθηκε με 37-30.

Η ελληνική ομάδα μπήκε νωθρά και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου επιτρέποντας στη Ζαλγκίρις να κάνει ένα ακόμα σερί και να ισοφαρίσει σε 37-37 πριν ο Τζέημς Γκιστ πετύχει το πρώτο καλάθι μετά από σχεδόν 4’ στην τρίτη περίοδο.  

Η Ζαλγκίρις έδειχνε να πατάει καλύτερα στο παρκέ, είχε τον έλεγχο των ριμπάουντ – χαρακτηριστικά τα 12 επιθετικά που είχε μέχρι το 28’ – πήρε ένα μικρό προβάδισμα (48-52), όμως, ο Παναθηναϊκός δεν της επέτρεψε να ξεφύγει περισσότερο, κλείνοντας το τρίτο δεκάλεπτο με την ελάχιστη δυνατή διαφορά (51-52).

Με το παιχνίδι να πηγαίνει προς το τέλος, ήταν η ώρα των μεγάλων παικτών και στο σημείο εκείνο έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Παππάς, ο οποίος με δυο φαρμακερά τρίποντα και μια πολύ καλή άμυνα, έβαλε τον Παναθηναϊκό στη θέση του οδηγού (65-59).

Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 69-62 στο 36’ και κάπου εκεί φάνηκε ότι καθαρίζουν το παιχνίδι, όμως, η σκληροτράχηλη λιθουανική ομάδα απάντησε με σερί 0-5 και έφερε την αναμέτρηση ξανά σε οριακά επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη δεν πτοήθηκαν, έσφιξαν την άμυνά τους και έστειλαν τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (77-68 στο 38’) φτάνοντας τελικά στην δύσκολη αλλά πολύ σημαντική νίκη με 84-76.

Κορυφαίος της αναμέτρησης ήταν ο Νίκος Παππάς, όχι μόνο για τους συνολικά 19 πόντους που σημείωσε, αλλά για το γεγονός ότι την κρίσιμη ώρα βγήκε μπροστά και με προσωπικούς του πόντους οδήγησε την ομάδα του, δείχνοντας πως φέτος είναι αποφασισμένος να χριστεί ηγέτης των «πρασίνων».

Πολύ καλό παιχνίδι έκανε και ο Νικ Καλάθης με 13 πόντους και 4 ασίστ, ο Γιάννης Μπουρούσης στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση με το «τριφύλλι» είχε 11 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ πολύ θετική ήταν και η παρουσία του Κρις Σίγνκλετον με 13 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Από την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που έδειξε ότι θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για όλες τις ομάδες, ο Μπροκ Μότουμ ήταν ο πρώτος σκόρερ με 19 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Λούκας Λεκαβίτσιους είχε 12 πόντους και ο Παούλιους Γιανκούνας πρόσθεσε άλλους 13 πόντους με 8 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 37-30, 51-52, 84-76 

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σίνγκλετον 13, Νίκολς 2, Ρίβερς 2, Μποχωρίδης, Καλάθης Π., Φώτσης 6, Παππάς 19, Φελντείν 8, Γκιστ 8, Χαραλαμπόπουλος 2, Μπουρούσης 11, Καλάθης Ν. 13

 

Ζαλγκίρις Κάουνας (Γιασικεβίτσιους): Πάνγκος 3, Λεκαβίτσιους 12, Βέστερμαν 4, Σεϊμπούτις, Μότουμ 19, Γιανκούνας 13, Γιαβτόκας 4, Μίλακνις 11, Λίμα 2, Καβαλιάουσκας 6, Χάρτενσταϊν, Ουλανόβας 2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.