Αποκλεισμός και...αποθεωτικός αποχαιρετισμός στον "3D"

Written by  Απρ 19, 2016

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων, δεν κατάφερε να περιορίσει την ελλιπή Λαμποράλ Κούτσα, «σκουπίστηκε» από την ισπανική ομάδα και είδε τον Δημήτρη Διαμαντίδη να ολοκληρώνει την τεράστια ευρωπαϊκή του καριέρα μέσα σε μια γλυκόπικρη αποθέωση από τους φιλάθλους που γέμισαν κάθε γωνιά του ΟΑΚΑ.

Σε ένα παιχνίδι «ζωής ή θανάτου», η ελληνική ομάδα πιάστηκε και πάλι απροετοίμαστη, επιτρέποντας στους φιλοξενούμενους να παίξουν το παιχνίδι τους και στο τέλος γνώρισε την τρίτη ήττα σε ισάριθμες αναμετρήσεις στα play off με την Λαμποράλ να πανηγυρίζει την δίκαιη πρόκρισή της στο Final Four του Βερολίνου.

Η ισπανική ομάδα ήρθε στην Αθήνα με τις γνωστές της απουσίες, αφού οι Χανγκά και Κοσέρ ήταν μεν στην δωδεκάδα, αλλά δεν ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν, ωστόσο, επέδειξε θάρρος και πάθος και με κινητήριους μοχλούς τους «δαιμόνιους» Ντάριους Άνταμς και Μάικ Τζέιμς πήραν μια σπουδαία νίκη που ολοκληρώνει μια ονειρεμένη χρονιά.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός μπορεί να κυριάρχησε κατά κράτος στη «μάχη» των ριμπάουντ (45 με 16 επιθετικά έναντι 32 συνολικά της Λαμποράλ) και μοίρασε συνολικά 23 ασίστ, ήταν άστοχος για μια ακόμα φορά από την περιφέρεια (6/21 τρίποντα), είδε παίκτες – «κλειδιά» να είναι εκτός κλίματος για πολλή ώρα και στο τέλος δεν κατάφερε να κερδίσει για την Ιστορία του, αλλά και για τον μεγάλο του αρχηγό, Δημήτρη Διαμαντίδη που έπαιξε το τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, παιχνίδι της τεράστιας καριέρας του, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 16χρονου ποδηλάτου του Παναθηναϊκού που σκοτώθηκε πριν από μερικές μέρες, ενώ οι φίλαθλοι του «τριφυλλιού» είχαν αναρτήσει ένα τεράστιο πανό που ζητούσαν από τους παίκτες να στείλουν την ομάδα στο Final Four για χάρη του αρχηγού τους, Δημήτρη Διαμαντίδη.

Με τον κόσμο να δημιουργεί μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς κρυφό «χαρτί»  Παναθηναϊκός προηγήθηκε γρήγορα με 8-2 μόλις στο 2’ και έδειξε ότι θέλει να φτάσει το συντομότερο δυνατόν στη μείωση της σειράς.

Η Λαμποράλ, ωστόσο, παρ’ όλο που ξεκίνησε με πολύ χαμηλά ποσοστά, αντέδρασε, ισοφάρισε αρχικά σε 11-11 και πέρασε μπροστά στο τέλος του δεκαλέπτου με 17-20, δείχνοντας πως η αποστολή της ελληνικής ομάδας μόνο εύκολη δεν θα είναι.

Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να έχουν πάρει τον έλεγχο της αναμέτρησης και εκμεταλλευόμενοι την πολύ κακή κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού, προηγήθηκαν με 28-38 στο 17’ φέρνοντας τις πρώτες γκρίνιες στις εξέδρες.

Με το παιχνίδι να έχει χάσει το ρυθμό του και τις δυο ομάδες να επιδίδονται σε μια σειρά λαθών, αλλά και τις αποδοκιμασίες του κόσμου για τη διαιτησία να είναι ιδιαίτερα έντονες, η Λαμποράλ προηγήθηκε στο ημίχρονο με 37-42 και έδειχνε να πατάει αρκετά καλύτερα στο παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με πιο καθαρό μυαλό στο δεύτερο ημίχρονο και με την αφύπνιση του Έλλιοτ Γουίλιαμς, αλλά και την επιστροφή του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς που έδινε πολλή ενέργεια στο παρκέ, ισοφάρισε σε 44-44 στο 23’ και ξανάρχισε το παιχνίδι από την αρχή.

Με καλάθι του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός πέρασε ξανά μπροστά έπειτα από πολλή ώρα με 53-52 στο 28’ με το γήπεδο να δονείται από τις ιαχές των φιλάθλων που φώναζαν το όνομά του, όμως, η Λαμποράλ εξακολουθούσε να έχει το προβάδισμα έστω και με ένα πόντο (55-56) στο τέλος του δεκαλέπτου.

Ο Ντάριους Άνταμς το πήρε… προσωπικά και με δικούς του μεγάλους πόντους, η Λαμποράλ πήρε προβάδισμα 61-70 στο 35’, με τον Αμερικανό να «εκτελεί» με κάθε τρόπο.

Ο Γιάννης Μπουρούσης με τρίποντο έδωσε τη… χαριστική βολή στον Παναθηναϊκό ανεβάζοντας τη διαφορά στους 10 (68-78 στο 37’) και το μόνο που απέμενε ήταν τα τελευταία λεπτά του Δημήτρη Διαμαντίδη στα ευρωπαϊκά παρκέ μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, αφού πλέον η ελληνική ομάδα δεν είχε δυνάμεις να κάνει την τελική αντεπίθεση.

Το τελικό 75-84 ήρθε να επισφραγίσει μια μεγάλη πρόκριση για την Λαμποράλ Κούτσα με εμφατικό τρόπο και, ταυτόχρονα, να βάλει τέλος σε μια τεράστια καριέρα του κορυφαίου μπασκετμπολίστα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαπενταετία.

Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» αποθεώθηκε από τους χιλιάδες φιλάθλους που τον αποχαιρέτησαν με τον τρόπο τους, την ώρα που οι παίκτες της Λαμποράλ πανηγύριζαν την πρόκρισή τους στο Final Four του Βερολίνου.

«Δήμιος» της ελληνικής ομάδας ήταν ο Ντάριους Άνταμς με 24 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ με τον Μάικ Τζέημς να ακολουθεί σε μια μεγάλη βραδιά με 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ, τον Ντάβις Μπέρτανς να έχει 13 πόντους με 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης είχε 9 πόντους, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 μεγαλοπρεπέστατα κοψίματα.

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα είχε 13 πόντους με 8 ριμπάουντ, ο Έλλιοτ Γουίλιαμς ξύπνησε πάλι… αργά προλαβαίνοντας να σημειώσει 11 πόντους με 7 ριμπάουντ με συνολικά 3/10 σουτ, ο Τζέημς Γκιστ είχε 11 πόντους με 5 ριμπάουντ, ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς είχε 10 πόντους με 6 ριμπάουντ, ενώ στην τελευταία ευρωπαϊκή εμφάνιση της καριέρας του, ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε 8 πόντους, 2 ριμπάουντ και 7 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 37-42, 55-56, 75-84

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Χέινς, Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς 10, Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 13, Φελντέιν, Διαμαντίδης 8, Γκιστ 11, Καλάθης 6, Κούζμιτς 6, Ουίλιαμς 11, Χάντερ 2

Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέημς 20, Ντιοπ Μ., Κοσέρ, Πλάνινιτς 8,  Χάνγκα, Μπουρούσης 9, Μπλάζιτς 4, Ντιοπ Ι., Τιγί, Άνταμς 24, Κορμπάτσο 6, Μπέρτανς 13

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.