Τεράστια, χαμένη ευκαιρία…

Written by  Απρ 16, 2016

Ο Παναθηναϊκός «άγγιξε» δυο φορές το break, είδε τον Δημήτρη διαμαντίδη να πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις του στην Ευρωλίγκα, αλλά στο τέλος γεύτηκε ξανά το πικρό ποτήρι της ήττας από την Λαμποράλ Κούτσα, αυτή τη φορά με 82-78 στην παράταση και πλέον θα πρέπει να υπερβάλει εαυτόν, αν θέλει να επιστρέψει στη Βιτόρια για μια τελευταία ευκαιρία για την πρόκριση στο Final Four.

Η ελληνική ομάδα εμφανίστηκε πολύ πιο έτοιμη από το πρώτο παιχνίδι, βρισκόταν κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, βρήκε τρόπους να επιστρέφει κάθε φορά που η Λαμποράλ προσπαθούσε να ξεφύγει, ωστόσο, ούτε αυτή τη φορά κατάφερε να πάρει τη νίκη και πλέον καλείται να γυρίσει τη σειρά από το 2-0, κάτι που καμία ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκα δεν το έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Η ηρωική προσπάθεια του Δημήτρη Διαμαντίδη που έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με κρίσιμους πόντους και ένα πολύ μεγάλο τρίποντο 8’’ πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα, με το οποίο ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε και διεκδίκησε τη νίκη στην παράταση, έπεσε στο κενό, με τον αρχηγό του «τριφυλλιού» να δείχνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει να είναι αυτός ο τελευταίος εκτός έδρας αγώνας στην τεράστια καριέρα του.

Από την πλευρά της η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε χωρίς τους Κοσέρ, Σενγκέλια και Χάνγκα και πως στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα βρισκόταν μπροστά στο σκορ και φάνηκε να ελέγχει την αναμέτρηση, στα κρίσιμα σημεία έδειξε την απειρία της στα playoff, παρ’ όλα αυτά δεν το πλήρωσε και πλέον βρίσκεται μόλις μια νίκη μακριά από τον στόχο του Final Four.

Με την Λαμποράλ να ξεκινά τις επιθέσεις της παίζοντας σχεδόν… εμμονικά έξω από τα 6,75 μ. ο Παναθηναϊκός που πατούσε πολύ καλύτερα στο παρκέ στα πρώτα λεπτά, προηγήθηκε 3-8 στο 5’ και έδειξε ότι δεν είχε διάθεση για μια παρουσία, παρόμοια με αυτήν της πρώτης αναμέτρησης.

Παρά το γεγονός ότι η Λαμποράλ αντέδρασε πρόσκαιρα, περνώντας μπροστά με 13-12, ο Παναθηναϊκός έδειχνε ότι έπαιζε πολύ μυαλωμένα με πολύ δυνατή και σκληρή άμυνα και το δίδυμο των Ραντούλιτσα και Κούζμιτς να έχουν ήδη μαζί 11 πόντους ξαναπήρε «αέρα» και προηγήθηκε στο τέλος του δεκαλέπτου με 16-21 και τους γηπεδούχους να έχουν μόλις 1/10 δίποντα .

Οι γηπεδούχοι μπήκαν με μεγαλύτερη ενέργεια στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου και πέρασαν μπροστά με 22-21, όμως, ο Παναθηναϊκός με τον Φελντείν που ήταν πολύ ορεξάτος ξαναπήρε προβάδισμα με 22-27 στο 14’.

Με την αφύπνιση του Γιάννη Μπουρούση, η Λαμποράλ δυνάμωσε, ανάγκασε με τη σειρά της τον Παναθηναϊκό σε εύκολα λάθη και το ημίχρονο έληξε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 38-36 χάρη σε καλάθι του Μάικ Τζέημς.

Η Λαμποράλ μπήκε αγριεμένη στο δεύτερο ημίχρονο και με καταιγισμό τριπόντων, ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +9 (47-38 στο 24’) και έβαλε δύσκολα στην ελληνική ομάδα. Η παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη ήταν εκείνη που κράτησε τον Παναθηναϊκό όρθιο, μείωσε με προσωπικούς του πόντους και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 54-51.

Με εντυπωσιακό ξεκίνημα και σερί 7-0 σε λιγότερο από δυο λεπτά, η Λαμποράλ ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (61-51) και μπήκε με σημαντικό προβάδισμα στην τελική ευθεία της αναμέτρησης.

Ο ενθουσιασμός, ωστόσο, ευτυχώς, των γηπεδούχων τους παρέσυρε σε βεβιασμένες επιθέσεις, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός με τον Διαμαντίδη να αρνείται να παραδοθεί, να τις εκμεταλλεύεται για να μειώσει γρήγορα σε 62-58 στο 35’ και να ξαναμπαίνει δυναμικά στην διεκδίκηση της νίκης.

Η Λαμποράλ, όμως, δεν πτοήθηκε και με τρίποντο του Ντάριους Άνταμς που έκανε ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι, ανέβασε τη διαφορά και πάλι στο +8 (68-60 στο 37’) και πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη.

Συνεχόμενοι πόντοι από τον Έλλιοτ Γουίλιαμς που μέχρι το 38’ ήταν άφαντος και δυο καλές άμυνες έφεραν τον Παναθηναϊκό στο -3 (70-67 στα 41’’) πριν το τέλος, όμως, το τρίποντο-«μαχαιριά» του Άνταμς στα 29’’ έκανε το 73-67 και έβαλε «φωτιά» στις κερκίδες.

Ο Μαρκίζ Χέινς με τρίποντο στα 21’’ μείωσε σε 73-70, ο Παναθηναϊκός έκανε εκπληκτική άμυνα και δεν επέτρεψε στην Λαμποράλ να περάσει τη μπάλα στα 8’’ που είχε στη διάθεσή της κι έτσι με 14.4’’ να απομένουν είχε ξανά τη μπάλα στα χέρια του για να δοκιμάσει το σουτ της ισοφάρισης.

Η φάση της βραδιάς έγινε από τον εκπληκτικό Δημήτρη Διαμαντίδη που με ένα απίστευτο τρίποντο εκτός ισορροπίας ισοφάρισε σε 73-73 στα 8.1’’ κόβοντας τα πόδια των γηπεδούχων.

Η Λαμποράλ έχασε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη στο χρόνο που απέμενε και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση με την αγωνία να χτυπάει «κόκκινα».

Ο Γιάννης Μπουρούσης το πήρε… πάνω του στην παράταση και με δικούς του πόντους, αλλά και πολύ καλές άμυνες έδωσε το προβάδισμα στη Λαμποράλ που προηγήθηκε με 80-75 στο 43’.

Ο Παναθηναϊκός και πάλι δεν τα παράτησε και με κάρφωμα από τον Γουίλιαμς μείωσε σε 80-78 στα 47’’ πριν το τέλος και το σκηνικό θύμισε ξανά το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα. Ο Μπουρούσης αστόχησε στην προσπάθειά του, ο Ραντούλιτσα τον μιμήθηκε και ο Ντάριους Άνταμς με 2/2 βολές στα 5,1’’ πριν το τέλος έγραψε το τελικό 82-78 και έστειλε στον… παράδεισο συμπαίκτες και φιλάθλους που πανηγύρισαν έξαλλα την δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έπαιξε σαν… έφηβος, αλλά δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη παρά τους 17 πόντους του, με 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Η καλή εμφάνιση του Όγκνιεν Κούζμιτς με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ, σε συνδυασμό με τους 10 πόντους και τα 6 ριμπάουντ του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα δεν ήταν αρκετοί, ενώ ο Έλλιοτ Γουίλιαμς, παρ’ όλο που πέτυχε 12 πόντους, σε γενικές γραμμές έκανε ένα κακό παιχνίδι και έδειξε πως έλειψε αρκετά από την ομάδα του.

Για τους γηπεδούχους, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ντάριους Άνταμς με 24 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Γιάννης Μπουρούσης κράτησε την ομάδα του ζωντανή στην παράταση με συνολικά 14 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Ντάβις Μπέρτανς «εκτελούσε» σε κρίσιμα σημεία έξω από τα 6,75 μ. με συνολικά 15 πόντους με 4/7 τρίποντα, ενώ ο Μάικ Τζέημς τελείωσε με 13 πόντους, 9 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Η σειρά τώρα έρχεται στο ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να μην έχει άλλα περιθώρια απώλειας αν θέλει να διεκδικήσει την πρόκρισή του στο Final Four.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 38-36, 54-51, 73-73, 82-78 (παρ.)

Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέημς 13, Ντιοπ Μ., Πλάνινιτς,  Χάνγκα, Μπουρούσης 14, Μπλάζιτς 4, Ντιοπ Ι. 2, Τιγί 10, Άνταμς 24, Κορμπάτσο, Μπέρτανς 15

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 8, Πάβλοβιτς 3, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 10, Φελντέιν 5, Διαμαντίδης 17, Γκιστ 6, Καλάθης 4, Κούζμιτς 11, Ουίλιαμς 12, Χάντερ 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.