Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ…

Written by  Φεβ 26, 2016

Ένα εφιαλτικό βράδυ έζησε ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη, όπου βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 25 πόντους και τελικά όχι μόνο γνώρισε την ήττα με 82-66, αλλά έχασε και τη διαφορά των 12 πόντων, με την οποία είχε επικρατήσει στο ΣΕΦ και πλέον χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα θαύμα για να αποφύγει τον αποκλεισμό από τα play off της Ευρωλίγκα.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας παρουσιάστηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών μια τέτοιας αναμέτρησης, προδόθηκαν από τις δυνάμεις τους, αγωνίστηκαν χωρίς καθαρό μυαλό και στο τέλος, παρά την «ηρωική» προσπάθεια για την μείωση της διαφοράς που θα τους έδινε πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεν το κατάφεραν, έμειναν στο 3-5 και πλέον για να προκριθούν στην επόμενη φάση χρειάζονται μια τεράστια υπέρβαση στις έξι αγωνιστικές που απομένουν.

Η ελληνική ομάδα είχε κακή κυκλοφορία της μπάλας (χαρακτηριστικές οι μόλις 9 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες του), έπαιξαν περιφερειακή άμυνα με τα… μάτια επιτρέποντας στη Μπαρτσελόνα να σουτάρει 9/19 τρίποντα, ενώ σπατάλησε τόσο τις δεύτερες επιθέσεις της από τα 12 επιθετικά ριμπάουντ που κέρδισε, αλλά και αρκετές βολές (μόλις 15/26) που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να πλησιάσει περισσότερο.

Με αυτή την εικόνα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα μπορούσαν να περιμένουν κάτι καλύτερο και τώρα πια θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς αν θέλουν να μην διακοπεί το επιτυχημένο σερί τους των δέκα συνεχόμενων παρουσιών στα play off της Ευρωλίγκας.

Παρ’ όλα αυτά, με τον Βασίλη Σπανούλη να μπαίνει «ζεστός» και να πετυχαίνει νωρίς 3/3 δίποντα και την καλή του άμυνα που δε επέτρεπε η μπάλα να φτάσει στον Τόμιτς, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε γρήγορα με 6-13 και έδειξε να πατάει καλύτερα στο παρκέ.

Τα γρήγορα φάουλ με τα οποία χρεώνονταν οι «ερυθρόλευκοι» εξαιτίας της σχολαστικότητας των διαιτητών να σφυρίζουν σε κάθε επαφή, έστειλαν νωρίς την Μπαρτσελόνα στη γραμμή των βολών, επιτρέποντάς της να μείνει κοντά στο σκορ, να μειώνει σταθερά τη διαφορά και στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου να ισοφαρίσει σε 19-19.

Ο Ολυμπιακός έδειξε να έχει χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του και με το δίδυμο των Ντόρσεϊ και Σάμουελς να κάνουν «πάρτι» κάτω από την «ερυθρόλευκη» ρακέτα, η Μπαρτσελόνα πήρε προβάδισμα και άρχισε να δημιουργεί μια διαφορά (32-26 στο 15’).

Οι γηπεδούχοι έφτασαν για πρώτη φορά στο +10 (40-30 στο 19’) με τον Ολυμπιακό να πετάει στα «σκουπίδια» τις ελεύθερες βολές (5/12 στο ημίχρονο) και μαζί τις ευκαιρίες να μειώσει τη διαφορά.

Τα χειρότερα ήρθαν στο τέλος του ημιχρόνου, όπου η Μπαρτσελόνα κατάφερε να εκμεταλλευτεί την πολύ κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού και να ανεβάσει τη διαφορά στο 45-31 και να βάλει πολύ δύσκολα στην ελληνική ομάδα.  

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τον Ολυμπιακό, με τη διαφορά να εκτοξεύεται στο -25 (66-41) με τη Μπαρτσελόνα να κυριαρχεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου και να «εκτελεί» με κάθε ευκαιρία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις όχι μόνο για τη νίκη, αλλά και για μια συντριπτική υπεροχή.

Ο Ολυμπιακός φαινόταν να βρίσκεται σε άλλο γήπεδο με τον μόνο που προσπαθούσε να είναι ο Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος, ωστόσο, ήταν απελπιστικά μόνος σε αυτό το σημείο της αναμέτρησης, όπου οι γηπεδούχοι έκαναν ό, τι ήθελαν.

Το εφιαλτικό τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται πίσω με 71-47 και το μόνο που απέμενε ήταν να προσπαθήσει να μειώσει τη διαφορά όσο το δυνατόν μπορούσε, κάτι που με τα δεδομένα της αναμέτρησης μόνο εύκολο δεν ήταν.

Μια πρόσκαιρη αντίδραση στην τελευταία περίοδο με το κοντό σχήμα που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έφερε τον Ολυμπιακό να μειώνει τη διαφορά στους 15 (79-64 στο 38’) και να ελπίζει τουλάχιστον να πλησιάσει τη διαφορά των 12 πόντων με την οποία είχε νικήσει στο ΣΕΦ, όμως, οι δυνάμεις δεν έφτασαν και έτσι, το τελικό 82-66 τον φέρνει στην προτελευταία θέση του ομίλου του.

Ο Ντάνιελ Χάκετ με 16 πόντους, αλλά και 6 λάθη ήταν εκείνος που όταν η διαφορά άρχισε να ξεφεύγει επικίνδυνα πίστεψε στην ανατροπή προσπαθώντας να συμπαρασύρει τους συμπαίκτες του, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει τίποτα ουσιαστικό.

Ο Βασίλης Σπανούλης ξεκίνησε πολύ καλά, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους Ισπανούς, σημείωσε 11 πόντους με 5/7 δίποντα, όμως, στο δεύτερο ημίχρονο δεν αγωνίστηκε σχεδόν καθόλου, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης σημείωσε 12 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Τη μεγαλύτερη ζημιά στον Ολυμπιακό την έκαναν δυο πρώην «ερυθρόλευκοι» με τον Στράτο Περπέρογλου να σημειώνει 16 πόντους με 6 ριμπάουντ και τον Τζόι Ντόρσεϊ που πριν υπογράψει στη Μπαρτσελόνα να φερόταν κοντά στην επιστροφή του στον Πειραιά, να σημειώνει 12 πόντους με 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα και να κερδίζει σχεδόν όλες τις «μάχες» κάτω από τα καλάθια.

Μεγάλο παιχνίδι έκανε και ο Τόμας Σατοράνσκυ με 14 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ, αλλά και Σαμάρντο Σάμουελς με 11 πόντους και 4 ριμπάουντ, με τον Χουάν Κάρλος Ναββάρο να σημειώνει 13 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 45-31, 71-47, 82-66

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν, Ντόρσεϊ 12,  Ρίμπας 6, Ναβαρο 13, Σατοράνσκυ 14, Βεζένκοφ, Έρικσον, Σάμουελς 11, Όλεσον 5, Αρόγιο 2, Περπέρογλου 16, Τόμιτς 3

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Όντομ-Τζόνσον 3, Χάντερ 5, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 11, Στρόμπερι 3, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 12, Αγραβάνης 9, Μάντζαρης, Χάκετ 16, Παπανικολάου 1, Αθηναίου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.