Στο τέλος «μίλησε» το ΟΑΚΑ

Written by  Ιαν 29, 2016

Ο Παναθηναϊκός καρδιοχτύπησε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο απέναντι στην Νταρουσάφακα, ωστόσο, με τις μεγάλες προσωπικότητές του να βγαίνουν μπροστά στα κρίσιμα σημεία, πήρε μια δύσκολη, αλλά πολύτιμη νίκη με 82-79 και παρέμεινε στην κυνήγι της πρόκρισης.

Οι «πράσινοι» ήταν κακοί σε μεγάλα διαστήματα της αναμέτρησης, όπου επέτρεψαν στην αργή, αλλά οργανωμένη τουρκική ομάδα να τρέξει σε ανοικτό γήπεδο, να πετύχει πολλά μακρινά σουτ (συνολικά 12/27 τρίποντα), να μοιράσει καλύτερα το παιχνίδι (16 ασίστ ο Παναθηναϊκός, 22 η Νταρουσάφακα) και να διεκδικεί την πρώτη της νίκη στον όμιλο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στον αντίποδα, ο ελλιπής και κουρασμένος Παναθηναϊκός είχε να αντιπαρατάξει τον έλεγχο των ριμπάουντ, πολύ καλά ποσοστά στα δίποντα (22/44), αλλά κυρίως πάθος και αυτοθυσία από τους πιο παλιούς και έμπειρους παίκτες του, που όταν η μπάλα «έκαιγε» ανέλαβαν να οδηγήσουν την ομάδα τους στη νίκη.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το διάστρεμμα που υπέστη από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κι αυτό καθιστούσε εξαρχής το έργο των συμπαικτών του πιο δύσκολο, αφού η εμβληματική του παρουσία είναι ικανή να μεταμορφώσει την ομάδα τους θεαματικά.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός βράβευσε τον Ιμπραήμ Κουτλουάι για την προσφορά του στο «τριφύλλι» με τον Τούρκο παλαίμαχο άσσο να καταχειροκροτείται από τους φιλάθλους της ομάδας που βρέθηκαν στις κερκίδες και να ανταποδίδει απευθυνόμενος σε αυτούς σε πολύ καλά ελληνικά.

Αργότερα, στη διάρκεια της αναμέτρησης η διοίκηση της ΚΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του Μαρκίζ Χέινς από την Σάσσαρι για την ενίσχυση της περιφερειακής γραμμής της ομάδας, γεγονός που χαροποίησε τους φιλάθλους που χειροκρότησαν την είδηση.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο ορεξάτοι στην αναμέτρηση και προηγήθηκαν με 5-12 στο 7’, έχοντας ήδη 3/3 τρίποντα και 4 κλεψίματα, ενώ με τον Παναθηναϊκό να έχει ήδη 6 λάθη και την περιφερειακή του άμυνα να μην μπορεί να περιορίσει την τουρκική ομάδα, η Νταρουσάφακα προηγήθηκε στο δεκάλεπτο με 16-21.

Το χαμηλό σχήμα που χρησιμοποίησε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με τον Γκιστ στο «5» και τον Φώτση στο «4», η είσοδος του Παππά και η ενέργεια που έβγαζε ο Πάβλοβιτς οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε ένα σερί 7-0 στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου που τον έφεραν και πάλι μπροστά με 23-21, όμως, η τουρκική ομάδα βρήκε λύσεις και ξαναπήρε προβάδισμα με 25-30.

Ο Παναθηναϊκός βελτίωσε αισθητά την άμυνά του και με τον Καλάθη να οργανώνει πολύ καλά το παιχνίδι του, έκανε ένα σερί 11-2, προηγήθηκε με 36-32 και ανέκτησε τον έλεγχο της αναμέτρησης, πηγαίνοντας στο ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 42-38 κι ενώ νωρίτερα είχε πάει τη διαφορά ακόμα και στο +8 (42-34).

Η κατάσταση στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου άλλαξε θεαματικά με τον Καλάθη να κλέβει συνεχώς μπάλες και να τρέχει στον αιφνιδιασμό, με τη διαφορά να πηγαίνει για πρώτη φορά στο +9 (47-48 στο 23’) και να παίρνει ψυχολογικό προβάδισμα στο παιχνίδι.

Παρά το γεγονός ότι η Ντασουσάφακα εμφανιζόταν πολύ σκληρή για να τα παρατήσει, ο Παναθηναϊκός έκλεισε το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 63-58 και έδειξε να βρίσκει τον ρυθμό του.

Η τουρκική ομάδα, ωστόσο, ήταν αποφασισμένη να τα δώσει όλα για να πετύχει την πρώτη της νίκη στο Top 16 και με «όπλο» το μακρινό της σουτ, έμενε συνεχώς σε απόσταση «αναπνοής» καραδοκώντας για το λάθος των παικτών του «τριφυλλιού».

Με σερί 0-8 η Νταρουσάφακα πέρασε ξανά μπροστά με 65-66 και έκανε το παιχνίδι ντέρμπι για γερά νεύρα. Όσο το παιχνίδι πήγαινε προς το τέλος του, τα πάντα κρέμονταν σε μια «κλωστή», με τα σημάδια της κόπωσης στους καταπονημένους παίκτες του Παναθηναϊκού να κάνουν έντονη την εμφάνισή τους.

Ο Τζαμόν Γκόρντον με τρίποντο «μαχαιριά» έβαλε μπροστά την Νταρουσάφακα με 72-74 στα 2.05’’ πριν το τέλος, ο Βλάντο Γιάνκοβιτς ισοφάρισε στα 1.44’’, ο Σεμίχ Ερντέν αστόχησε σε 2 βολές στα 1.34’’ και έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να περάσει μπροστά και ο Νικ Καλάθης με 1/2 στα 1.13’’ έκανε το 75-74 για την ελληνική ομάδα.

Η Νταρπυσάφακα έχασε την επίθεση μετά από μια εξαιρετικά άμυνα του Παναθηναϊκού και ο Μίροσλβ Ραντούλιτσα με μεγάλο καλάθι στα 31’’ έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στο «τριφύλλι» κι

Ο Τζαμόν Γκόρντον με μεγάλο καλάθι στα 21.3’’ έκανε το 77-76 και ο Φελντείν πήγε στη γραμμή των βολών όπου με 2/2 έκανε το 79-76. Ο Γιάνκοβιτς βιάστηκε να κάνει φάουλ στα 13.6’’ με τον Γουίλμπεκιν να πετυχαίνει 1/2 και να δίνει την ευκαιρία στον Βλάντο Γιάνκοβιτς να τελειώσει το παιχνίδι.

Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, έκανε το 81-77, ο Γκόρντον απάντησε πολύ γρήγορα για το 81-79 και ο Φελντείν με 1/2 βολές έγραψε το τελικό 82-79, αφού στην τελευταία επίθεση ο Τζέημς Γκιστ έκανε έν εκπληκτικό κόψιμο στον Τζαμόν Γκόρντον και η Νταρουσάφακα δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την έκπληξη.

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ήταν πολύ καλός επιθετικά, σημειώνοντας 17 πόντους με 8 ριμπάουντ, ενώ ο Νικ Καλάθης ήταν συγκινητικός, αγωνιζόμενος για 39:09 όπου και σημείωσε 14 πόντους με 9 ασίστ. Καλό παιχνίδι έκανε και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, με τον Αντώνη Φώτση να πετυχαίνει 8 πόντους με 6 ριμπάουντ και ορισμένους πολύ κρίσιμους πόντους.

Από την πολύ μαχητική Νταρουσάφακα, ο Τζαμόν Γκόρντον παραλίγο να πάρει μόνος του το παιχνίδι, ολοκληρώνοντας με 26 πόντους (6/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα), 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ ο Λουκ Χαρανγκοντί έκανε επίσης μεγάλη ζημιά με 18 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 42-38, 63-58, 82-79

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 7, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 12, Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 17, Παππάς 4, Φελντέιν 9, Γκιστ 9, Καλάθης 14, Παπαγιάννης, Λούντζης, Κούζμιτς 2

Νταουσάφακα (Μαχμούτι): Γουίλμπεκιν 4, Γιανγκμούρ, Ρέντινγκ 5, Ερντέν 11, Μαρκοϊσβίλι 5, Αλντεμίρ, Γκόρντον 26, Αρσλάν, Σλότερ, Χαρανγκόντι 18, Μπιέλιτσα 7, Πρέλτζιτς 3

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.