Αγχωτική νίκη με τη «σφραγίδα» του μεγάλου αρχηγού

Written by  Ιαν 08, 2016

Ο Παναθηναϊκός δεν βρέθηκε σε καλή μέρα, όμως, ο αρχηγός του Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν εκεί και με μια μεγαλειώδη εμφάνιση οδήγησε τους «πράσινους» στην πρώτη τους νίκη στο Top 16 που κρίθηκε με τρίποντο του Φελντείν λίγο πριν την λήξη της αναμέτρησης.

Οι «πράσινοι» πιάστηκαν στον «ύπνο» από την πολύ καλά διαβασμένη ομάδα του Χουάν Πλάθα, ωστόσο, δεν το πλήρωσαν και έτσι πήραν την πρώτη τους νίκη στον μίνι μαραθώνιο που θα κρίνει την πρόκριση στα play off της διοργάνωσης.

Η ελληνική ομάδα είχε κατά διαστήματα καλή κυκλοφορία, μοίρασε 18 ασίστ, είχε σχετικά καλά ποσοστά στα τρίποντα (7/20) και χαμηλό ποσοστό στις βολές (17/26) που θα του είχαν κοστίσει, αν και η Μάλαγα δεν ήταν το ίδιο κακή από τη γραμμή (11/19).

Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, ευτύχησε να έχει σε μεγάλο βράδυ τον Δημήτρη Διαμαντίδη που, διανύοντας την τελευταία σεζόν της καριέρας του είναι πιο απελευθερωμένος και δείχνει πως ευχαριστιέται κάθε στιγμή που βρίσκεται στο παρκέ.

Ο Νικ Καλάθης ξεκίνησε «ζεστός» και με πέντε προσωπικούς πόντους έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με τη Μάλαγα να μένει κοντά με ενέργειες του πρώην «πράσινου» ΝτεΜάρκους Νέλσον.

Το παιχνίδι ήταν κλειστό και καμία από τις δυο ομάδες δε μπορούσε να ξεφύγει, με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί οριακές διαφορές που τον έφεραν μπροστά στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με 21-17.

Η Μάλαγα εξακολουθούσε να δημιουργεί προβλήματα στον Παναθηναϊκό με τον Έντβιν Τζάκσον να είναι ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, όμως, ο Παναθηναϊκός με ένα σερί 7-0 από τα μισά του δευτέρου δεκαλέπτου, μετέτρεψε το 24-24 σε 31-24 και πήρε τα ηνία της αναμέτρησης, έχοντας χάσει στο ενδιάμεσο αρκετές ευκαιρίες να αυξήσει κι άλλο τη διαφορά.

Η ισπανική ομάδα, ωστόσο, απάντησε άμεσα και ισοφάρισε σε 33-33 στο 19’ για να κλείσει το ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό να έχει ανακτήσει το προβάδισμα (37-33).

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά το τρίτο δεκάλεπτο και με την άμυνά του να «πνίγει» τους Ισπανούς και το καλό περιφερειακό του σουτ να κάνει και πάλι την εμφάνισή του, έφτασε σε μια διαφορά ασφαλείας (47-39 στο 25’), όμως, η Μάλαγα δεν τον άφησε να ξεφύγει περισσότερο, κλείνοντας το δεκάλεπτο σε απόσταση «αναπνοής» (58-55).

Το παιχνίδι ξανάγινε ντέρμπι με τη Μάλαγα να περνάει ξανά μπροστά με 61-64 στο 35’ και τον Παναθηναϊκό να δείχνει έξω από τα νερά του, έχοντας μείνει χωρίς πόντο για περισσότερο από τρία λεπτά.

Το πέμπτο φάουλ του Νικ Καλάθη στα 49.7’’ έστειλε τον Νέλσον στις βολές με το σκορ στο 64-66 υπέρ της Μάλαγα με τον Αμερικανό να τις κάνει και τις δυο δώρο στους «πράσινους», όμως, η Μάλαγα ξαναπήρε το επιθετικό ριμπάουντ χωρίς ούτε αυτή τη φορά να σκοράρει.

Ο Φελντείν αστόχησε σε τρίποντο, όμως, στη διεκδίκηση του ριμπάουντ ο Γκιστ κέρδισε το φάουλ, ευστόχησε στην πρώτη βολή, αστόχησε στη δεύτερη, αλλά η μπάλα πήγε και πάλι στα χέρια του Παναθηναϊκού στα 22.7’’.

Ο Τζέημς Φελντείν δεν αστόχησε δεύτερη φορά και έκανε με τρίποντο το 68-66 μέσα σε έξαλλα πανηγύρια με 11.4’’ να απομένουν.

Η Μάλαγα πρόλαβε να εκτελέσει επίθεση, ωστόσο, το σουτ του Σμιθ βρήκε «σίδερο» και ο Παναθηναϊκός πήρε μια αγχωτική νίκη, την πρώτη του στο Top 16.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης του Παναθηναϊκού ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 17 πόντους, 3 ριμπάουντ και 7 ασίστ, οδηγώντας τους «πράσινους» στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης. Καλό παιχνίδι και από τον Νικ Καλάθη με 9 πόντους, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα, θετικός έπειτα από καιρό ο Σάσα Πάβλοβιτς με 10 πόντους, ενώ σταθερός με 7 πόντους και 7 ριμπάουντ ήταν ο Τζέημς Γκιστ.

Από τη Μάλαγα που έχασε μια μεγάλη ευκαιρία που δύσκολα θα της ξαναπαρουσιαστεί, ο Τζαμάρ Σμιθ έκανε μεγάλο παιχνίδι με 22 πόντους, αλλά ήταν και ο μοιραίος που αστόχησε στο τελευταίο σουτ, ενώ ο Ντάνιελ Ντίεθ είχε 8 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 37-33, 58-55, 68-66

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Χαραλαμπόπουλος 2, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 6, Παππάς, Φελντέιν 7, Διαμαντίδης 17, Γκιστ 7, Καλάθης 9, Παπαγιάννης 2, Κούζμιτς 6

Μάλαγα (Πλάθα): Τζάκσον 8, Ντίαθ 4, Χέντριξ 4, Τόμας 7, Ντίεθ 8, Σουάρεθ 3, Σμιθ 22, Νέντοβιτς 2, Βάσκεθ 4, Νέλσον 4, Κούλεϊ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.