Ήττα στην «αγγαρεία» με Εφές και τώρα… «πόλεμος»

Written by  Δεκ 18, 2015

Ο Ολυμπιακός δεν άντεξε τις συνεχόμενες απουσίες και την δίψα της Αναντολού Εφές να αποφύγει τον όμιλο των… «καταραμένων» στο Top 16 και με την ήττα του με 68-81 ολοκλήρωσε μια απολύτως επιτυχημένη πρώτη φάση στην Ευρωλίγκα και πλέον προετοιμάζεται για ένα μίνι πρωτάθλημα με πολύ δύσκολες αναμετρήσεις για να διεκδικήσει την πρόκρισή του στα play off της διοργάνωσης.

Η τουρκική ομάδα έκανε το καλύτερο δυνατό παιχνίδι, κερδίζοντας κατά κράτος τη «μάχη» των ριμπάουντ (33 έναντι 42 εκ των οποίων τα 14 επιθετικά), μοίρασε συνολικά 20 ασίστ (14 ο Ολυμπιακός), ενώ σούταραν με το εντυπωσιακό 10/23 στα τρίποντα, έχοντας βρει απαντήσεις σε όποια προβλήματα προσπάθησε να τους θέσει η ελληνική ομάδα.

Από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν κουρασμένοι, με μυαλό μονίμως σε σύγχυση, άστοχοι (17/39 δίποντα, 6/18 τρίποντα, 26/25 βολές), με αργές περιστροφές, κακή περιφερειακή άμυνα, κακά μπλοκ άουτ που οδήγησαν σε πολλά χαμένα ριμπάουντ  και πολλές λανθασμένες επιλογές στον αιφνιδιασμό.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τους Σπανούλη, Λοτζέσκι και Αγραβάνη, ενώ ήδη είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου του γνωρίζοντας πριν την έναρξη της αναμέτρησης ότι στον όμιλό του στο Top 16 βρίσκονταν ήδη οι Ρεάλ, Χίμκι, Μπαρτσελόνα, Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις Κάουνας.

Πιο δυνατά στην αναμέτρηση μπήκε η Αναντολού Εφές που «καιγόταν» περισσότερο για τη νίκη προκειμένου να αποφύγει τον όμιλο «φωτιά» και με συνεχόμενα τρίποντα προηγήθηκε 2-8 στο 3’, ενώ η άμυνά της έβαζε από νωρίς μεγάλα προβλήματα στους «ερυθρόλευκους».

Η είσοδος του Μπράιαντ Ντάνστον ου αποδοκιμάστηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού, έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα με την Εφές να ανεβάζει τη διαφορά στους 8 (8-16 στο 8’), για να λήξει το κάκιστο πρώτο δεκάλεπτο για την ελληνική ομάδα με το σκορ στο 10-21 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Παρά τις φωνές του Γιάννης Σφαιρόπουλου, η Εφές ξεκίνησε με τρίποντο για το 10-24 και διατηρούσε τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης και, κυρίως, κερδίζοντας πλήρως την «μάχη» των ριμπάουντ.

Όσο κι αν προσπάθησαν οι «ερυθρόλευκοι» να μειώσουν τη διαφορά, οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς έβρισκαν τρόπο να ανταποδίδουν και να διατηρούν ένα προβάδισμα, που τους έφερε μπροστά στο ημίχρονο με 29-40. Στο διάστημα αυτό η τουρκική ομάδα είχε ήδη μαζέψει 11 επιθετικά ριμπάουντ, τα περισσότερα από τα οποία είχαν μετατραπεί σε επιτυχημένες δεύτερες επιθέσεις, ενώ είχε μοιράσει ήδη 11 ασίστ.

Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με τον Ολυμπιακό να μην βελτιώνει την περιφερειακή του άμυνα και να μην εκμεταλλεύεται το γρήγορο φόρτωμα της Εφές με φάουλ που του έδωσε το δικαίωμα από πολύ νωρίς να πηγαίνει στη γραμμή των βολών.

Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς σούταραν με χαρακτηριστική ευκολία, διατηρώντας το προβάδισμα  και ανεβάζοντας τη διαφορά συνεχώς (38-53 στο 26’) με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να αντιδράσει με ατομικές ενέργειες, κυρίως από τον Στρόμπερι και να μειώνει στο τέλος του δεκαλέπτου με ένα απίστευτο buzzer-beaterαπό τον Γιάννη Αθηναίου.

Ο Ντάνιελ Χάκετ προσπαθούσε μόνος του να γυρίσει το παιχνίδι, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν καθόλου καθαρό μυαλό, ούτε γρήγορες επιστροφές και κάκιστη περιφερειακή άμυνα κι έτσι, η τουρκική ομάδα δεν δυσκολευόταν να διατηρεί τη διαφορά στα διψήφια επίπεδα.

Με την ήττα του με 68-81 ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ομίλων με 8 νίκες και 2 ήττες και παίρνει μαζί του στον όμιλό του Top 16 την Λαμποράλ Κούτσα που μετά την νίκη της Αναντολού Εφές τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Ο Ντάνιελ Χάκετ είχε 19 πόντους με 5 ριμπάουντ και ήταν ο μόνος που έδειξε να μην τα παρατάει σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, ενώ 10 πόντους με 7 ριμπάουντ είχε ο Γιώργος Πρίντεζης και άλλους 10 πόντους, τους περισσότερους με προσωπικές ενέργειες είχε ο Ντι Τζέι Στρόμπερι.

Από την Αναντολού Εφές που πέτυχε τον σκοπό της να αποφύγει τον όμιλο του Top 16 όπου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, 13 πόντους με 8 ριμπάουντ είχε ο Ντάριο Σάριτς, 10 πόντους με 7 ριμπάουντ είχε ο Ντέρικ Μπράουν και 13 πόντους με 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ είχε ο Τόμας Ερτέλ.

Τα δεκάλεπτα: 10-21, 29-40, 54-64, 68-81

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζέημς 2, Χάντερ 7, Παπαπέτρου 6, Στρόμπερι 10, Τσαϊρέλης, Τολιόπουλος, Μιλουτίνοφ 2, Μουράτος, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης 7, Χάκετ 19, Αθηναίου 5

Αναντολού Εφές (Ίβκοβιτς): Τάιους 9, Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 6, Μπατούκ 6, Σάριτς 13, Κορκμάζ 6, Γκρέιντζερ 5, Ερτέλ 13, Ντίπλερ 5, Ντάνστον 5, Ντουβερίογλου 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.