Το «τρένο» της Μάλαγα και ο απoλογισμός του πρώτου γύρου (vid)

Written by  Νοε 14, 2015

Ο πρώτος γύρος της φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε με την εικόνα των ομίλων όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής να δίνει μια πρώτη εκτίμηση για το ποιες ομάδες δεν θα δυσκολευθούν να περάσουν στο Top 16 και ποιες αποτελούν ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις μέχρι στιγμής.

 

Μια πρώτη γενική εκτίμηση είναι ότι αφενός οι ομάδες δεν έχουν φτάσει ακόμα σε υψηλά επίπεδα φορμαρίσματος, κάτι που φαίνεται κυρίως σε εκείνες που είχαν πολλούς διεθνείς στο Ευρωμπάσκετ, όμως, είναι γεγονός ότι η φετινή ευρωλίγκα κρύβει πολλές εκπλήξεις και μέχρι στιγμής κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Μοναδική αήττητη ομάδα στη διοργάνωση μέχρι σήμερα είναι η Ουνικάχα Μάλαγα που πήρε τη νίκη της πέμπτης αγωνιστικής επικρατώντας εκτός έδρας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και απολαμβάνει την κορυφή του τετάρτου ομίλου με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να ακολουθεί με 4-1. Στον ίδιο δε όμιλο είναι και η Σάσσαρι, η μοναδική ομάδα της διοργάνωσης που ακόμα δεν έχει νίκη.

Ο πρώτος όμιλος είναι ο πιο αμφίρροπος μέχρι στιγμής, με την Φενερμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα να φιγουράρει μόνη πρώτη με 4-1 και την Χίμκι που προσπάθησε να της κλέψει τη νίκη στη μεταξύ τους αναμέτρηση να ακολουθεί με ρεκόρ 3-2. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες, ανάμεσά τους η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης που απογοητεύει φέτος με τις εμφανίσεις της, ακολουθούν με απολογισμό 2-3 και μέχρι στιγμής έχουν ίσες πιθανότητες για πρόκριση στο Top 16. Θεωρητικά η «Βασίλισσα» δεν θα κινδυνεύσει, ωστόσο, με την εικόνα που παρουσιάζει μέχρι σήμερα, αλλά και την πολύ καλή αγωνιστική παρουσία των Ερυθρού Αστέρα, Μπάγερν Μονάχου και Στρασμπούργκ, ο δεύτερος γύρος αναμένεται πολύ πιο ενδιαφέρων.

Ο Ολυμπιακός είναι μόνος πρώτος στον δεύτερο όμιλο, με 4-1, έχοντας ηττηθεί μόνο από την Λαμποράλ Κούτσα στην Ισπανία στην παράταση, με την ομάδα του Γιάννη Μπουρούση να γνωρίζει την ήττα από την Τσεντεβίτα και να ισοβαθμεί με την κροατική ομάδα στο 3-2. Εκτός από την Αρμάνι Μιλάνο που χρειάζεται να κάνει «θαύματα» στο δεύτερο γύρο ώστε να ανατρέψει το 1-4 και να προκριθεί, τόσο οι δύο προαναφερθείσες, όσο και οι Λιμόζ και Αναντολού Εφές που ακολουθούν με 2-3 θα παλέψουν για τις τρεις θέσεις που οδηγούν στην επόμενη φάση, μια που ο Ολυμπιακός όπως φαίνεται, παίρνοντας απλώς τις νίκες στην έδρα του όχι απλώς θα προκριθεί, αλλά θα τερματίσει και στην πρώτη θέση του ομίλου.

Στον τρίτο όμιλο, τέλος, ο Παναθηναϊκός αναπτέρωσε τις ελπίδες του με την εντυπωσιακή του νίκη επί της Ζαλγκίρις Κάουνας, με την οποία θα παλέψει μαζί με την Καρσίγιακα για τις δύο θέσεις που οδηγούν στο Top 16. Οι άλλες δύο έχουν όπως φαίνεται «καπαρωθεί» από τις Μπαρτσελόνα και Λοκομοτίβ Κουμπάν, την οποία ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την επόμενη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι», ωστόσο, αν δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν, θα πρέπει όχι μόνο να εκμεταλλευτούν την έδρα τους, αλλά και να διεκδικήσουν κάποια εκτός έδρας νίκη κάτι που φέτος δεν το έχουν πετύχει σε καμία από τις τρεις «εξόδους» τους.

Η πέμπτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας έκρυβε πολλές ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις και πλούσιο θέαμα, κάτι που αποτυπώνεται και στις κορυφαίες φράσεις της βραδιάς, στις οποίες υπάρχει και «ελληνικό» ενδιαφέρον.

Το τρομερό κόψιμο του Τζέημς Γκιστ στον αιφνιδιασμό στην νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά και αυτό του Άλεξ Τάιους πάνω στον Ντι Τζέι Στρόμπερι στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές, ήταν ανάμεσα στις καλύτερες φάσεις της βραδιάς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

 

 

Το agapotobasket.gr σας παρουσιάζει τους κορυφαίους όλων των βασικών κατηγοριών της στατιστικής με την λήξη του πρώτου γύρου της φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκα.

Οι κορυφαίοι των στατιστικών:

Πόντοι 

Όνομα

Αρ. Πόντων

Αλεσσάντρο Τζεντίλε (Αρμάνι Μιλάνο)

96

Μάλκολμ Ντιλέινι (Λοκομοτίβ Κουμπάν)

93

Νάντο Ντε Κολό (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

90

Τζέηκομπ Πούλεν (Τσεντεβίτα)

89

Νιχάντ Ντζέντοβιτς

83

   

Ριμπάουντ

Όνομα

Αρ. Ριμπάουντ

Γιάννης Μπουρούσης (Λαμποράλ Κούτσα)

43

Ματέους Πόνιτκα (Ζιέλονα Γκόρα)

40

Μίρο Μπιλάν (Τσεντεβίτα)

39

Τζέημς Ογκουστίν (Χίμκι)

36

Τρέβορ Εμπάκουε (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

36

Ασίστ

Όνομα

Αρ. Ασίστ

Στέφαν Γιόβιτς (Ερυθρός Αστέρας)

40

Τόμας Ερτέλ (Αναντολού Εφές)

40

Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός)

37

Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

35

Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός)

34

Κλεψίματα

Όνομα

Αρ. Κλεψιμάτων

Ντέιβιντ Λόγκαν (Σάσαρι)

13

Μπράντλεϊ Γουαναμέικερ (Μπάμπεργκ)

12

Τσαρλς Τζένκινς (Αρμάνι Μιλάνο)

11

Ντοντέι Ντρέιπερ (Λοκομοτίβ Κουμπάν)

9

Ντι Μποστ (Ζιέλονα Γκόρα)

9

Κοψίματα

Όνομα

Αρ. Κοψιμάτων

Πάτρικ Γιανγκ (Ολυμπιακός)

13

Γκουστάβο Αγιόν (Ρεάλ Μαδρίτης)

9

Τζόε Αλεξάντερ (Σάσαρι)

9

Μάρκους Σλότερ (Νταρουσάφακα)

7

Τζέημς Ογκουστίν (Χίμκι)

7

Λάθη

Όνομα

Αρ. Λαθών

Άλεξ Ρένφρο (Μπάγερν Μονάχου)

22

Μάλκολμ Ντιλέινι (Λοκομοτίβ Κουμπάν)

18

Μπράντλεϊ Γουαναμέικερ (Μπάμπεργκ)

18

Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός)

17

Λέο Βέστερμαν (Λιμόζ)

16

Index Rating

Όνομα

Βαθμολογία

Γιάννης Μπουρούσης (Λαμποράλ Κούτσα)

126

Νάντο Ντε Κολό (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

105

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (Ουνικάχα Μάλαγα)

102

Νικολό Μέλλι (Μπάμπεργκ)

101

Μάλκολμ Ντιλέινι (Λοκομοτίβ Κουμπάν)

101

Πηγή και φωτό: Euroleague

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.