Ο χάρτης της νέας Ευρωλίγκας

Written by  Μάι 07, 2015

Η Ευρωλίγκα γνωστοποίησε πριν λίγο τον τρόπο διεξαγωγής και τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα από την νέα σεζόν και αφορούν τοσο την ευρωλίγκα οσο και το eurocup. Παράλληλα ενημέρωσε και την πρόθεση της για αύξηση των εσόδων των ομάδων που συμμετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

 

Η κυριότερη αλλαγή είναι η κατάργηση της προκριματικής φάσης, καθώς δεν έφερε τα προσδοκώμενα έσοδα. Από εκεί και πέρα το σύστημα διεξαγωγής παραμένει το ίδιο με τη regular season, το Top-16, τα play off και, τέλος, το Final Four.

Συνολικά 24 ομάδες θα συμμετάσχουν στην νέα διοργάνωση. Από αυτές, οι 11 έχουν ήδη εξασφαλισμένο συμβόλαιο τύπου Α . Αυτές είναι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ Κούτσα, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Αναντολού Εφές, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζαλγκίρις Κάουνας και ΕΑ7Αρμάνι Μιλάνο, ενώ ήδη θέση στην αφετηρία εχει και η Χίμκι ως κάτοχος του Eurocup.

Οκτώ ακόμα ομάδες έχουν συμβόλαιο τύπου Β και η συμμέτοχη τους είναι εξασφαλισμένη. Από τις ομάδες αυτές δύο θα προέρχονται από την Αδριατική Λίγκα και από μία σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία και Ισπανία. Τελος οι τέσσερις θέσεις που απομένουν για τη συμπλήρωση του "παζλ", θα καλυφθούν από wild cards με προτεραιότητα να δίνεται σε ομάδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος είναι γιατί η διοργανώτρια αρχή θεωρεί τις αγορές αυτών των χωρών κομβικές για την ανάπτυξη του αθλήματος και κατ' επέκταση την εισροή εσόδων. 

Όσον αφόρα το Eurocup, η δεύτερη τη τάξει Ευρωπαϊκή διοργάνωση θα εχει 36 ομάδες τρεις από Αδριατική Λίγκα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία και Ισπανία, δύο από Τουρκία, Λιθουανία και Ισραήλ και μια από Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Λετονία, Πολωνία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η διοργανώτρια αρχη αποφάσισε να δώσει 4 wild cards.

Αναφορικά, τέλος, με τα έσοδα των ομάδων, για τα οποία έχει γίνει τεράστια συζήτηση, η Ευρωλίγκα ανακοινώσε την αύξηση του πριμ κατάκτησης του τρόπαιου από 200.000 σε 1.000.000, ενώ 500.000 θα πάρει ο φιναλίστ. Επίσης, το πριμ νίκης αυξάνεται από τις 7.000 στις 40.000 , ενώ τα έσοδα των ομάδων θα αυξηθούν αρκετά κάτι, ωστόσο, που θα αποτελεί συνιστώσα της συμβολής τους στα έσοδα της διοργάνωσης μέσω διαφημίσεων, χορηγών κτλ.

Πηγή: euroleaguebasketball.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.