Τα «σενάρια» για τα play off

Written by  Απρ 04, 2015

Μία αγωνιστική πριν τη λήξη του Top 16 ήδη πολλά έχουν ξεκαθαρίσει, ωστόσο, η τελευταία αγωνιστική θα ξεκαθαρίσει οριστικά την τύχη τόσο των ελληνικών ομάδων όσο και των υπολοίπων διεκδικητών που θα μπουν στην τελική ευθεία για την διεκδίκηση του τροπαίου, αναφορικά με την πρόκρισή τους στα play off, την σειρά κατάταξης και τα ζευγάρια που θα δημιουργηθούν.

 

Με το πέρας της 13ης αγωνιστικής έχουν προκύψει ορισμένα δεδομένα, τα οποία ό,τι και να γίνει την τελευταία αγωνιστική δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αφενός, ήδη γνωρίζουμε τις τέσσερις ομάδες που θα μπουν στα playoffμε το πλεονέκτημα έδρας. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα από τον όμιλο του Παναθηναϊκού και ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ είναι αυτές που, ανεξάρτητα τα αποτελέσματα που θα έρθουν θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις των ομίλων τους, πετυχαίνοντας τον πρωταρχικό στόχο που έχουν θέσει όλες οι ομάδες.

Ένα ακόμα βέβαιο δεδομένο είναι ότι ο Ολυμπιακός θα τερματίσει, ό,τι και να γίνει με την Νίζνι την Παρασκευή στο ΣΕΦ στην τρίτη θέση του ομίλου του και θα αγωνιστεί με μειονέκτημα έδρας απέναντι σε ένα από τα δύο ισπανικά «μεγαθήρια», αναζητώντας ένα μεγάλο «διπλό» που θα του δώσει το δικαίωμα να ελπίζει σε πρόκριση στο FinalFour.

Εκεί τελειώνουν τα δεδομένα και αρχίζουν οι… υπολογισμοί. Ποιος θα τερματίσει πρώτος και ποιος δεύτερος σε κάθε όμιλο; Πως θα διαμορφωθούν τελικά τα ζευγάρια των playoff; Θα καταφέρει τελικά ο Παναθηναϊκός να προκριθεί στην οκτάδα ως τέταρτος και, αν ναι, ποιου «πρώην αγαπημένου» του την έδρα θα αναγκαστεί να σπάσει για να είναι εκείνος που θα πάει στη Μαδρίτη; Του Δημήτρη Ιτούδη ή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

Για όλα αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν αντίστοιχες απαντήσεις, τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω:

Όσον αφορά στον όμιλο του Παναθηναϊκού, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα διεκδικούν πλέον την πρώτη θέση που θα τους φέρει αντιμέτωπους με έναν εκ των Λαμποράλ Κούτσα ή Αναντολού Εφές ή την δεύτερη θέση που θα φέρει τον Ολυμπιακό στο δρόμο τους.

Η Ρεάλ που έχει πλεονέκτημα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, εξαιτίας της ευρείας νίκης της στον πρώτο γύρο, τερματίζει πρώτη σε εφόσον νικήσει την Ζαλγκίρις στη Μαδρίτη, κάτι που φαντάζει και το πιο λογικό, ενώ δεν χάνει την πρωτιά ακόμα και με ήττα, εφόσον ηττηθεί και η Μπαρτσελόνα στην Τουρκία απέναντι στην διαλυμένη Γαλατασαράι. Αντίθετα, η μοναδική περίπτωση να βγει πρώτη η Μπαρτσελόνα είναι να επικρατήσει της τουρκικής ομάδας και η Ρεάλ –που αγωνίζεται δύο ώρες αργότερα – ηττηθεί από την Λιθουανική ομάδα.

Από εκεί και πέρα, η αγωνία για τις άλλες δύο θέσεις χτυπάει «κόκκινο», καθώς τρεις ομάδες διεκδικούν την πρόκριση με τον Παναθηναϊκό ανάμεσα σε αυτές, να έχει ελπίδες μόνο για την τέταρτη θέση που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον πρώτο του άλλου ομίλου.

Για να καταφέρει το «τριφύλλι» να προκριθεί, χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη στην «καυτή» έδρα του Ερυθρού Αστέρα, ώστε να είναι αδιάφορος για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της Άλμπα Βερολίνου με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, αφού υπερτερεί σε κάθε επιμέρους ισοβαθμία, ωστόσο, σε περίπτωση ήττας χρειάζεται μόνο νίκη της περσινής Πρωταθλήτριας Ευρώπης μέσα στη Γερμανία, ώστε να αφήσει εκτός της Άλμπα που δεν κατάφερε, παρά την νίκη της στο ΟΑΚΑ, να καλύψει το -6 του πρώτου γύρου.

Κάθε άλλο σενάριο φέρνει τον Παναθηναϊκό εκτός συνέχειας της Ευρωλίγκα με την πρόκριση να παίρνουν οι άλλες δύο ομάδες. Όσον αφορά την Μακάμπι, μια νίκη της στη Γερμανία την φέρνει στην τρίτη θέση του ομίλου, ενώ ακόμα κι αν ηττηθεί, θα θέλει ήττα του Παναθηναϊκού, ώστε να τερματίσει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

Η νίκη είναι μονόδρομος και για την Άλμπα Βερολίνου, εφόσον θέλει να κάνει την υπέρβαση και να προκριθεί στην οκτάδα, καθώς, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού υπερτερεί και στην τριπλή ισοβαθμία των αντιπάλων της, ενώ η ήττα θα είναι καταστροφική, αφού ακόμα κι αν ηττηθεί ο Παναθηναϊκός, δεν μπορεί να τον προσπεράσει, αφού το «τριφύλλι» έχει την διαφορά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Λιγότερο μπλεγμένη είναι η κατάσταση στον όμιλο του Ολυμπιακού, αφού ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ «μονομαχούν» για την πρώτη θέση, ο Ολυμπιακός είναι τρίτος ό,τι και να συμβεί και το τελευταίο εισιτήριο διεκδικούν οι Λαμποράλ Κούτσα και Αναντολού Εφές.

Σε έναν όμιλο, όπου υπάρχουν και πάλι χρονικές διαφορές ως προς την διεξαγωγή των αγώνων, επιτρέποντας, παράλληλα, τη συνωμοσιολογία, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θέλει τη νίκη στο Μιλάνο επί της Αρμάνι, ώστε να τερματίσει πρώτη, ενώ ακόμα κι αν ηττηθεί, θα θέλει ήττα και της Φενέρ από την Εφές, καθώς η τουρκική ομάδα υπερτερεί στην ισοβαθμία. Έτσι, η αναμέτρηση των δύο κουμπάρων, Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια, αφού με νίκη της Φενέρ, η ΤΣΣΚΑ θα πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει για να της στερήσει την πρωτιά (ο αγώνας στο Μιλάνο διεξάγεται δύο ώρες αργότερα).

Ταυτόχρονα, η νίκη είναι αυτοσκοπός για την ομάδα του Ίβκοβιτς, αφού έτσι δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για το αποτέλεσμα της Λαμποράλ Κούτσα που αγωνίζεται εκτός έδρας με την Ουνικάχα Μάλαγα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα θέλει οπωσδήποτε ήττα της Λαμποράλ, ώστε να μην την προσπεράσει η ισπανική ομάδα και πάρει εκείνη το τελευταίο εισιτήριο.

Όπως και να εξελιχθούν οι αναμετρήσεις, είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά Top 16 που έχουμε δει ποτέ, που θα κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό ως και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.