Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός: Μια πολύ παλιά... γνωριμία(vids)

Written by  Νοε 14, 2014

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει απόψε την Μπαρτσελόνα, ένα ζευγάρι που ξυπνά μνήμες άλλες ευχάριστες και άλλες δυσάρεστες ανάλογα πάντα από τη σκοπιά που βλέπει κάποιος αυτές τις αναμετρήσεις. Για τους ουδετέρους, όμως, φίλους του αθλήματος το ζευγάρι αυτό έχει χαρίσει τρομερές «μονομαχίες» και ανεπανάληπτους αγώνες.

 

Οι αποψινοί αντίπαλοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι μια φορά σε τελικό FinalFour, 2 φόρες σε μικρό τελικό, 2 φόρες στα play-off της Eυρωλίγκα και αρκετές φόρες σε φάση ομίλων. Το agapotobasket.gr θυμάται τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις των ομάδων.

Το πρώτο μεγαλο ραντεβού

1994 FinalFour Τελ-Αβίβ:

Oι δυο ομάδες αναμετρώνται στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, τον τελικό, όπως λέγεται, της παρηγοριάς στην πρώτη συμμετοχή των «πρασίνων» σε τελική φάση της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 100-83 έχοντας τον Νίκο Γκάλη με πολύ μεγάλη μέρα. Ο ‘’γκανστέρ’’ των ευρωπαϊκών παρκέ σημειώνει 30 ποντους και οδηγεί το «τριφύλλι» στην τρίτη θέση της Ευρώπης. Η νίκη αυτή μετριάζει κάπως την πίκρα των «πρασίνων» για την ήττα τους από τον Ολυμπιακό.

 

1996: Ο θρίαμβος στο Παρίσι και το πρώτο «αστέρι»

Δυο χρόνια μετά, οι δυο ομάδες αγωνίζονται στο ‘’Πάλε ντε Μπερσί’’ του Παρισιού με φόντο το στέμμα του Πρωταθλητή Ευρώπης. Η αναμέτρηση είναι συγκλονιστική με τον Παναθηναϊκό να παίρνει μια διαφορά και τους Ισπανούς να τη ροκανίζουν και να οδηγούν το παιχνίδι στον πόντο.

Τότε ήταν που μίλησε το χέρι του... Κροάτη Θεού! Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έκοψε το σουτ του Μοντέρο στα τελευταία δευτερόλεπτα και χάρισε το πρώτο «αστέρι» στην πράσινη φανέλα. Για τη φάση εκείνη έχουν ακουστεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα, η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ευρώπης. Η στιγμή εκείνη άλλαξε όλη την ιστορία του συλλόγου στα επόμενα 15 χρόνια όταν και «γιγαντώθηκε», απέκτησε φήμη, πήρε τρόπαια και έφτασε τα έξι ευρωπαϊκά στέμματα καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με τις ομάδες με τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια.

2004: Η επιστροφή του «Ντέκι»

18/3/2004. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στα Πατήσια την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα για τη φάση του Top 16. Το αποτέλεσμα, σχεδόν αναμενόμενο. Βαριά ήττα των «πρασίνων» και αποκλεισμός από την συνέχεια της Ευρωλίγκα από την πολύ ανώτερη τότε ομαδα της Καταλονίας. Αυτό, ωστόσο, που έμεινε χαραγμένο στην μνήμη όλων είναι ο τρόπος με τον οποιο υποδέθηκαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού έναν δικό τους άνθρωπο, τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο Σέρβος με το που πάτησε το πόδι του στο παρκέ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του, ενώ ο Παναθηναϊκός τον τίμησε όπως του άρμοζε και του άξιζε. Μετά το ματς, ο «Ντέκι» δήλωσε συγκλονισμένος από την αγάπη του κόσμου και πως δεν πρόκειται πότε να ξεχάσει την αγάπη και τη λατρεία που εισέπραξε τα 4 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος.

2011: Στο δρόμο για το έκτο «αστέρι»

Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα αναμετρώνται για ένα εισιτήριο στο FinalFour της Βαρκελώνης. Η σειρά μένει στην ιστορία, αφού οι «πρασινοι» καταφέρνουν να αποκλείσουν τους Καταλάνους με μειονέκτημα έδρας και να είναι εκείνοι που βρέθηκαν στο μεγαλο ραντεβού. Ο Παναθηναϊκός καταφέρνει αφού πρώτα κάνει το ‘’break’’ στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς να πετάξει έξω από τη συνέχεια το μεγαλο φαβορί της διοργάνωσης και Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2010. Η συνεχεια γνωστή: θρίαμβος στα ισπανικά παρκέ και η φανέλα αρχίζει να μοιάζει... «γαλαξίας».

Η αναμέτρηση που θα μείνει αξέχαστη στους φίλους της ομάδας είναι η δεύτερη στη Βαρκελώνη. Οι «πρασινοι», έχοντας χάσει στις λεπτομέρειες στον πρώτο αγώνα της σειράς μπαίνουν στο παρκέ αποφασισμένοι για όλα. Η Μπαρτσελόνα καταφέρνει να πάρει μια διάφορα που φτάνει και τους 14 ποντους. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τα παρατούν, ο Σάτο κάνει ένα μεγαλο παιχνίδι και είναι εκείνος που «σαλπίζει» την «πράσινη» αντεπίθεση. Η διάφορα ροκανίζεται και το τέλος του αγώνα βρίσκει τους «πράσνους» να πανηγυρίζουν το ‘’break’’. Είχε γίνει μαζί και το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Ήταν ένας θρίαμβος που ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα αργότερα, όταν το «καυτό» ΟΑΚΑ κατάπιε τους Ισπανούς και εδωσε το εισιτήριο στον Παναθηναϊκό.

 

2013: Παρ’ ολίγον επανάληψη

Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα είναι και πάλι αντιμέτωποι, με τα προγνωστικά να είναι για μια ακόμα φορά με το μέρος των Καταλανών. Και, όμως, οι «πράσινοι» φτάνουν ένα βήμα πριν το «θαύμα». Αφού πρώτα ισοφάρισαν τη σειρά στη Βαρκελώνη, πήγαν στο ΟΑΚΑ για να τα παίξουν όλα για όλα. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι εκείνος που με δικά του τρίποντα κάνει το 2-1 για την ομαδα του. Ο Παναθηναϊκός, όμως, προδίδεται από την αστοχία και την απειρία στο τέταρτο κρίσιμο παιχνίδι και δίνει την ευκαιρία στους Ισπανούς να ισοφαρίσουν. Τελικά, η πρόκριση χάνεται στη Βαρκελώνη στον 5οκαι τελευταίο αγώνα της σειράς. Η ομαδα, όμως, είχε στείλει και πάλι μήνυμα ότι είναι παρούσα στα μεγάλα ραντεβού.

Ο,τι και να γίνει απόψε όποιος και αν είναι ο νικητής το σίγουρο είναι ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα ζήσει και πάλι μια αναμέτρηση που θα έχει πάθος, ένταση, συγκίνηση και πολλές ανατροπές. Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκός συγκρούονται για μια ακόμα φορά, με τον νικητή να είναι το ίδιο το άθλημα.

Αλλά επειδή στο μπάσκετ δεν υπάρχει ισοπαλία, θα περιμένουμε να δούμε σε ποιον αρχηγό θα πάει το «ροζ» φύλλο αγώνα: στον «LaBomba» Ναβάρο ή στον Διαμαντίδη;

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.