Αρχίζει η γιορτή

Written by  Οκτ 15, 2014

Η Ευρωλίγκα, η μεγαλύτερη γιορτή του μπάσκετ ξεκινά αύριο και οι 24 "μονομάχοι" θα πέσουν στην αρένα  για να φτάσουν μέχρι και το τέλος της διαδρομής, που φέτος είναι η Μαδρίτη και το «Palacios De los deportes».

 

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται συναρπαστική, καθώς οι ομάδες έχουν ενισχυθεί αρκετά, αφού όλες θέλουν να πρωταγωνιστήσουν και να δώσουν το παρόν στη γιορτή του Μαϊου, το Final Four. Στο τέλος του δρόμου, μόνο 4 θα έχουν αυτή την ευτυχία οπότε αναμένουμε και περιμένουμε ένα πολύ μεγαλο τουρνουά, έναν πραγματικά μαραθώνιο αγώνων με τον νικητή στο τέλος να είναι άξιος Πρωταθλητής Ευρώπης, αφού θα έχει βγάλει εις πέρας αυτή τη μεγάλη σειρά αγώνων.

Το σύστημα διεξαγωγής

Και φέτος ισχύει το σύστημα που έχει καθιερώσει η Ευρωλίγκα εδώ και 3 χρονιά. Στην πρώτη φάση, οι 24 ομάδες έχουν χωριστεί σε 4 γκρουπ των 6 από τα οποία θα προκριθούν στο «TOP-16» οι 4 πρώτες. Η πέμπτη κάθε ομίλου «υποβιβάζεται» στο Eurocup και η έκτη και τελευταία ομαδα αποχαιρετoύν τα ευρωπαϊκά όνειρα τουλάχιστον για φέτος.

Στη φάση του "TOP-16" συγκροτούνται δυο νέοι όμιλοι των 8 ομάδων, δίχως κλήρωση καθώς η σύνθεση των ομιλών προκύπτει από το τελικό πλασάρισμα των ομάδων στην πρώτη φάση. Από το Top 16 προκρίνονται οι 4 πρώτες κάθε ομίλου, οι όποιες αγωνίζονται χιαστί στα play-off, σε μια σειρά αγώνων (best of five) για μια θέση στον... ήλιο, τη συμμετοχή δηλαδή στο Final Four.

Τέλος, το διήμερο 16-18 Μαϊου 2015, οι 4 ομάδες που θα έχουν πάρει την πρόκριση θα αναμετρηθούν για το ποια ομαδα θα γίνει η νέα "Βασίλισσα" του ευρωπαϊκού μπάσκετ.


Οι όμιλοι της φετινής διοργάνωσης

Α όμιλος

Ρεάλ

Εφές Αναντολού

Ζαλγκίρις Κάουνας

Νίζνι Νόβρογκουντ

Ντίναμο Σάσαρι

Ούνιξ Καζάν

Στον πρώτο όμιλο δεσπόζει η παρουσία της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μαδριλένοι θέλουν όσο τίποτα άλλο να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου και το γεγονός ότι έδρα του F4 είναι το δικό τους σπίτι ενισχύει πάρα πολύ την πεποίθηση τους. Ο Πάμπλο Λάσο πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και θα είναι εκείνος που θα αναλάβει να οδηγήσει τη «Βασίλισσα» μετά το μακρινό 1995 στη «Γη της Επαγγελίας». Με ισχυρές μεταγραφές, όπως του Αντρές Νοτσιόνι και του, μέχρι πέρσι, "δικού" μας Γιόνας Μασιούλις, η Ρεάλ θα πρωταγωνιστήσει φέτος και αναμένουμε να δούμε πολύ θεαματικό μπάσκετ από μια ομαδα που ο όρος «show time» έχει μπει για τα καλά στο «DNA» της.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επιστρέφει στους συλλογικούς πάγκους με μοναδικό σκοπό να οδηγήσει την Έφες αρχικώς στο Final Four. Οι Τούρκοι με προσθήκες ουσίας, όπως του Στράτου Περπέρογλου, του Στεφάν Λασμέ του Νέναντ Κρίστιτς, αλλά και του Ντάριο Σάριτς θέλουν όσο τίποτα άλλο τη διάκριση και θα προσπαθήσουν να την πετύχουν. Το που θα φτάσουν, θα το μάθουμε τον Μάιο.

Η Ζαλγκίρις Κάουνας, πιστή στο ραντεβού της με τους μεγάλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ξεκινά τη χρονιά με όνειρα, αλλά πάντα με σύνεση. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας θα είναι η πρόκριση στο «Top 16». Η Πρωταθλήτρια Λιθουανίας θα βασιστεί σε γηγενείς παίκτες. Στις φετινές μεταγραφές κινήθηκε σε λογικά πλαίσια, πήρε τον Ντάριους Σογκάιλα από την Λιέτουβος Ρίτας και τους Αμερικανούς Μάλικ Γουέινς και Τζέιμς Άντερσο που έρχεται από το ΝΒΑ, καθώς την προηγούμενη χρονιά αγωνίστηκε στους Philadelphia 76ers.

Η Ρωσική Νίζνι Νόβγκοροντ, πρωτάρα στη διοργάνωση, θα βασιστεί σε ένα κράμα Ρώσων και Αμερικανών παικτών προκειμένου να έχει μια αξιοπρεπή πορεία στη διοργάνωση. Από τις μεταγραφές ξεχωρίζει η απόκτηση του Αμερικανού φοργουορντ Τρέι Τόμκινς με θητεία στο ΝΒΑ και στους Los Angeles Clippers.

Η Ντινάμο Σάσαρι από την Ιταλία εκμεταλλεύτηκε τη διάλυση της Σιένα και συμμετέχει για πρώτη φόρα στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ. Μια ομαδα σχετικά άγνωστη στον ευρωπαϊκό χάρτη θα προσπαθήσει να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορεί και σίγουρα να διεκδικήσει ό,τι της αντιστοιχεί στην προσπαθεια που θα κάνει για πρόκριση στην επομένη φάση. Στο φετινό «μεταγραφικό παζάρι» ψάχτηκε πολύ και ενισχύθηκε αρκετά. Πολύ σπουδαία κίνηση για τον Ιταλικό σύλλογο είναι η απόκτηση του Ντέιβιντ Λόγκαν από την Άλμπα Βερολίνου.

Η τελευταία ομαδα του ομίλου είναι η Ούνιξ Καζάν. Ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει φτιάξει μια ελληνική "παροικία", καθώς στην ομαδα αγωνίζεται ο Κώστας Καιμακόγλου και από φέτος και ο αρχηγος της Εθνικής ο Νίκος Ζήσης. Ο Έλληνας τεχνικός που συμμετέχει για τέταρτη φορά στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, αφού πέρασε τον σκόπελο των προκριματικών, ετοιμάζει την ομαδα του για τα πραγματικά παιχνίδια. Ο Κίθ Λάνγκφορντ ήρθε στην ομαδα με σκοπό να τη βοηθήσει να προκριθεί αρχικά στο «Top-16 και εν συνεχεια να προσπαθήσει για την υπέρβαση που είναι να βρεθεί στα «play-off».

Β όμιλος

ΤΣΣΚΑ

Μακάμπι

Ουνικάχα Μάλαγα

'Άλμπα Βερολίνου

Τσεντεβίτα

Λιμόζ.

Ο δεύτερος όμιλος φιλοξενεί δυο από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος και μια πρώην Πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία επιστρέφει στα υψηλό κλιμάκια του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη ρίχνεται στην μάχη με μοναδικό και πρωταρχικό σκοπό την κατάκτηση τα Ευρωλίγκας, αφού παραδοσιακά, οτιδήποτε πιο κάτω είναι αποτυχία για την ομαδα του στρατού. Ο Αντρέι Βατούνιν, εμπιστεύτηκε τα κλειδιά του συλλόγου στον Έλληνα τεχνικό, ο όποιος είναι υποχρεωμένος να «μπει στο κοστούμι» του Έτορε Μεσίνα και να ξαναδώσει στην ΤΣΣΚΑ τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Με την παρουσία του στον πάγκο της Πρωταθλήτριας Ρωσίας εξαργύρωσε την πολύ καλή του παρουσία στον πάγκο της Μπάνβιτ και ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Ο Νάντο ΝτεΚολό προστέθηκε στην μηχανή της ΤΣΣΚΑ μετατρέποντας την περιφέρειά της σε "φονικό όπλο". Τέοντοσιτς, Φριτζόν, Τζάκσον συμπληρώνουν το καρέ των "αστεριών" στην περιφέρεια, ενώ στις θέσεις των φοργουορντ, η προσθήκη του Μάνου Μαρκοισβίλι μαζί με την παρουσία των Χρίαπα και Ουίμς, είναι ικανή να τρομάζει κάθε αντίπαλο. Τέλος, Σάσα Καούν και ο Κάιλ Χάινς παραμένουν τα αμυντικά "οχυρά" κάτω από τη ρακέτα.

Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Ο Ντέιβιντ Μπλάτ κοουτσάρει πλέον τον Λέμπρον Τζέιμς αφηνοντας πίσω στο Τελ-Αβίβ τον μέχρι πρότινος βοηθό του τον Γκάι Γκούντες.

Δύναμη της ομάδας η περιφέρεια και φέτος. Τζέρεμι Πάργκο από την ΤΣΣΚΑ και Μαρκίζ Χέιζ από τη Σιένα προστεθήκαν στην ομαδα διπλά στον "εγκέφαλο" αυτής, Γιόγκεβ Οχαγιόν, ενώ σημαντική ήταν και η προσθήκη στους ψηλούς του Άλεξ Μάριτς που μαζί με τον Σχορτσιανίτη συνθέτουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στους ψηλούς.

Από το σύλλογο μπορεί να αποχωρήσαν ο περσινός MVP του Final Four, Ράις, και ο Ρίκι Χίκμαν, αλλα όσοι παρέμειναν μαζί με αυτούς που ήρθαν καλούνται να δικαιολογήσουν και την μαχητική φυσιογνωμία της ομάδας.

Η Ουνικάχα Μαλάγα, παραδοσιακά παρούσα στο μεγάλο ραντεβού, σταθερά μέσα στις 5 ομάδες της ACB φιλοδοξεί και φέτος να κάνει το αυτονόητο, την πρόκριση δηλαδή αρχικώς στο «Top-16». Ο Χουάν Πλάθα εμπιστεύτηκε και έφερε στην ομαδα τον Κώστα Βασιλειάδη ο όποιος επιστρέφει στην Ισπανία. Σημαντική προσθήκη και του Στέφαν Μάρκοβιτς. Ο Φράν Βάσκεθ φέτος δεν θα είναι ο μοναδικός αξιόλογος ψήλος του συλλόγου, καθώς η διοίκηση προχώρησε στις μεταγραφές των Βλάντιμιρ Γκολούμποβιτς από το Μαυροβούνιο και του Ουίλ Τόμας που πέρσι αγωνίστηκε στην Ιταλική Αβελλίνο.

Η Γερμανική Άλμπα του Σάσα Τζότζεβιτς, από τις ομάδες που δίνουν σταθερά το παρών στη διοργάνωση, πέφτει στην "αρένα" με σκοπό να μην αποκλειστεί από την πρώτη φάση. Η Γερμανία, παρ' όλο που στηρίζει το μπάσκετ, δεν έχει δει κάποια ανταγωνιστική ομαδα όλα αυτά τα χρονιά. Η Άλμπα φέτος προχώρησε σε κάποιες καλές προσθήκες, όπως του Άλεξ Ρένφρο και παρουσιάζεται πιο δυνατή από ποτέ για την υπέρβαση.

Τον όμιλο κλείνει η Λιμόζ. Η παλαι ποτέ Πρωταθλήτρια Ευρώπης επιστρέφει στην Ευρωλίγκα με σκοπό να παραμείνει. Ο Ραμέλ Κάρυ θα δώσει στη Γαλλική ομαδα την εμπειρία που χρειάζεται, ενώ οι Ζουάν Πάολο Μπατίστα και Τρεντ Πλέσιντ θα δώσουν δύναμη κοντά στη ρακέτα.

Γ όμιλος

Μπαρτσελόνα

Παναθηναϊκός

Φενέρμπαχτσε Ούλκερ

Αρμάνι Μιλάνο

Μπάγερν Μονάχου

Τουρούφ

Ο όμιλος των Πρωταθλητών, καθώς και οι 6 ομάδες είναι Πρωταθλήτριες στη χωρά τους.

Η Μπαρτσελόνα, Πρωταθλήτρια Ισπανίας διεκδικεί την πολύ μεγάλη ευκαιρία να πανηγυρίσει τον τίτλο μέσα στην Μαδρίτη  και  το «άντρο» της μισητής Ρεάλ. Ο Τσάβι Πασκούαλ έφτιαξε ένα σύνολο με σκοπό το τρόπαιο. Η δύναμη της ομάδας θα είναι η ρακέτα καθώς τον Άντε Τόμιτς θα  πλαισιώνει από φέτος ο Τίμπορ Πλάις που πέρσι αγωνίστηκε στην Λαμποράλ Κούτσα. Οι δυο αυτοί συνθέτουν το καλύτερο ίσως δίδυμο ψηλών της φετινής Ευρωλίγκας. Οι Καταλανοι ενισχυθήκαν και στην περιφέρεια καθώς το κενό του Σάδα καλύφθηκε από τον Τόμας Σατοράνσκι και τον μεγαλο άτυχο , καθώς τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στην πρεμιέρα της ACB, τον Μάρκους Έρικσον.

Ο Παναθηναϊκός με "νέο λουκ" και ολικό λίφτινγκ ξεκινά την μάχη για πρώτη φόρα μετά από χρόνια χωρίς να έχει αυτοσκοπό το F4, καθώς θέλει αρχικά να φτιάξει μια ομαδα για να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρονιά στην Ευρώπη. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ανέλαβε αυτό το χτίσιμο, αλλά η εμπειρία σε συνδυασμό με την τελειομανία του Βόσνιου είναι εχέγγυα για την επιτυχία.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας είχαν φέτος σύνθημα το «τόπο στα νιάτα» και επένδυσαν πολύ στο νέο στοιχείο του ελληνικού μπάσκετ. Μποχωρίδης, Λουντζής, Κόνιαρης, Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος, Διαμαντάκος είναι μερικά από τα παιδιά στα οποία θα βασιστεί ο σύλλογος. Βεβαία δεν λείπει και η εμπειρία των παλιών με τον Διαμαντίδη πραγματικό αρχηγό να καθοδηγεί την ομαδα έχοντας διπλά του και τις παλιόσειρες τον Φώτση και τον Μαυροκεφαλίδη. Συνολικά 11 γηγενείς παίχτες απαρτίζουν το ροστερ ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός γηγενών παιχτών.

Οι ξένοι που έχουν έρθει είναι παίχτες με άξια όπως ο Νέλσον με εκρηκτικότητα όπως είναι ο Σλότερ με δύναμη όπως ο Εστεμπάν Μπατίστα. Ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να πρωταγωνιστεί και αυτό θα προσπαθήσει και φέτος.

Η Αρμάνι Μιλάνο μετά την περσινή αποτυχία να πάει στο f4 που διοργανώθηκε στο γήπεδο της θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Σημαντική μεταγραφή αυτή του Λίνας Κλέιζα καθώς ο Λιθουανός στη πιο ώριμη και μεστή μπασκετικά περίοδο της ζωής του υπόσχεται ότι θα βοηθήσει την Ιταλική Ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Ο Λούκα Μπάνκι παραμένει στην τεχνική ηγεσία και οι Ιταλοί έχοντας αφήσει πίσω την περσινή πορεία ετοιμάζονται για την νέα πρόκληση.

Φενέρμπαχτσε Ούλκερ

Πέρσι η ομαδα δεν ήταν δίκια του φέτος όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχτισε την ομαδα όπως αυτός ήθελε επενδύοντας σε ότι κυκλοφορεί στην αγορά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήρθε στο σύλλογο για να συναντήσει τον Νεμάνια Μπιέλιτσα που μαζί με τον επίσης νεοφερμένο Γιαν Βέσελι αλλα και τον Ρίκι Χίκμαν συνθέτουν το πάζλ μιας ομάδας που είναι ικανή για πολλά και μεγάλα πράγματα.

Η Γερμανική Μπάγερν θέλει να φτιάξει μια ,εξίσου όσο και στο ποδόσφαιρο, ανταγωνιστική ομαδα. Ο Πέσιτς έχει χτίσει ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και ενισχυμένο σύνολο καθώς οι προσθήκες του Ντούσκο Σαβάνοβιτς από την Έφες και του Βλαντίμιρ Στίματς από την Μάλαγα θα βοηθήσουν αρκετά την ομαδα.

Η Μπάγερν έχει στόχο την πρόκριση στην επομένη φάση και να αρχίζει σιγά να δημιουργεί κάτι καλό στο χώρο του μπάσκετ.
Τέλος η Πολωνική Τουρούφ πρωταθλήτρια στη χωρά της και πρωτάρα στο θεσμό θα προσπαθήσει να μην γίνει «σάκος του μποξ» για τα θηρία του ομίλου. Η ομαδα θα βασιστεί πολύ έντονα στο Πολωνικό στοιχείο και στη συνοχή καθώς μόλις δυο παίχτες προστεθήκαν στο σύλλογο. Η συμμέτοχη και μονό στην ευρωλίγκα είναι γιορτή και αυτό θα προσπαθήσουν στην Τουρούφ να χαρούν τους αγώνες.

Δ όμιλος

Ολυμπιακός

Βαλένθια

Λαμποράλ Κούτσα

Γαλατασαράι

Ερυθρός Αστέρας

Νεπτούνας.

Ο Ολυμπιακός μετά από 3 χρονιά δεν ξεκινά τη χρονιά με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν σε σημαντικές προσθήκες στο ροστερ τους προκειμένου να ενισχυθεί η ομαδα όσο γίνεται. Ο Όλιβερ Λαφαγιέτ είναι η πιο σημαντική προσθήκη στην περιφέρεια. Ένας παίχτης που ήρθε για να μείνει που έχει δέσει αρμόνικα με τον Βασίλη Σπανούλη και που μπορεί στην μέρα του να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλη άμυνα. Στα φοργορντ Ο Οθέλο Χάντερ και ο Τρέμελ Ντάρντεν υπόσχονται να προσφέρουν θεαματικές στιγμές και συγκλονιστικές φάσεις.

Ο Ολυμπιακός έχει στόχο να βρεθεί όσο ψηλά γίνεται και θα κοιτάζει παιχνίδι με παιχνίδι να βελτιώνεται έξαλλου ο δρόμος είναι μακρύς και περιθώρια βελτίωσης υα υπάρξουν αρκετά σε περίπτωση που κάτι στραβώσει στην πορεία της διοργάνωσης.

Η Βαλένθια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς θα βασιστεί στην εμπειρία του Λαβρινόβιτς αλλα και του Ρομέι Σάτο για να διεκδικήσει ότι της αναλογεί. Η Ισπανική ομαδα επιστρέφει στην ευρωλίγκα και θα θελήσει να αποδείξει ότι δικαία είναι εκεί ανάμεσα στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης.

Η Λαμποράλ Κούτσα μπορεί να έχασε τα βαριά της χαρτιά τον Αντρέα Νοτσιόνι αλλα και τον Τίμπορ Πλάις αλλα εξακολουθεί να παραμένει μια υπολογίσιμη ομαδα. Το μεγαλο της όπλο μα φυσικά η έδρα η «Φερνάντο Μπούεσα αρένα» είναι πάντα καυτή και αφιλόξενη για τους αντίπαλους της Λαμποράλ. Η ομαδα ενισχύθηκε σημαντικά και αναμένεται να έχει έναν πιο σημαντικό ρολό και να είναι πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Η Γαλατασαράι του κόουτς Ατάμαν με σημαντικές προσθήκες όπως του Βλάντιμιρ Μίτσοφ, του Κρεμ Γκόλουμ αλλα και του δικού μας Ίαν Βουγιούκα ρίχνεται στην μάχη ενισχυμένη όσο ποτέ, θέλει τη διάκριση και θα προσπαθήσει να την πετύχει Φέτος φαίνεται ότι είναι η χρονιά της το μονό που πρέπει να κάνει είναι να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Ο Ερυθρός Αστέρας με έντονο το Σέρβικο στοιχείο θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Πέρσι αποκλειστικέ από τη πρώτη φάση των ομιλών φέτος θέλει να προχωρήσει. Η ομαδα της Σερβίας έχει 10 Σέρβους αθλητές στη σύνθεση της. Με έντονο λοιπόν το Σέρβικο στοιχείο ο Ερυθρός Αστέρας θα θελήσει να δυσκολέψει τους αντίπαλους και γιατί όχι να προκριθεί. Ταλέντο υπάρχει ,έξαλλου, στους πάλαι ποτέ πρωταθλητές Ευρώπης.

Η τελευταία ομαδα του 4ου ομίλου είναι η Νεπτούνας δευτεραθλήτρια Λιθουανίας, άγνωστη στον ευρύ μπασκετικά κοινό, θα συστηθεί για πρώτη φόρα. Ομαδα που θα στηριχτεί στα δικά της παιδία θα αγωνιστεί για να μαζέψει όσες περισσότερες εμπειρίες μπορεί.

Αυτές ήταν οι 24 ομάδες της διοργάνωσης και μέχρι να μείνουν 4 και τελικά μια η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης θα χρειαστεί να αναμείνουμε περίπου 8 μήνες. Η ευρωλίγκα ξεκινά καλύτερη από ποτέ με την ευχή να χαρίσει όμορφες και συγκινητικές στιγμές στους φίλους του αθλήματος.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.