Σαν σήμερα το δέκατο της Ρεάλ Μαδρίτης (vid)

Written by  Μάι 20, 2020

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη, έχοντας κατακτήσει συνολικά δέκα τρόπαια Euroleague, δύο εκ των οποίων την τελευταία πενταετία.

Σαν σήμερα, δυο χρόνια πριν στο Βελιγράδι, η «Βασίλισσα» έφτανε στην κατάκτηση του δέκατου τροπαίου στην ιστορία της, επίτευγμα που θυμήθηκε σε αφιέρωμά της η Turkish Airlines Euroleague.

«Σαν σήμερα, το 2018, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Φενερμπαχτσέ με 85-80 στην Stark Arena του Βελιγραδίου και κατέκτησε το τρόπαιο για δέκατη φορά, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Ρεάλ επέστρεψε στον θρόνο της, έπειτα από τον τελευταίο της τίτλο το 2015, ενώ η Φενερμπαχτσέ έχασε στην τρίτη συνεχόμενη εμφάνισή της σε τελικό.

Συγκλονιστικό φινάλε

Έπειτα από ένα κλειστό και συναρπαστικό παιχνίδι, η Φενερμπαχτσέ προηγήθηκε με 38-40 στο ημίχρονο, αλλά οι «Los Blancos» σημείωσαν τους 7 πρώτους πόντους του δεύτερου ημιχρόνου και δεν κοίταξαν πίσω ξανά. Ο Φαμπιέν Κοσέρ σημείωσε ένα δύσκολο καλάθι για το προβάδισμα με 59-52 περισσότερο από 2’ πριν την λήξη της περιόδου και ένα τρίποντο από τον Τζέισι Κάρολ έφεραν ένα σερί 8-2, που έκανε τα 61-51, με 6 λεπτά να απομένουν για την λήξη. Το μεγαλύτερο προβάδισμα έφτασε στο 74-63, πριν ο Νικολό Μέλλι, ο Μπραντ Γουαναμέικερ και ο Μπόμπι Ντίξον βοήθησαν να μειωθεί σε 81-78 με 22,4’’ πριν την λήξη. Ο Κοσέρ αστόχησε σε 2 ελεύθερες βολές, αλλά ο Τρέι Τόμπκινς βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο για να σκοράρει και να δώσει ένα προβάδισμα 5 πόντων, με την Ρεάλ να καταφέρνει να το διατηρήσει. Ο Κοσέρ ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 17 πόντους και ο Λούκα Ντόντσιτς είχε 15 πόντους και 4 ασίστ, κερδίζοντας το βραβείο του MVP Final Four. Ο Τόμπκινς πρόσθεσε 10 πόντους στην νίκη, όπου 11 διαφορετικοί παίκτες της Ρεάλ σκόραραν τουλάχιστον 3 πόντους και αγωνίστηκαν τουλάχιστον 12 λεπτά. Ο Μέλλι οδήγησε την Φενερμπαχτσέ με ρεκόρ σε τελικό με 28 πόντους και ο Μπραντ Γουαναμέικερ είχε 14 πόντους και 5 ασίστ.

Μαγεία Λούκα

Ο Ντόντσιτς ψηφίστηκε Final Four MVP, ολοκληρώνοντας μια από τις κορυφαίες σεζόν που έγινε ποτέ από έφηβο στην ιστορία του μπάσκετ. Σε ηλικία 19 ετών ο Ντόντσιτς έγινε ο νεότερος Final Four MVP στην ιστορία, ολοκληρώνοντας μια εκπληκτική χρονιά, όπου και αναδείχθηκε επίσης EuroLeague MVP, βρέθηκε για πρώτη φορά στην καλύτερη πεντάδα της διοργανωσης και κέρδισε επίσης το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο του EuroLeague Rising Star.

Στα βιβλία της ιστορίας

Ο ψηλός της Φενερμπαχτέ Νικολό Μέλλι έγραψε ιστορία με τους 28 πόντους που σημείωσε, περισσότερους από κάθε άλλο παίκτη σε τελικό την εποχή των Final Four. Σημείωσε 7/10 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 4/6 βολές. Τέσσερις παίκτες μοιράζονταν το προηγούμενο ρεκόρ με 27 πόντους. Ωστόσο, το σημάδι του Μέλλι κράτησε μόλις έναν χρόνο, μέχρι ο Σέιν Λάρκιν σκοράρει 29 πόντους στον τελικό του 2019. Από την πλευρά των νικητών, ο Πάμπλο Λάσο έγινε ο πρώτος Ισπανός προπονητής σε 37 χρόνια που κατέκτησε πολλαπλούς ευρωπαϊκούς τίτλους, ενώ ο Ρούντι Φερνάντεθ, ο Σέρχιο Γιουλ, ο Φελίπε Ρέγες, ο Φακούντο Καμπάτσο, ο Γκουστάβο Αγιόν και ο Τζέισι Κάρολ κέρδισαν ο καθένας τον δικό του δεύτερο σχετικό τίτλο.

Ολοκληρώνοντας την δουλειά

Η Ρεάλ τερμάτισε στην πέμπτη θέση έπειτα από 30 αγώνες στην κανονική περίοσο και, στη συνέχεια διαλύθηκε στο Game 1 της σειράς των play off με τον Παναθηναϊκό. Παρ’ όλα αυτά, η Ρεάλ ανέκαμψε κερδίζοντας στο Game 2 στην Αθήνα και στην συνέχεια υπερασπίστηκε την έδρα της στην ισπανική πρωτεύουσα για να ολοκληρώσει την σειρά. Στο Final Four η Ρεάλ πρώτα επικράτησε στον ημιτελικό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που είχε τερματίσει στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, πριν αποκαθηλώσει την Φενερμπαχτσέ που υπερασπιζόταν τον τίτλο της στον τελικό.

Δεν γίνεται χωρίς Ρεάλ – Φενερ

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Ρεάλ και Φενέρ συναντήθηκαν σε τελικό, ωστόσο, οι δυο σπουδαίες ομάδες συναντήθηκαν στα play off ή στο Final Four κάθε φορά την τελευταία πενταετία. Το ράλι ξεκίνησε όταν η Ρεάλ επικράτησε της Φενερμπαχτσέ με 96-87 στον ημιτελικό του Final Four 2015. Την επόμενη χρονιά, η Φενέρ «σκούπισε» την Ρεάλ στα play off 2016. Η Φενέρ επικράτησε επίσης με 84-75 στον ημιτελικό του 2017, ενώ οι δυο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στον μικρό τελικό του Final Four 2019, όπου η Ρεάλ επικράτησε με 94-75.

 

 

 Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.