Με Σπανούλη ολοκληρώθηκε η κορυφαία ομάδα της δεκαετίας (vid)

Written by  Μάι 12, 2020

Ανήμερα της επετείου του θρυλικού back-to-back του Ολυμπιακού, ο Βασίλης Σπανούλης είναι το τελευταίο μέλος της κορυφαίας ομάδας της δεκαετίας 2010-20, με την Turkish Airlines Euroleague να παρουσιάζει το αφιέρωμά της στον “Kill Bill” του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

«Το τελευταίο μέλος της καλύτερης ομάδας της δεκαετίας 2010-20, όπως ψηφίστηκε από φιλάθλους, δημοσιογράφους, παίκτες και προπονητές, είναι ένας από τους κορυφαίους clutch παίκτες που έχει δει ποτέ το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Καθοδηγούμενος από την κλάση του και την δύναμη της θέλησής του, ο Ολυμπιακός έγινε η μοναδική ομάδα που κατέκτησε back-to-back τίτλους στην δεκαετία. Είναι ο ένας και μοναδικός, Βασίλης Σπανούλης!

Είναι αδύνατον να αναφερθεί κάποιος στην περασμένη δεκαετία στην Ευρωλίγκα, χωρίς να μιλήσει για τον Σπανούλη, έναν γεννημένο ηγέτη που έκανε το ντεμπούτο του στην διοργάνωση με τον Παναθηναϊκό. Ο Σπανούλης ήταν ήδη Πρωταθλητής Ευρώπης και MVP Final Four όταν εντάχθηκε στον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό και, ως αδιαμφησβήτητος αρχηγός των «ερυθρόλευκων» εκτόξευσε το αγωνιστικό του επίπεδο, για να γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

«Είναι όμορφο να σκέφτομαι ότι έχω πετύχει μαζί με τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές και τους φιλάθλους κάτι τόσο μεγάλο με τον Ολυμπιακό. Αλλά, κάθε φορά που πετυχαίνεις έναν στόχο, αμέσως κοιτάς τον επόμενο. Το μπάσκετ δεν σταματά», δήλωνε ο ίδιος μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2012.

Η γέννηση του “Kill Bill

Αφού αγωνίστηκε την σεζόν 2009-10 με τον Παναθηναϊκό, ο Σπανούλης αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό για το υπόλοιπο της δεκαετίας και ακόμα περισσότερο.  Την δεύτερη χρονιά του στους «ερυθρόλευκους», ο Σπανούλης οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τίτλο της Eurleague το 2012. Εκείνη την σεζόν είχε τον καλύτερο μ.ο. στην καριέρα του με 16,7 πόντους, σημειώνοντας 21 στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα και 15 στον τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν αυτός που δημιούργησε το αλησμόνητο νικητήριο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη, όταν του πάσαρε την μπάλα με 0,7’’ να απομένουν. Έναν χρόνο αργότερα, ο Σπανούλης σημείωσε και τους 21 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό να επικρατήσει της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Λονδίνου. Ανακηρύχθηκε MVP Final Four και στις δυο διοργανώσεις, ενώ την σεζόν 2012-13 ήταν MVP Euroleague.

Ο Σπανούλης οδήγησε τον Ολυμπιακό ξανά στους τελικούς του 2015 και του 2017, όπου ηττήθηκε από την Ρεάλ και την Φενερμπαχτσέ, αντίστοιχα. Επελέγη τρις φορές στην καλύτερη ομάδα της Euroleague (2011-12, 2012-13, 2014-15) και τρεις ακόμα στην δεύτερη καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης (2010-11, 2013-14, 2017-18), ισοφαρίζοντας τον Μίλος Τεόντοσιτς στις περισσότερες ατομικές διακρίσεις στην διάρκεια της δεκαετίας.

«Μόνο αν κρατήσεις το τρόπαιο στα χέρια σου και το υψώσεις ψηλά, μπορείς να νιώσεις όλα αυτά τα συναισθήματα που περνούν από το μυαλό όλα αυτά τα χρόνια σκληρής δουλειάς για να βρίσκομαι εδώ που είμαι τώρα. Αισθάνομαι τυχερός και ευλογημένος. Είναι κάτι που θα μείνει στο μυαλό μου για όλη μου τη ζωή», δήλωνε μια εβδομάδα μετά την κατάκτηση του τροπαίου το 2013.

Οι αριθμοί

Ο Σπανούλης ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της Euroleague την δεκαετία με 3.290 πόντους. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2020 για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Εκείνη την ημέρα, προσπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο Σπανούλης ήταν επίσης πρώτος στις ασίστ με 1.250 στη νδιάρκεια της δεκαετίας, καθώς και στις επιτυχημένες ελεύθερες βολές (848) και τις προσπάθειες από την γραμμή (1.090).

Η στιγμή

Υπάρχουν πολλές μεγάλες στιγμές για να διαλέξει κάποιος, αλλά ο Σπανούλης ήταν ο παίκτης που έκανε την διαφορά στον ημιτελικό του 2015 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Ο Σπανούλης είχε αστοχήσει στα 11 πρώτα σουτ του και είχε index rating -4 μπαίνοντας στην τελευταία περίοδο. Ολοκλήρωσε με 13 πόντους, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα. Η ΤΣΣΚΑ οδηγούσε το παιχνίδι με 63-54 λιγότερο από 3 λεπτά για την λήξη, πριν ο Σπανούλης σημειώσει 11 πόντους με 3 πολύ δύσκολα τρίποντα, το τελευταίο εκ των οποίων, έβαλε την ομάδα του μπροστά για τα καλά με 66-69. Ο Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι με 68-70 χάρη σε μια ακόμα θρυλική εμφάνιση του “Kill Bill”».

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.