Η ιστορία (ξανα)γράφεται «γαλανόλευκα»

Written by  Νοε 24, 2017

Τα… καλά της φόρεσε η ανανεωμένη Εθνική Ελλάδας που στον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επικράτησε εκτός έδρας της Μ. Βρετανίας με 95-92 στην παράταση χάρη σε ένα εκπληκτικό τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου 3’’ πριν τη λήξη και έδειξε ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει παρόν και μέλλον και πως παρά τις αντιξοότητες μπορεί να παραμείνει ψηλά.

Οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου, μπορεί να είχαν μόλις λίγες μέρες προετοιμασίας μαζί, ωστόσο, κατάφεραν να γράψουν μια νέα σελίδα στην ελληνική ιστορία, αφού έδειξαν ότι διαθέτουν μπόλικο ταλέντο, έστω κι αν δεν αγωνίζονται στις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ δήλωσαν έτοιμοι να συνεχίσουν την μακρά παράδοση και να φορέσουν με αξιώσεις την βαριά «γαλανόλευκη» φανέλα.

Η έλλειψη συνοχής φάνηκε όταν η Εθνική προηγήθηκε με 12 πόντους στα μισά της τελευταίας περιόδου, όμως, το άγχος και οι λάθος επιλογές έδειξαν την ευκαιρία στην Μ. Βρετανία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, εκεί όπου οι διεθνείς έκαναν κατάθεση ψυχής μέχρι να φτάσουν στα τελευταία δευτερόλεπτα με το μαγικό τρίποντο του Αθηναίου και τις σπουδαίες άμυνες που ακολούθησαν και χάρισαν την πρώτη νίκη στην Ελλάδα στην προσπάθεια για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Εθνική χρειάστηκε λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματά της, δεδομένου ότι οι παίκτες είχαν ελάχιστο χρόνο να βρεθούν μαζί, με συνέπεια η πιο δεμένη ομάδα της Βρετανίας να προηγηθεί με 10-6, όμως, σταδιακά, άρχισε να παίρνει ρυθμό και κατάφερε να προηγηθεί με 12-15, για να λήξει το πρώτο δεκάλεπτο με την Ελλάδα να βρίσκεται στο +1 (17-18).

Με το καλό τους περιφερειακό σουτ και τα ζητήματα αμυντικής συνοχής που εμφάνιζε η Εθνική Ελλάδας, οι Βρετανοί προηγήθηκαν με 30-24, όμως, οι διεθνείς μας βρήκαν τρόπο να αντιδράσουν και να φτάσουν στο ημίχρονο ισόπαλοι με 37-37.

Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, όταν η Βρετανία εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία της Εθνικής για να πάρει διαφορά 7 πόντων (48-41), με την αντίδραση να έρχεται άμεσα και την Ελλάδα να μειώνει γρήγορα και να περνάει μπροστά με 52-55 (δεκάλεπτο 54-55), βγάζοντας ψυχικά αποθέματα και θέληση για τη νίκη.

Με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να κάνει εκπληκτικό παιχνίδι και την ομάδα να καταθέτει όλο το ταλέντο και την ψυχή της, η Εθνική πήρε διαφορά 8 πόντων (59-67), ενώ με τον Μπουρούση να δίνει το σύνθημα και τον Γιαννόπουλο να εκτελεί από τα 6,75 μ., η διαφορά έφτασε το +12 (63-75) και τα πανηγύρια στον «γαλανόλευκο» πάγκο, αλλά και τις κερκίδες από τους πολλούς Έλληνες που βρέθηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια της ομάδας, ήδη είχαν ξεκινήσει.

Παρ’ όλα αυτά, ακολούθησε ένα εφιαλτικό τρίλεπτο όπου έγιναν τραγικά λάθη από τους Έλληνες διεθνείς, που επέτρεψαν στους Βρετανούς να μειώσουν και με αλλεπάλληλα κλεψίματα να ισοφαρίσουν σε νεκρό χρόνο σε 83-83 και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση.

Τα λάθη συνεχίστηκαν και στο επιπλέον πεντάλεπτο με την Μ. Βρετανία να παίρνει προβάδισμα με 90-86, όμως, οι Έλληνες παίκτες δεν τα παράτησαν, μείωσαν σε 92-91, έπαιξαν σπουδαία άμυνα στην τελευταία περίοδο και το τρομερό τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου στα 3,4’’ πριν το τέλος, έκανε το 92-94 σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Ο Χάρης Γιαννόπουλος έκανε την άμυνα του αγώνα στην επαναφορά και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης με 1/2 βολές έγραψε το τελικό 92-95, που ήταν και το τελικό σκορ.

Στυλοβάτες σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια ήταν ο μεγάλος αρχηγός, Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα οδήγησε τους συμπαίκτες του στη νίκη με μια συγκλονιστική εμφάνιση με 32 πόντους, 8 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Γιάννης Αθηναίου που εκτός από το μεγάλο τρίποντο είχε συνολικά 18 πόντους (4/6 τρίποντα), 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, αλλά και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο οποίος στην επιστροφή του δέκα χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία με την Εθνική, σημείωσε 9 πόντους με 6 ριμπάουντ, μία ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 κοψίματα, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα για την δικαίωση της προσπάθειάς τους.

Για την σκληροτράχηλη ομάδα της Μ. Βρετανίας, ο Κλαρκ είχε 17 πόντους με 3 ριμπάουντ, ο… γνωστός μας Οκερεαφόρ είχε 14 πόντους με 6 ασίστ, 14 πόντους με 6 ασίστ είχε και ο Λόρενς, ενώ ο παλιός γνώριμος με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα Οβιέ Σοκό είχε 13 πόντους με 9 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

 

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 37-37, 52-55, 83-83, 92-95 (παρ.)

Φωτό: FIBA

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.