Πολύ σκληρή για να πεθάνει

Written by  Αυγ 29, 2015

Η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε ακόμα ένα τουρνουά Ακρόπολις με την νίκη της με 67-62 επί της Λιθουανίας στον τελευταίο της αγώνα πριν αναχωρήσει για την Κροατία οπού θα διεξαχθεί η πρώτη φάση του ευρωμπάσκετ.

 

Η Εθνική βρήκε λύσεις μέσα από την άμυνα της και κατάφερε να ξεπεράσει την πολύ  μεγάλη αστοχία της που για ακόμα μια φορά ήταν φανερή στο παρκέ του ΟΑΚΑ κάτι που σίγουρα πρέπει να προβληματίσει  τον Φώτη Κατσικάρη και το τεχνικό επιτελείο. Από την άλλη πλευρά η Λιθουανία ήταν τρομερά εύστοχη στα τρίποντα ενώ πήρε και πολλούς πόντους απο δεύτερες επιθέσεις χάρις στα επιθετικά ριμπάουντ που είχε. Η Εθνική έχασε την μάχη των αιθέρων και αυτό αποτυπώθηκε και από τη στατιστική (45 ριμπάουντ είχαν οι Λιθουανοι έναντι μόλις 28 των Ελλήνων).

Κορυφαίος του παρκέ σε άμυνα και επίθεση ο Γιώργος Πρίντεζης με 14 πόντους και τον ακολούθησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 10. Από τη Λιθουανία που είναι εξαιρετικό σύνολο ο Μασιούλις είχε 15 πόντους με τον Βαλασιούνας να σημειώνει 13 και να κατεβάζει 11 ριμπάουντ.

Η Εθνική ξεκίνησε καλύτερα την αναμέτρηση και προηγήθηκε στο πρώτο δίλεπτο με 7-1 με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον Γιώργο Πρίντεζη. Το γρήγορο 7-1 ανάγκασε τον τεχνικό της «Λιέτουβας» να καλέσει ταιμ αουτ προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Η Εθνική όμως συνέχισε στο ίδιο επιθετικό τέμπο και στο 4΄ το σκορ ήταν 12-3 καθώς οι Λιθουανοι ήταν εγκλωβισμένοι στην πολύ καλή άμυνα της «επίσημης αγαπημένης». Η Εθνική μπορεί να μην σκόραρε για περίπου  2 λεπτά άλλα δεν απειλήθηκε κιόλας, έτσι στο πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης στο σκορ ήταν 12-6. Η επιθετική αδράνεια της ομάδας ήταν η αιτία που ο Φώτης Κατσικάρης ζήτησε ταιμ-αουτ για να δωσει τις οδηγίες του. Η Λιθουανία προσπάθησε και μπήκε ξανά στην αναμέτρηση χάρις σε δυο εύστοχα τρίποντα(16-12 στο 8’), εκμεταλλευόμενη και μια μικρή αμυντική ολιγωρία των διεθνών κυρίως στα αμυντικά ριμπάουντ. Η Λιθουανία  κατάφερε και μείωσε στον πόντο(16-15) χάρις σε 2 εύστοχες βολές του Λικαβίτσιους στα 8,7 δευτέρα πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου σκορ το όποιο διατηρήθηκε μέχρι το τέλος καθώς η Εθνική με τον Βασίλη Σπανούλη δεν κατάφερε να κάνει σωστή επίθεση.

Στην δεύτερη περίοδο το τρίποντο από τον Γιόνας Μασιούλις έφερε το παιχνίδι στα ίσια (18-18 στο 11’). Η Εθνική πήγε το παιχνίδι στη ρακέτα και με Πρίντεζη άλλα και Αντετοκούνμπο προηγήθηκε εκ νέου με 4 πόντους στο 14’(24-20). Η Λιθουανία συνέχιζε να πιέζει και με τον Σειμπούτις μείωσε και πάλι στο καλάθι (24-22) γεγονός που ανάγκασε τον Κατσικάρη να καλέσει και πάλι ταιμ-αουτ καθώς η Εθνική δεν μπορούσε να βρει ρυθμό ενώ δεν είχε και την απαιτουμένη ενέργεια. Παρ όλα αυτά δεν έχανε το προβάδισμα και μάλιστα το διεύρυνε αρχικά με τον Κώστα Κουφό και εν συνεχεία με γκολ-φάουλ του Πρίντεζη(29-24 στο 16΄). Τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ σε συνδυασμό με τις κακές επιλογές στην επίθεση έδωσε την ευκαιρία στη Λιθουανία να «τρέξει» ένα σερί 7-0 και να προηγηθεί με 29-31 πριν ο Καλάθης με «ντράιβ» στο τέλος ισοφαρίσει σε 31-31 σκορ με το οποίο πήγαν οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης καμιά ομάδα δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ και η πρωτοπορία άλλαζε συνεχώς κατοχή. Σε αυτό το διάστημα η Λιθουανία πατούσε καλύτερα στο παρκέ και προηγήθηκε στο 23 με 33-35. Ο Σλούκας ισοφάρισε προσωρινά σε 35-35 πριν η «Λιέτουβας» πάρει εκ νέου το προβάδισμα με καλάθι του Σειμπούτις. Το γεγονός ότι η Εθνική δεν μπορούσε ακόμα να βρεί ρυθμό ήταν και ο λόγος που ο Κατσικάρης κάλεσε ταιμ-αουτ στο 25΄καθως έψαχνε συνεχώς λύσεις για να ξεμπλοκάρει τους παίκτες του. Η Λιθουανία προηγήθηκε μεχρι και με 4 πόντους (35-39 στο 25΄). Εκείνο ήταν το σημείο που αφύπνισε την Εθνική και με ένα σερί 9-0 προηγήθηκε με (46-41 στο 29’).  Ο Μασιούλις όμως με γκολ-φαουλ μείωσε στους 2(46-44) πριν ο Σλούκας με το δεύτερο ελληνικό τρίποντο δώσει ξανά το προβάδισμα με +5(49-44). Ο κορυφαίος του παρκέ για τους Λιθουανους Καβαλιάουσκας με ένα ακόμα επιθετικό ριμπάουντ έκανε το 49-46 που ήταν και το τελικό της τρίτης περιοδου.

Στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου Κουφός και Πρίντεζης διατηρούσαν την Εθνική μπροστά στο σκορ(53-48 στο 33΄). Ο Βαλασιούνας με τον 9ο προσωπικό του πόντο μείωσε και πάλι στους 3(53-50). Η Εθνική με ένα μικρό 3-0 έκανε το 56-50. Ο Κώστας Σλούκας έδωσε λύσεις επιθετικά και με δικό του καλάθι πήγε ξανά το σκορ στο +6(58-52 στο 34’). Το πρώτο πεντάλεπτο της τελευταίας περιόδου βρήκε την Εθνική να προηγε'ιται με +8(60-52) ενώ λίγο αργότερα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τρίποντο έγραψε το 63-52 για το +11 κάνοντας ένα σερί 10-0 στο πιο κρίσημο χρονικά σημείο. Η Λιθουανία και πάλι αντέδρασε και κατάφερε να μειώσει στους 6 χάρις σε ένα σερί 5-0 ενώ το σερί εγινε 8-0 λίγο αργότερα με τρίποντο του Μασιούλις(63-60). Ο Καλάθης απάντησε με τρίποντο δίνοντας «αέρα» 6 πόντων στην Εθνική. Ο Γιανκούνας με ένα ακόμα καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ μείωσε στους 4(66-62 στο 38’). Ο Γιάννης Μπουρούσης με 1 εύστοχη βολή έκανε το 67-62 που αυτό ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης καθώς οι Λιθουανοι  δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι στην τελευταία επίθεση. Η κόρνα της λήξης βρήκε την Εθνική να κατακτά ένα ακόμα τουρνουά Ακρόπολις να ολοκληρώνει την προετοιμασία της και να στρέφει αποκλειστικά το βλέμα της στο ευρωμπάσκετ που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες.

Διαιτητές:Γκόντας, Πηλοΐδης, Κορομηλάς.

Δεκάλεπτα:16-15, 31-31, 49-46, 67-62.

Ελλάδα (Κατσικάρης):Μπουρούσης 8 (6 ριμπ.), Ζήσης 5, Σπανούλης 3, Καλάθης 9, Περπέρογλου 4, Σλούκας 7, Αντετοκούνμπο 10 (6 ριμπ.), Καϊμακόγλου, Κουφός 5, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης.

Λιθουανία (Καζλάουσκας):Καλνιέτις, Γκαϊλιους 2, Ματσιούλις 15, Σεϊμπούτις 4, Καβαλιάουσκας 6, Γιανκούνας 7, Γιαβτόκας, Βαλαντσιούνας 13, Κουζμίνσκας 6, Μιλάκνις 5, Γκουντάιτις, Λεκαβίτσιους 4.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.