Κερδίζει και στην κακή της μέρα

Written by  Αυγ 28, 2015

Τη δεύτερη της νίκη στο 27ο τουρνουά Ακρόπολις σημείωσε η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε της Τουρκίας στο ΟΑΚΑ με 62-58 χωρίς να ικανοποιήσει όμως ιδιαίτερα τον κόσμο της.

 

Η Εθνική παρουσίασε πάλι κάποια νεκρά διαστήματα και χρειάστηκε να επιστρατεύσει το μεγάλο της όπλο που είναι η αμυντική λειτουργιά προκειμένου να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα.

Η κακή επιθετική εικόνα της ομάδας αποτυπώθηκε και από τη στατιστική. Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη είχαν 15% στα τρίποντα την ιδία στιγμή που οι αντίπαλοι τους σούταραν με πολύ καλύτερο ποσοστό(25,8%).

Κορυφαίος του παρκέ για έναν ακόμα αγώνα ο Γιαννης Αντετοκούνμπο με 10 πόντους 9 ριμπάουντ και 4 τελικές πάσες ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Κουφός με 10 πόντους και 8 ριμπάουντ. Από τους Τούρκους που είναι πολύ καλά δουλευμένη ομάδα ξεχώρισαν οι Μαχμουτογλου και Ιλιασόβα που είχαν από 10 πόντους.

Το τουρνουά ολοκληρώνεται το Σαββάτο με την Εθνική να αντιμετωπίζει τη Λιθουανία στο πιο δύσκολο από τα τρία παιχνίδια και να θέλει την νίκη για να κατακτήσει το τρόπαιο και να πάρει την απαιτουμένη ψυχολογική ανάταση πριν τους αγώνες του ευρωμπάσκετ.

Η Εθνική μπήκε έχοντας συνέχεια το πόδι στο γκάζι και με σκοπό να αποζημιώσει τους περίπου 10000 φίλους της που ήρθαν στο ΟΑΚΑ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αφού ξεπέρασε το αρχικό μούδιασμα(7-7 στο τρίτο λεπτό) έβγαλε πολύ ενέργεια τόσο σε άμυνα όσο και στην επίθεση και κατάφερε χάρις σε ένα επιμέρους 16-2 να προηγηθεί με +14(24-20 στο 7) προσφέροντας παράλληλα όμορφες φάσεις και ωραίους συνδυασμούς. Η Τουρκία σε εκείνο το διάστημα προσπαθούσε χάρις σε εύστοχα τρίποντα από τον Μουχάμεντ Αλί να μείνει μέσα στο παιχνίδι. Τελικά η πρώτη περίοδος έληξε με την Εθνική μας να προηγείται με +10(29-19)

Η δεύτερη περίοδο ξεκίνησε όπως ακριβώς τέλειωσε η πρώτη με την Εθνική μας να σκοράρει και την Τουρκία να προσπαθεί να πιέσει για να μπει μέσα στο παιχνίδι. Στο 13 το σκορ ήταν 35-22 με τρίποντο του Νίκου Ζήση. Το ταιμ αουτ που κάλεσε ο Αταμάν λειτούργησε καθώς οι Τούρκοι άρχιζαν να ροκανίζουν τη διαφορά και εκμεταλλευόμενοι και την επιθετική αφλογιστία των παικτών του Φώτη Κατσικάρη «έτρεξαν» ένα σερί 10-0 και ισοφάρισαν σε 35-35 στο 16’. Ο Κώστας Κούφος στην αμέσως επόμενη φάση επανέφερε την Εθνική στο προβάδισμα(37-35). Το σκορ αυτό παρέμεινε μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου καθώς καμία από τις ομάδες δεν μπόρεσε να σκοράρει έτσι το 37-35 σφράγισε τις προσπάθειες για τα πρώτα είκοσι λεπτά.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε πολύ νωχελικά και νευρικά για τις δυο ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτοι πόντοι σημειωθήκαν μετά από 2,5 λεπτά αγώνα χάρις σε δυο εύστοχες βολές από τον Γιάννη Μπουρούση (39-35). Η Τουρκία όμως αντέδρασε ο Ιλιασόβα αρχικά μείωσε στον πόντο με εύστοχο τρίποντο(39-38) και εν συνεχεία ο Κοκσάλ με γκολ-φάουλ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με 39-41. Η Εθνική δεν μπορούσε να βρει εύκολα διάδρομους για το αντίπαλο καλάθι ενώ και το ποσοστά της στα σουτ τριών πόντων ήταν χαμηλό.  Ένα ταιμ αουτ που κάλεσε ο Φώτης Κατσικάρης σε συνδυασμό και τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο πάγκος της Τουρκίας λειτούργησε ευεργετικά για τους Έλληνες παίκτες καθώς έκαναν ένα μικρό σερί 5-0 και πήραν εκ νέου το προβάδισμα(44-41 στο 26΄). Η Τουρκία όμως και πάλι αντέδρασε και έφερε το ματς στα ίσια(44-44 στο 29΄). Ο Γιαννης Αντετοκούνμπο με 2 εύστοχες βολές έκανε το 46-44 και στη συνέχεια με ένα θεαματικό κάρφωμα ξεσήκωσε τις εξέδρες για το 48-44 που ήταν και το τελικό σκορ της περιόδου.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με ένταση στο παρκέ καθώς Ο Μαχμουτογλου χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Σπανούλη με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να ευστοχεί στην μια βολή και να κάνει το 49-44. Ο Ζήσης με ωραία προσπάθεια έγραψε το 51-44 με τον Γκιουλέρ με τρίποντο να μειώνει στους 4(51-47). Η Εθνική έψαχνε ένα ξέσπασμα και το βρήκε όταν χάρις σε συνεχόμενους πόντους από Ζήση και Μπουρούση ξέφυγε στο σκορ με 58-49 κάνοντας δηλαδή ένα σερί 7-0. Το παιχνίδι συνέχιζε να μην έχει ρυθμό . Στο 35 το σκορ ήταν 58-50 με τις δυο ομάδες να έχουν επιμέρους σκορ περιόδου 9-5 υπέρ της Εθνικής Ελλάδας. Η Τουρκία σκόραρε μόνο με βολές κάτι που δεν ανησυχούσε την Εθνική αφού διατηρούσε άνετα το μικρό προβάδισμα των 7 πόντων(58-51 στο 36’). Όσο η Τουρκία σκόραρε μόνο με βολές δεν υπήρχε καμία ανησυχία στους Έλληνες παίκτες(58-52 στο 37΄). Στα τελευταία δυο λεπτά η Τουρκία προσπάθησε να κάνει την ύστατη αντεπίθεση της άλλα ο Πρίντεζης με καλάθι μετά από κλέψιμο του Αντετοκούνμπο έκανε το 60-54 βάζοντας θεμέλια νίκης. Ο Γκιουλέρ όμως με κλέψιμο και καλάθι έκανε το 60-58 στα 18΄΄ πριν το τέλος αναγκάζοντας τον προπονητή της Εθνικής να καλέσει ταιμ-αουτ. Η ομάδα κυκλοφόρησε πολύ σωστά την μπάλα παρ όλη την πίεση των Τούρκων που είχαν φάουλ να δώσουν. Ο Σπανούλης με 2 εύστοχες βολές έδωσε προβάδισμα ασφαλείας στην Εθνική(62-58 στο 1΄΄ πριν τη λήξη). Η τελευταία φάση δεν άλλαξε τα δεδομένα και το 62-58 ήταν το τελικό σκορ με την Εθνική μας να διπλασιάζει τις νίκες της στο 27ο τουρνουά Ακρόπολις.

 

Διαιτητές:Γκόντας, Σχινάς, Πηλοΐδης.

Δεκάλεπτα:29-19, 37-35, 48-44, 62-58.

Ελλάδα (Κατσικάρης):Μπουρούσης 8 (8 ριμπ.), Ζήσης 11, Σπανούλης 9 (4 ασ.), Καλάθης 3, Περπέρογλου, Σλούκας, Αντετοκούνμπο 10 (9 ριμπ., 4 ασ.), Καϊμακόγλου, Κουφός 10 (8 ριμπ.), Πρίντεζης 11, Παπανικολάου, Μάντζαρης

Τουρκία (Αταμάν):Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 6, Χερσέκ 4, Ιλιασόβα 12, Ερντέν 6, Μαχμούτογλου 12, Σαβάς, Μπατούκ, Μουχάμεντ, Αλντεμίρ, Κοκσάλ, Σιπάχι, Οζμιζράκ, Κορκμάζ.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.