Η Τουρκία φανέρωσε τις αδυναμίες της

Written by  Αυγ 15, 2015

Στο πιο δυνατό μέχρι σήμερα τεστ της προετοιμασίας της η Εθνική Ομάδα γνώρισε την ήττα από την Τουρκία με 73-64 στο τουρνουά της Κωνσταντινούπολης, όμως, αυτό που μετράει είναι ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα και φανερώθηκαν οι βασικές αδυναμίες της ενόψει της συνέχειας.

 

Οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας παρουσίασαν κατά διαστήματα ορισμένες από τις αρετές τους, όπως η προσήλωση στην αμυντική λειτουργία, οι γρήγορες επιστροφές, οι αλληλοκαλύψεις και η καλή κυκλοφορία της μπάλας, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού εμφάνισαν και τις χτυπητές αδυναμίες τους, όπως η έλλειψη ομοιογένειας, η κόπωση και η απουσία αυτοσυγκέντρωσης σε ορισμένα μεγάλα χρονικά σημεία του αγώνα. Στο τέλος δε, έμειναν και από δυνάμεις, οδηγήθηκαν σε εντελώς λάθος επιλογές σε άμυνα και επίθεση και δεν είχαν αντοχές να ακολουθήσουν τους αντιπάλους τους.

Αδυναμίες που υπάρχει χρόνος να διορθωθούν μέχρι την επίσημη έναρξη του Ευρωμπάσκετ, με το σύνολο των παικτών και του τεχνικού τιμ να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά για να οδηγήσουν την ομάδα εκεί που της αξίζει.

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης ο Φώτης Κατσικάρης έδωσε έμφαση στο να τονώσει τις συνεργασίες μεταξύ του Βασίλη Σπανούλη και του Κώστα Κουφού, ωστόσο, είναι εμφανές πως ο ομογενής σέντερ χρειάζεται ακόμα χρόνο προσαρμογής στο παιχνίδι της Εθνικής. Οι Έλληνες διεθνείς μπήκαν νωθροί και χωρίς καλές επιλογές στην επίθεση, με αποτέλεσμα, παρ’ όλο που αμυντικά πήγαιναν καλά - με εξαίρεση μερικά κενά διαστήματα στην περιφερειακή άμυνα – η Τουρκία να ελέγχει το παιχνίδι.

Με την είσοδο των «παλιοσειρών» -Μπουρούση, Πρίντεζη, Περπέρογλου, Μάντζαρη – η εικόνα της Εθνικής άλλαξε, με την ελληνική ομάδα να αναλαμβάνει τα «ηνία» του αγώνα και με ένα σερί 1-15 μετέτρεψε το 18-12 του 8’ σε 19-27 στο 12’. Τα προβλήματα ομοιογένειας που παρουσίασε η Εθνική μας έφεραν ένα μεγάλο κενό διάστημα, που επέτρεψε στην Τουρκία να κάνει ένα δικό της σερί 11-0 και να προηγηθεί με 30-27, τη στιγμή που οι Έλληνες διεθνείς έψαχναν να βρουν τις σωστές επιλογές.

Με το παιχνίδι να έχει ισορροπήσει, η Εθνική Ομάδα ξόδεψε το τρίτο δεκάλεπτο παίζοντας άναρχο μπάσκετ, αποτέλεσμα και των αλλαγών του Φώτη Κατσικάρη για να δοκιμάσει καινούρια σχήματα, ενώ στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου έδειξε να μένει από δυνάμεις και να επιτρέπει στην Τουρκία να ξεφεύγει στο σκορ.

Οι παίκτες της Εθνικής προσπάθησαν να επιστρέψουν στο παιχνίδι, εν μέρει το κατάφεραν, όμως, στα τελευταία λεπτά η κόπωση έκανε την εμφάνισή της, θόλωσε το μυαλό των διεθνών και δεν κατάφεραν να πετύχουν την ολική ανατροπή. Η Τουρκία επικράτησε τελικά σχετικά εύκολα με 73-64, όμως, σε αυτά τα παιχνίδια το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει τη λιγότερη σημασία.

Η ήττα στα φιλικά απέναντι σε μία πολύ ποιοτική ομάδα δεν είναι ζημιά, αλλά αντίθετα αποτελεί μια καλή αφορμή για συμπεράσματα και αυτό αναμένεται να γίνει στην πορεία της προετοιμασίας, αφού ο Φώτης Κατσικάρης και οι παίκτες του επιστρέφουν από την Κωνσταντινούπολη πιο «σοφοί» σχετικά με τις αδυναμίες τους και σε αυτές θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες.

Μακράν κορυφαίος της Εθνικής ο Γιάννης Μπουρούσης με 21 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ σημαντική προσφορά είχαν και οι Πρίντεζης με 10 πόντους και Ζήσης με 9. Κορυφαίος της αναμέτρησης, ωστόσο, ήταν ο Σεμίχ Ερντέν με 15 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ από 11 πόντους είχαν οι Μαχμούτογλου και Οσμάν, 12 ο Ντίξον (Μουχάμεντ Άλι) και 9 πόντους με 9 ριμπάουντ ο Ερσάν Ιλιασόβα.

Η Εθνική θα συνεχίσει την προετοιμασία και όλοι αναμένουν στο τουρνουά της Ξάνθης που ακολουθεί η ομάδα να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερη και όσο οι μέρες για το Ευρωμπάσκετ πλησιάζουν θα εμφανίζει σταδιακά τις πλούσιες αρετές της.

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 39-35, 52-50, 73-64

Τουρκία (Αταμάν): Μπαλμπάι 2, Γκιουλέρ 2, Οσμάν 11, Χέρσεκ 5, Ιλιασόβα 9, Ερντέν 15, Μαχμούτογλου 11, Σαβάς 6, Μπατούκ, Ντίξον 12, Αλντεμίρ, Σιπάχι

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 21, Ζήσης 9, Σπανούλης 5, Καλάθης 6, Περπέρογλου 4, Σλούκας, Αντετοκούνμπο 3, Καϊμακόγλου, Κουφός 4, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Σαρικόπουλος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.