Προκρίθηκε και κοιτάει πρωτιά η Εθνική!

Written by  Σεπ 01, 2014

Η Εθνική Ελλάδος προελαύνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μετά την μεγάλη νίκη επί του μαχητικού Πουέρτο Ρίκο με 79-90 πέτυχε το απόλυτο στα τρία πρώτα παιχνίδια της στη διοργάνωση και έμεινε μόνη πρώτη στον δεύτερο όμιλο, έχοντας, παράλληλα, διασφαλίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση.

 

Οι παίκτες της Εθνικής αγωνίστηκαν με πάθος και αυταπάρνηση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και πέρα από μικρά νεκρά διαστήματα στις αρχές του δευτέρου και του τετάρτου δεκαλέπτου, δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να ελπίσουν στην ανατροπή και τη νίκη.

Η ελληνική ομάδα κέρδισε για ένα ακόμα παιχνίδι τη μάχη των ριμπάουντ, είχε συνολικά 21 ασίστ, έπαιξε γρήγορα και ψυχωμένα και για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι πήγε το σκορ σε υψηλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, δεν απέφυγε τα εύκολα λάθη (11 συνολικά), ενώ είχε και πάλι χαμηλά ποσοστά στις βολές (μόλις 65%), κάτι που ακόμα παραμένει «αχίλλειος πτέρνα» της.

Το Πουέρτο Ρίκο αγωνίστηκε χωρίς τους Αρόγιο και Βασάγιο, που τραυματίστηκαν στον αγώνα με την Σενεγάλη, γεγονός που μπορεί να τους αποδυνάμωσε αγωνιστικά, αλλά τους ψύχωσε ακόμα περισσότερο, αφού έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί για να συνεχίσουν στη διοργάνωση.

Ο Νικ Καλάθης και ο Γιώργος Πρίντεζης ξεκίνησαν εντυπωσιακά επιθετικά και η Εθνική, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της, έπαιξε γρήγορα και μυαλωμένα στην επίθεση παίρνοντας από την αρχή ένα μικρό προβάδισμα.

Το δεύτερο φάουλ του Γιάννη Μπουρούση πολύ νωρίς στο παιχνίδι έφερε προβλήματα στο παιχνίδι της ελληνικής ομάδας, ενώ το σκληρό παιχνίδι των πορτορικάνων σε συνδυασμό με τις αποδοκιμασίες της εξέδρας έφεραν νεύρα και χάλασαν το μυαλό των παικτών. Το παιχνίδι έγινε ντέρμπι ως το τέλος της πρώτης περιόδου που έληξε με την Εθνική να προηγείται με 19-20 .

Η Εθνική δεν είχε τη φρεσκάδα και το καθαρό μυαλό των προηγούμενων αγώνων με αποτέλεσμα να επιτρέψει στους αντιπάλους της και, κυρίως στον Μπάλκμαν που έκανε όλη τη ζημιά, να παίρνουν συχνά το προβάδισμα και να φορτώνουν με φάουλ τους παίκτες της ομάδας.

 Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό, αλλά ανάγκαζαν τους παίκτες της Εθνικής μας να άνουν εύκολα λάθη και κακές επιλογές στην επίθεση, με το παιχνίδι να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Η εθνική σοβαρεύτηκε και πήρε πάλι μια διαφορά 8 πόντων στη λήξη του ημιχρόνου που διαμορφώθηκε με ένα εκπληκτικό κόψιμο του Παπανικολάου, πάσα στον αιφνιδιασμό και τρίποντο στη λήξη από τον Νίκο Ζήση.

Το σκηνικό άλλαξε με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, καθώς οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας έσφιξαν πολύ την άμυνά τους, κλείνοντας όλους τους διαδρόμους, ενώ με τον Γιάννη Μπουρούση να κερδίζει όλες τις μονομαχίες και να φορτώνει με φάουλ τον Μπάλκμαν και τον Νίκο Ζήση να κάνει το καλύτερό του επιθετικά παιχνίδι στο τουρνουά, έχτισε μια διαφορά που έφτασε γρήγορα στο +15 (39-54 στο 24’).

Το παιχνίδι είχε πάρει έναν δαιμονιώδη ρυθμό με την Εθνική να έχει πάρει τα ηνία του αγώνα και με τους παίκτες να επιδεικνύουν παροιμιώδη αυτοθυσία στην διεκδίκηση κάθε μπάλας.

Με το σκορ στο 52-68 και εξαιρετική επιθετική συγκομιδή για την Εθνική μας, το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την ελληνική ομάδα να έχει βάλει τις βάσεις για την μεγάλη νίκη.

Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο, τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και έτσι, στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου το Πουέρτο Ρίκο που έπαιζε το τελευταίο του χαρτί, έκανε ένα γρήγορο σερί 7-0 και επανέφερε την ανησυχία στον ελληνικό πάγκο.

Η είσοδος του Κώστα Σλούκα στην τέταρτη περίοδο έδωσε άλλη πνοή στην ελληνική ομάδα και, μαζί με τον Νικ Καλάθη στην πεντάδα έδωσαν καλύτερη κυκλοφορία, πίεση στην άμυνα και ταχύτατες περιστροφές και η διαφορά ανέβηκε πάλι στο +15.

Οι Πορτορικάνοι έπαιξαν τα τελευταία τους χαρτιά πιέζοντας σε όλο το μήκος του γηπέδου, ωστόσο, τίποτα δεν ήταν ικανό να σταματήσει την πορεία της ελληνικής ομάδας που πήρε τελικά τη νίκη με 79-90 και έκανε το 3/3 και πλέον έχει να σκεφτεί μόνο το πλασάρισμά της για τα «χιαστί» στους «16».

Αν ψάξει κάποιος να ξεχωρίσει διακριθέντες από την ελληνική ομάδα, δύσκολα θα το καταφέρει, χωρίς να αδικήσει κάποιον. Όλοι όσοι αγωνίστηκαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απέδειξαν πως η ομάδα δεν εξαρτάται από συγκεκριμένους παίκτες, αλλά είναι ένα δυνατό σύνολο που καθένας μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής.

Αυτή τη φορά, κορυφαίος ήταν ο αρχηγός Νίκος Ζήσης, ο οποίος έκανε εκπληκτικό παιχνίδι, σταματώντας στους 19 πόντους με 4/5 τρίποντα, τα περισσότερα εκ των οποίων σε κρίσιμα σημεία, όταν οι πορτορικάνοι πλησίαζαν επικίνδυνα. Εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που σημείωσε 15 πόντους, ενώ σε ορισμένα σημεία του αγώνα προσέφερε εντυπωσιακό θέαμα και σπουδαία highlights.

Ο Νικ Καλάθης προσέθεσε 14 πόντους και σιγουριά στην οργάνωση του παιχνιδιού, 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ συμπλήρωσε ο Γιάννης Μπουρούσης, ενώ 9 πόντους με 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ είχε ο Κώστας Καϊμακόγλου.

Όλα τα λεφτά για το Πουέρτο Ρίκο ήταν ο Μπάλκμαν και ο Μπαρέα που μαζί πέτυχαν τους 44 πόντους της ομάδας τους (23 και 21 αντίστοιχα, αλλά δεν ήταν αρκετοί για να νικήσουν μία ομάδα συνόλου, όπως η ελληνική.

Οι παίκτες της Εθνικής πλέον έχουν χρόνο να ξεκουραστούν μέχρι την Τετάρτη όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Κροατία και με νίκη θα έχουν κάνει το αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 33-41, 52-68, 79-90

Πουέρτο Ρίκο (Όλμος): Κλεμέντε 6, Μπαρέα 21, Φράνκλιν 1, Ριβέρα 10. Ντίας, Σάντσεζ 1, Χουέρτας 6, Μπάλκμαν 23, Γκαλίντο 5, Σαντιάγκο 6

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 19, Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5, Καϊμακόγλου 9, Αντετοκούνμπο 19, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.