Οι Φιλιππινέζοι της έβγαλαν το…λάδι

Written by  Αυγ 31, 2014

Σε ένα παιχνίδι που ολοκληρώθηκε μέσα σε ένταση, νεύρα και αψιμαχίες μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, η Εθνική Ομάδα κέρδισε πολύ δύσκολα τις Φιλιππίνες με 70-82 και ζευγάρωσε τις νίκες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

 

Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε μια σκληρή δοκιμασία για την Εθνική μας, καθώς οι μαχητικοί παίκτες των Φιλιππίνων έκαναν τη ζωή των παικτών της Ελλάδας πολύ δύσκολη με το πολύ γρήγορο παιχνίδι τους, την σκληρή στα όρια του αντιαθλητικού άμυνα, αλλά και την προσπάθεια να χαλάσει το παιχνίδι των αντιπάλων της, κάτι που σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν.

Οι παίκτες της ελληνικής ομάδας έπεσαν στην παγίδα των αντιπάλων τους και προσπάθησαν να τους νικήσουν με το δικό τους παιχνίδι, ακολουθώντας ένα δαιμονιώδη ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα να κάνουν πολλά εύκολα λάθη (συνολικά 12), ενώ το χειρότερο ήταν ότι, σε αντίθεση με την πρεμιέρα με τη Σενεγάλη, κυριολεκτικά… έσπασαν τα καλάθια, αφού ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με μόλις 5/22 τρίποντα και με χαμηλό ποσοστό στις βολές (21/30).

Παρ’ όλα αυτά, έδειξε και ορισμένα από τα θετικά της στοιχεία, αφού εμφάνισε στα δύσκολα την καλή της άμυνα, ενώ απέναντι στους κοντύτερους Φιλιππινέζους ήταν κυρίαρχοι στα ριμπάουντ με 45 έναντι 41, ενώ μοίρασαν και 8 κοψίματα.

Η Εθνική Ομάδα ξεκίνησε δυνατά χτυπώντας μέσα από τη ρακέτα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά της σε ύψος σε σχέση με τους αντιπάλους της, ωστόσο, στη συνέχεια παρασύρθηκε από το φρενήρη ρυθμό των Φιλιππινέζων και, κάνοντας επιπόλαια λάθη επέτρεψε στους ασιάτες να είναι κοντά στο σκορ.

Οι Έλληνες διεθνείς, ωστόσο, κατέθεσαν πάθος, επιμονή και την γνωστή σκληρή άμυνα που αποτελεί οδηγό επιτυχιών για την Εθνική και πήραν προβάδισμα 10 πόντων στο τέλος της πρώτης περιόδου (10-20), βάζοντας τα πράγματα στη…θέση τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι δαιμόνιοι Φιλιππινέζοι, δίνοντας τον γνωστό διαβολεμένο ρυθμό στο παιχνίδι έβαζαν συνεχώς δύσκολα στους παίκτες της ελληνικής ομάδας και δεν τους επέτρεπαν να ξεφύγουν, ενώ με πολλή δυσκολία έφταναν στο καλάθι. Το ημίχρονο έληξε με την Εθνική να προηγείται με 27-37, αλλά να έχει προβληματιστεί έντονα, αφού περνούσε ένα πολύ δύσκολο βράδυ απέναντι στην εντυπωσιακά μαχητική ομάδα των Φιλιππίνων.

Η Εθνική σοβαρεύτηκε στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου και με ξέσπασμα στα πρώτα λεπτά ανέβασε τη διαφορά στο +17 και έδειξε πρόσκαιρα πως καθάρισε το παιχνίδι. Με την ώθηση που τους έδινε η εξέδρα που ήταν γεμάτη από Φιλιππινέζους φιλάθλους, οι ασιάτες ξανάφεραν το παιχνίδι στα όρια της διψήφιας διαφοράς κρατώντας την αγωνία μέχρι το τέλος.

Το παιχνίδι είχε αποκτήσει πάθος, δύναμη και ένταση, που πολλές φορές οδήγησε και σε νεύρα (χαρακτηριστική η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο συνήθως ήρεμος, Νίκος Ζήσης), ενώ όσο προχωρούσε προς το τέλος του η αγωνία κορυφωνόταν. Τα πάντα έδειχναν ότι θα πηγαίναμε σε ένα φινάλε – θρίλερ, όμως, το τρίποντο του Βασιλειάδη που ανέβασε τη διαφορά στο +15, οι συνεχόμενοι πόντοι του Πρίντεζη που έκανε εκπληκτικό παιχνίδι  και οι συνεχόμενες τάπες του Παπανικολάου σε προσπάθειες των Φιλιπππινέζων για τρίποντο έβαλαν και πάλι τις «γαλανόλευκες» καρδιές στη θέση τους.

Η νίκη ήρθε τελικά με 70-82, με τον Γιάννη Μπουρούση να έρχεται στα χέρια με τον Μπλατς, λόγω της ένταση και των προσωπικών μονομαχιών τους στη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ προς στιγμήν απειλήθηκε γενική σύρραξη μεταξύ των παικτών, αλλά απεφεύχθη χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Η Εθνική πήρε ένα γερό μάθημα, αφού ήρθε αντιμέτωπη με το πραγματικό πρόσωπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου η έκπληξη καραδοκεί σε κάθε αναμέτρηση.

Μακράν κορυφαίος της ελληνικής ομάδας ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων με την Εθνική Ομάδα ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 25 και 8 ριμπάουντ. Θετική εμφάνιση πραγματοποίησαν ο Κώστας Παπανικολάου με 9 πόντους και ο Γιάννης Μπουρούσης που έκανε double-doubleμε 12 πόντους και 10 ριμπάουντ. Για τις Φιλιππίνες, συγκινητική ήταν η παρουσία του Μπλατς, ο οποίος αποχώρησε μέσα σε αποθέωση δύο λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης έχοντας πετύχει 21 πόντους και έχοντας μαζέψει 14 ριμπάουντ.

Η Εθνική Ομάδα πέρασε ένα πραγματικά δύσκολο βράδυ, που, ωστόσο, θα λειτουργήσει ως μάθημα για τη συνέχεια, αρχής γενομένης από το αποδεκατισμένο, αλλά πληγωμένο και πάντα επικίνδυνο Πουέρτο Ρίκο που, μετά την ήττα από τη Σενεγάλη δεν έχει άλλα περιθώρια για απώλειες, μετρώντας 0/2 ήδη στο ξεκίνημα.

Τα δεκάλεπτα: 10-20, 27-37, 45-58, 70-82

Φιλιππίνες (Ρέγες): Αλαπάγκ 3, Τενόριο 3, Τσαν 3, Γουίλιαμ 5, Ντέιβιντ 2, Ντε Οκάμπο 4, Νόργουντ 5, Μπλατς 21, Φαγιάρδο 10, Νταλιστάν 5, Αγκιλάρ 2, Πίνγκρις 7

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 8, Βασιλειάδης 6, Καλάθης 9, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 9, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 5, Αντετοκούνμπο 3, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 25

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.