Από τον Πολίτη στον Κατσικάρη

Written by  Αυγ 28, 2014

Ο Έλληνας χρειάζεται τον... Έλληνά του και αυτό είναι κάτι που έχει φανεί έντονα στην μέχρι τώρα προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και στην μέχρι σήμερα ιστορία της στις διοργανώσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, άλλωστε, ότι στις μεγαλύτερες επιτυχίες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ο "τιμονιέρης" του καραβιού ήταν Έλληνας. Και σε όλες τις παρουσίες της Εθνικής Ελλάδας την μπαγκέτα της ενορχήστρωσης είχε Έλληνας.


Το agapotobasket.gr συνεχίζει τα αφιερώματά του στην μεγαλύτερη γιορτή του παγκοσμίου μπάσκετ και παρουσιάζει τους προπονητές που οδήγησαν την Εθνική Ομάδα στις διοργανώσεις, όπου συμμετείχε, από την πρώτη παρουσία της στην Ισπανία το 1986 και τον Κώστα Πολίτη μέχρι το 2014 και τον Φώτη Κατσικάρη.


Ισπανία 1986, Κώστας  Πολίτης

Ο Κώστας Πολίτης καθοδήγησε την Εθνική Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ του 1983 και στη συνέχεια κατάφερε να οδηγήσει την Εθνική στη 10η θέση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας το 1986 που ήταν και η πρώτη παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κεφάλαιο Εθνική Ομάδα έκλεισε για τον μεγάλο Έλληνα προπονητή με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987 που έβγαλε όλους τους Έλληνες στους δρόμους και καθιέρωσε την Εθνική ομάδα μπάσκετ ως την «επίσημη αγαπημένη» στην συνείδηση των φιλάθλων.

Αργεντινή 1990, Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου

Βοηθός του Κώστα Πολίτη στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 87 και στη συνέχεια ο αντικαταστάτης του στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδος την οποία καθοδήγησε σε 123 αγώνες.

Ανέλαβε την Εθνική το Σεπτέμβριο του 1987 και την οδήγησε στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 1989.

Οδήγησε επίσης την Εθνική Ελλάδος στη 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1990 στην Αργεντινή, την υψηλότερη –μέχρι τότε - στην ιστορία της και συνέβαλε στο να καθιερωθεί η Ελλάδα στις μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ κατακτώντας στη συνέχεια την 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 1991 και την 4η στο Ευρωμπάσκετ του 1993.


Τορόντο 1994, Μάκης Δενδρινός

Ήταν ο προπονητής της Εθνικής ομάδας στην πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας μπάσκετ σε Ολυμπιακούς αγώνες, το 1996 στην Ατλάντα. Το τιμόνι της «γαλανόλευκης» αρμάδας το είχε αναλάβει το 1994 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τορόντο, ενώ την οδήγησε και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1995 όπου κατέκτησε και εκεί την τέταρτη θέση.

Ελλάδα 1998 - Ιαπωνία 2006, Παναγιώτης Γιαννάκης

Το 1997 ο Παναγιώτης Γιάννακης ανέλαβε το ρίσκο να γίνει προπονητής της Εθνικής Ανδρών μη έχοντας προηγούμενη εμπειρία από τη θέση του πάγκου. Οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στην 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας 1997 και την επόμενη χρονιά στην ίδια θέση στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας.

Στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας η πρόκριση για τον τελικό χάθηκε στην παράταση, ενώ και στις δυο περιπτώσεις η Ελλάδα αποκλείστηκε από την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε και τις δύο διοργανώσεις.

Ο ίδιος, ωστόσο, συνέδεσε το όνομά του με τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ τόσο ως παίκτης (σ.σ. αρχηγός της Εθνικής που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του ’87) όσο και ως προπονητής, αφού στη δεύτερη θητεία του πέτυχε να στέψει την Ελλάδα και πάλι Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2005 στη Σερβία, αλλά και να πετύχει το «θαύμα των θαυμάτων», οδηγώντας την ελληνική ομάδα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιαπωνίας, επικρατώντας στον ημιτελικό της πολυδιαφημισμένης Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ με 101-95. Και μπορεί στον τελικό η Ελλάδα να μην τα κατάφερε, αφού γνώρισε την συντριβή από την Ισπανία με 70-47, το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη, ωστόσο, συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τουρκία 2010, Γιόνας Καζλάουσκας

Ο μόνος ξένος προπονητής που έχει κοουτσάρει την Εθνική ομάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ανάμεσα στις θητείες του στην Εθνική Κίνας και στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εκτός
οκτάδας καταλαμβάνοντας την 11η θέση στην διοργάνωση.

Η κληρονομιά που παραλαμβάνει ο Φώτης Κατσικάρης είναι βαριά, ωστόσο, το θετικό είναι ότι ο ίδιος δεν φοβάται την ευθύνη. Γνωρίζει ότι στα χέρια του έχει πολύ καλό υλικό και μια ψυχή που δύσκολα καταβάλλεται. Το αν θα τα καταφέρει, θα το δούμε σε μερικές μέρες. Μέχρι τότε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι ο

Πηγές: Fiba, Fiba Europe, ΕΟΚ

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.