Αναχώρησε με αισιοδοξία και όνειρα η Εθνική (pics)

Written by  Αυγ 27, 2014

Με αισιοδοξία για μια καλή παρουσία και πίστη στις ικανότητές της η Εθνική Ομάδα αναχώρησε για την Ισπανία, όπου το Σάββατο θα μπει στην μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τις ευχές όλων των φιλάθλων να τη συντροφεύουν.

 

Φωτογραφίες: Σεβαστή Βρακατσέλη

Τόσο ο Φώτης Κατσικάρης όσο και οι παίκτες της Εθνικής κράτησαν χαμηλούς τόνους κατά την αναχώρησή τους στο αεροδρόμιο και μίλησαν κυρίως για το καλό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, που θα είναι οδηγός της στη διοργάνωση.

«Μπαίνουμε στο αεροπλάνο με πάρα πολύ καλό κλίμα και αρκετή αισιοδοξία όσο αφορά την προετοιμασία που κάναμε, την ετοιμότητα που θα έχει η ομάδα και βέβαια την περηφάνια που νιώθει κάθε μέλος αυτής της αποστολής που αντιπροσωπεύει την χώρα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Θεωρώ πως το κλίμα είναι πάρα πολύ σημαντικό σε επίπεδο Εθνικής ομάδας. Και όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά και στο ποδόσφαιρο. Εχουμε δει ομάδες με αστέρια με ονόματα και όμως δεν τα κατάφεραν. Αν δεν μπορέσεις να φτιάξεις ένα όμορφο κλίμα, ώστε να είναι όλοι μαζί και να έχουν έναν κοινό στόχο, τότε θα αποτύχεις. Είναι αλήθεια ότι φέτος υπάρχει ένα πολύ όμορφο κλίμα. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην διάρκεια της προετοιμασίας. Όλα τα παιδιά, αλλά και το προπονητικό τιμ είχαμε έναν κοινό στόχο: κάθε μέρα να δίνουμε το καλύτερο που μπορούμε στο γήπεδο για να προετοιμάσουμε την ομάδα όσο καλύτερα μπορούσαμε προκειμένου να είναι ανταγωνιστική σε αυτή την διοργάνωση», δήλωσε αρχικά ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης.

Όπως συμβαίνει πριν από κάθε διοργάνωση, οι ελπίδες των φιλάθλων για διάκριση είναι πάντα έντονες. Ολόκληρη η αποστολή, όπως παραδέχεται ο τεχνικός της ομάδας θα ήθελε να επιστρέψει με μετάλλιο στις αποσκευές, αλλά αυτό που ξεκαθάρισε πως είναι πιο σημαντικό είναι όλοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και η ομάδα να παρουσιαστεί όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται.

 ethniki-anaxorisi


«Οχι μόνο εγώ αλλά κάθε μέλος της ομάδας και κάθε Ελληνας θα ήθελε να γυρίσουμε σπουδαίο στις αποσκευές μας. Για αυτό παλεύουμε το ευχόμαστε. Ξέρουμε βέβαια ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Το σίγουρο είναι πως έχουμε μια ομάδα που θα παλέψει και αν είναι να χάσει θα χάσει επειδή ο αντίπαλός θα είναι καλύτερος, αλλά δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό. Θα πάμε παιχνίδι παιχνίδι. Κάθε αγώνας είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και πνευματικά έτοιμοι. Μετά την πρώτη φάση, ακολουθούν τα καθοριστικά παιχνίδια είναι τα νοκ άουτ, που μπορούν να σου ανοίξουν την τύχη».

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής ρωτήθηκε επίσης και για το βατό πρόγραμμα και τη θεωρητική πάντα διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των πρώτων αντιπάλων της ομάδας μας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως κάθε πρεμιέρα κρύβει παγίδες και η ομάδα πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτική και να βελτιώνεται παιχνίδι με παιχνίδι.


«Θεωρητικά είναι πιο αδύναμοι. Όλες οι ομάδες είναι επικίνδυνες. Η Σενεγάλη είναι πολύ αθλητική ομάδα. Σίγουρα, βλέποντας το πρόγραμμα θεωρητικά μπορεί να μας βοηθήσει, με την έννοια ότι σε κάθε αγώνα βελτιωνόμαστε. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για κάθε ομάδα η πρεμιέρα κρύβει παγίδες γιατί υπάρχει το φυσιολογικό άγχος. Το πρώτο παιχνίδι με την Σενεγάλη θα είναι για εμάς το σημαντικό. Ομως, εφόσον μπορέσουμε και μπούμε καλά, όπως είναι το πρόγραμμα μπορούμε να πούμε πως είναι βολικό και έχουμε την δυνατότητα να το εκμεταλλευτούμε».

 

ethniki-anaxorisi2

Δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου έκαναν και ο αρχηγός της ομάδας, Νίκος Ζήσης, καθώς και ο Κώστας Καϊμακόγλου.

Ο Νίκος Ζήσης μίλησε για την πρόκληση της συμμετοχής σε μια τέτοια διοργάνωση, αλλά και την καλή προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι τώρα.

«Είναι πάντα πολύ μεγάλη χαρά να βρίσκεσαι στην Εθνική Ομάδα. Ειδικά όταν ξεκινάει το τουρνουά. Κύλησε η προετοιμασία, είμαστε ευχαριστημένοι στο σημείο που έχουμε φτάσει, αλλά τώρα ξεκινάνε οι επίσημες υποχρεώσεις. Κάθε παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο και θα πρέπει να το δούμε ξεχωριστά. Γι' αυτό το μυαλό μας είναι μόνο στην πρεμιέρα και στη Σενεγάλη», ανέφερε ο αρχηγός της Εθνικής, ενώ, αναφορικά με το θεωρητικά βατό πρόγραμμα στο ξεκίνημα, έδωσε μια διαφορετική οπτική.

«Τα τελευταία δύο χρόνια χάσαμε από τη Νιγηρία και τη Φινλανδία, θεωρητικά από ομάδες υποδεέστερες δηλαδή. Θεωρητικά όμως... Οπότε δεν υποτιμούμε κανέναν! Από τον αγώνα με τη Σενεγάλη θα είμαστε προετοιμασμένοι και αγωνιστικά και πνευματικά, θα κοιτάξουμε να είμαστε έτοιμοι. Μπορεί να φαίνεται εύκολο το πρόγραμμα, αλλά αν στραβοπατήσεις, ειδικά στην αρχή, θα φανεί μετά βουνό το πρόγραμμα. Οπότε κοιτάμε μόνο τον πρώτο αγώνα, μόνο αυτόν με τη Σενεγάλη. Μετά θα δούμε τον επόμενο».

ethniki-anaxorisi3

Αναφορικά, τέλος, με τους στόχους της ομάδας, ο πολύπειρος διεθνής γκαρντ κράτησε χαμηλούς τόνους και έθεσε ως μόνη υποχρέωση των παικτών να επαναφέρουν την υπερηφάνεια στους Έλληνες φιλάθλους που έχουν πληγωθεί από τις αποτυχίες των τελευταίων ετών.

«Το όνειρο υπάρχει πάντα σε μια διοργάνωση και ατομικά και ομαδικά. Έχεις όνειρά να κάνεις κάτι καλό με την ομάδα σου. Ειδικά μετά τα τελευταία χρόνια που έχουμε αποτύχει, όνειρό μας είναι και πάλι να γεμίσουμε χαρά και περηφάνια τον κόσμο. Δεν πρέπει να κοιτάμε το μετά. Το πρόγραμμα είναι δύσκολο. Όλες οι ομάδες είναι καλές, το επίπεδο έχει ανέβει πολύ. Μπορεί να λένε ότι  υπάρχουν απουσίες στο τουρνουά, αλλά υπάρχουν καλοί παίκτες σε όλες τις ομάδες, υπάρχουν δυνατοί παίκτες που κάνουν τη διαφορά ακόμη και στις ομάδες τους στο ΝΒΑ, οπότε θα πρέπει και οι 12 να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάτι στην ομάδα».

Από την πλευρά του ο Κώστας Καϊμακόγλου μίλησε για την σκληρή προετοιμασία της ομάδας και το στόχο να φανεί ανταγωνιστική στη διάρκεια του τουρνουά. «Κάθε ομάδα μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό της. Το θέμα είναι ότι έχουμε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο και να παίξουμε βάσει των πραγματικών μας δυνατοτήτων, να χτυπήσουμε όλα τα παιχνίδια και να μην παραδοθούμε ποτέ», δήλωσε ο διεθνής φόργουορντ, ο οποίος δεν θέλησε να θέσει μακρινούς στόχους, αλλά να βλέπουμε κάθε φάση της διοργάνωσης ξεχωριστά.

ethniki-anaxorisi4

«Δεν είναι καιρός να συζητάμε για τόσο μακριά. Κοιτάμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα και να δούμε πρώτα τι θα γίνει στον όμιλό μας. Από εκεί και πέρα μπορεί και να δούμε μακροπρόθεσμα και να δούμε πώς θα πάμε».

Όσον αφορά δε τη δυναμικότητα των αντιπάλων της Εθνικής Ομάδας, ο Κώστας Καϊμακόγλου ξεκαθάρισε πως πρέπει η ομάδα να κοιτά ξεχωριστά κάθε παιχνίδι και να μη υποτιμήσει κανέναν αντίπαλο, αν δεν θέλει να βιώσει αποτυχίες παρόμοιες με αυτές των τελευταίων ετών. «Θεωρητικά μπορεί να είναι έτσι, αλλά μπορεί να είναι και παγίδα. Όλοι νομίζουμε ότι είναι ασθενέστερες ομάδες, αλλά μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια κάναμε ήττες από κάποιες ομάδες υποτίθεται ασθενέστερες και πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι. Οι αγώνες αυτοί μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Μπορεί να σε ανεβάσουν ψυχολογικά και να σε φέρουν σε πλεονεκτική θέση, αλλά μια κακή ήττα μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία σου και να βρεθείς με την πλάτη στον τοίχο. Γι' αυτό κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Δεν πρέπει να  υποτιμήσουμε κάποιον. Θα πρέπει να κοιτάξουμε την ομάδα μας, να παρουσιάσουμε ότι καλύτερο και να δούμε τι θα κάνουμε».


ethniki-anaxorisi5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.